Превантивно: Монтират паникбутони в школата

Идеята е да бъдат свързани с полицията в случай на опасност
21 яну 2016 07:14,
4
Превантивно: Монтират паникбутони в школата
Снимка: архив, Булфото

В училищата да има паникбутони, които да са свързани с полицията. Такава идея обмислят в образователното министерство, съобщи за "Монитор" зам.-министърът на просветата Ваня Кастрева.

Идеята е при непредвидени обстоятелства, когато в училище има нападение или заплаха за учениците, с която охраната или школското ръководство не може да се справи, да се натиска паникбутон, който да изпраща сигнал на полицията.

Финансирането може да се осигури през националните програми за образование.

"Обмисляме да въведем модули, които да са свързани със сигурността", допълни Кастрева. Тя обясни, че за нея все пак остава решаващ човешкият фактор. В момента за охраната в школата е отговорна общината.

"Обществото трябва да се научи на дисциплина и да се знае, че когато се влиза в една институция, се влиза по определен ред", коментира още заместник-министърката.

Според разписаните правила школските охранители имат определени задължения. Те трябва да следят за зарязани чанти, куфарчета и пакети, както и за лица, които се разхождат безцелно или надничат в шахтите. Освен това не трябва да се пускат посетители, без да е проверена самоличността им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на всеки да раздадат да си носи в джоба паник бутон...
2
2
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
И ко!???Гледаш, връхлита те рошава представителка на нормандския етнос или силиконена чалгаджийка, натискаш бутона и чакаш!??? Разликата е, че първо ще дойдат униформените преди джурналистите... Пак ще си бит и унижаван пред децата, които предвидливо ще са снимали унижението ти.
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Смятам, че е наложително и дори следваше да се случи отдавна.Децата са беззащитни в училище.И от специални часове има нужда. Стига да се провеждат реално, а не на тяхно място да се доучва нещо по останалите предмети.