След 3 часа: Електронният вот мина в парламента

Против това гласуваха депутатите от БСП, ПФ и "Атака"
Обновена: 21 яну 2016 12:32 | 21 яну 2016 12:24, Камелия Цветанова
88
След 3 часа: Електронният вот мина в парламента
Снимка: flickr

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, АБВ и РБ електронното гласуване мина в парламента след близо три часа дебат. Против бяха БСП, ПФ и "Атака".

Гласуването в парламента беше задължително, след като в референдума, иницииран от президента Росен Плевнелиев, който се проведе на 25 октомври 2015 г. заедно с местния вот, участваха над 20% от гласоподавателите, но не минаха прага, с който той става задължителен.

69% от участвалите в допитването гласуваха с "да" за въвеждане на електронния вот, а днес тази позиция затвърди и парламентът.

Депутатите решиха, че трябва да има разписани законови гаранции за тайната на вота, гражданския контрол върху изборния процес и сигурността на информационните системи.

Още по темата

Те задължиха правната комисия в НС до 29 февруари да одобри на първо четене промени в Изборния кодекс, включително и за въвеждане на електронния вот, а до 30 април - да бъдат приети и окончателно.

Въпреки това обаче по време да дебата стана ясно, че дори и да бъде въведено електронното гласуване със законови поправки тази година, ще минат години до същинското му изпълнение. Първо трябва да бъде изработена електронна система с идентификационен код, да се пробва пилотно на поне един вид избори, а преди това ЦИК вероятно ще трябва да проведе конкурс за създаване на такава система.

Шефът на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че след като повечето от участвалите в референдума да поискали да имат възможност да упражнят правота си на вот и дистанционно, парламентът трябва да се съобрази с тях.

Според Мариана Георгиева от АБВ електронното гласуване ще е от полза не само на българите, които са зад граница, ами и на тези с физически проблеми.

Въпреки че съпредседателят на ДПС Четин Казак имаше забележки към въвеждането на дистанционния вот, в крайна сметка депутатите от движението единодушно го подкрепиха, защото беше прието предложението им да има гаранции за сигурността на вота.

"Ние винаги сме искали да бъде улеснен избора на гласоподавателите независимо дали живеят в страната или зад граница, но трябва да има гаранции, че няма да се манипулира вотът и докато не бъдат дадени такива не можем да подкрепим въвеждането на дистанционно гласуване", припомни той.

Според лидера на БСП Михаил Миков електронното гласува е само начин да се намалят разходите на тези, които манипулират изборите, защото в схемата за купуване на гласове просто ще са ангажирани по-малко хора.

"В Ирландия и Холандия, които не са по-назад в компютърната сигурност от нас, е въведено, а след това и отменено електронното гласуване. В други страни като Великобритания, Швеция, Румъния въобще не се поставя въпросът за дистанционното електронното гласуване, защото то крие риск от манипулации, с каквито България се слави на всички избори", мотивира се соцлидерът.

Със същите аргументи против гласуваха и националистите. Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов пък отсече, че 43-тото Народно събрания няма да може да направи това, което искат всички – постигане на честни и прозрачни избори.

Според него електронното гласуване носи риска от пълно проваляне на избори.

Той предупреди, че с него ще има 100% избирателна активност, но купена и контролирана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вече незнам дали най-голямото зло вече ни е споходило или тъпърва предстои?
32
1
 
22
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@ преди 8 години
Токова години купуване на гласове, фалшифициране на бюлетини и протоколи.... много пари се изливаха в тези дейности! Толкова труд , пари и нерви хвърлиха за последното нареждане на вота при избирането на местна власт, че правителството съсредоточи повече усилия в това да бъде преизбрано от колкото да прави нещо за народа! Еми стига с това! От тук нататък , тези процедури ще се осъществяват от един човек и един компютър!Единственото хубаво е, че ромите стават ненужни! :D :D :D
31
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБ и ДПС имат достатъчно депутати за всеки закон, така че референдума беше само загуба на пари и време. Електронното гласуване ще бъде отменено в съда, защото не е тайно и може да се купи в Турция и чужбина още по-лесно от България. Отделен въпрос е, че нищо вече не зависи от избори, защото ГЕРБ и партиите съставят листи с калинки без конкурси. Жената на Яне Янев беше избрана, въпреки че получи двойка на конкурсния изпит.
30
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма електронна намеса без да останат следи,всичко останало е ала бала.
29
3
 
11
 
! Отговори
zombayo преди 8 години
До атанасти си нямаш никаква идея как работи това гласуване. Достатъчно е да хванеш ЕДИН от кауните дето ще я направи тая система и с точно 2 кллика тиквата ще е премиер до живот. Сега трябва във всяко село да ходят наказателните отряди, да викат турци и т.н.
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До атанас Народа е казал от ,,Ла9но да си ,Атанас да си ,,Още помнил фалшификациите във Флорида . И машинното и електронното . И узаконявянето на фалшификациите от независимият съд. То електронното вече е ,,изпитана мярка,, . А основният въпрос е ,че най-много ,,електронни гласове ,,ще дойдат от Турция. Та ,,.....Атанас да си ...от ла....о.
27
1
 
7
 
! Отговори
-10 преди 8 години
Как ще се запази тайната на вота при този вид гласуване?----------Никак, оправяй се сам, казаха умните и напредничави люде в държавата :-)Всъщност едни минават с довода, че дори и да гласуваш пред погледа на някой контролиращ, нищо не пречело после пак без той да знае да гласуваш пак отнякъде с друга кандидатура. За приет щвл да се счита последния направен избор.
26
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 1 Позволява и на изселниците от Турция с помоща на държавата,който винаги играе главна ролая за организиране на изборите там,,да ни ,,вкарат,, 300 -4000 хиляди гласа .. Позволва по един,, приятен ,,и елегантен начин да ни наврат в ,,***....г..з,,или в обрано грозде ,,Никой специялист не може да даде гаранция че не може за се фалшифицира ,,електронното гласуване ,,Напротив ,доказват че фалшификациите са напълно естествени и нормални в такънв случай. А като знаем как лъжат,,д_мократите ,, .
25
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ИзселникДа е жив и здрав Бойко Ага че ни спаси от изнурителното пътуване до Бyлгаристан!!да е жив и здрав да ви остави да гласувате само в една секция в Анадола! Тогава вмирисаното дпс отива в историята.
24
13
 
12
 
! Отговори
атанас преди 8 години
Ми като не искате манипулации и купен вот хванете и гласувайте електронно. Ако има активност, близка до 100%, купеният вот ще се минимизира като ефект. Сега го няма и оправданието с "мързи ме", "има много опашка", "нямам възможно" и т.н. Това си е улеснение за интелигентните граждани, които и без това им е неудобно да се редят на 50-метрови опашки, за да гласуват. Манипулация щяло да има, глупости.
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До citizen Срещу това ,с едно кликване да не дойдат от Турция 200 -300 хиляди гласа - Било за ДПС ,било за Корман и Кемал . Особенно за тях . Нали са дупи и *** с Ердоган, с МИТ (тойните служби )на Турция . Да ама не . И сега ,следващата стъпка е ГЕРП да даде право на наследниците на изселилите се в Турция да гласуват и те ти булка Спасов ден . Честито електрононо гласуване .Няколкостотин хиляди гласа от Турция.Разбира се с любезното съдействие на ГЕРП и правителството на Турция.
22
7
 
3
 
! Отговори
дано преди 8 години
Дано стане по бързо
21
2
 
3
 
! Отговори
1 преди 8 години
Интересно е, че преди изборите в ДПС имаше нагласа против електронното гласуване. Защо нещата изведнъж се обурнаха ?Електронното гласуване позволява да се купуват гласове, но позволява и на българите в чужбина които нямат възможност да пътуват за да гласуват да го сторят по един приятен начин. Купуането на гласове има един недостатък:Всички купуват и това донякъде неутрализира ефекта на купените гласове !Дали съм прав или не бъдещето ще покаже.
20
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Досега хората, които си продаваха гласа все пак можеха да гласуват за когото си поискат или да пуснат невалидна бюлетина. Сега се гарантира, че купеният вот ще е 100% ефективен, а статуквото вечно.
19
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България приключи като държава. Сега даже няма да си правят труда да фалшифицират бюлетини, а вотът директно ще се манипулира буквално с 1 клик
18
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От всичките тъпотии, които са гласували, тази е най-грандиозната. Сега ще почне гласуването под строй.
17
4
 
13
 
! Отговори
12345 преди 8 години
Според самите компютърни специалисти НЕ се гарантира анонимността на гласоподавателя при електронния вот. Това е в разрез с Конституцията. Значи тези дУпетати пак приемат незаконни текстове, ама то им стана вече навик де !
16
10
 
10
 
! Отговори
citizen преди 8 години
Атака и БСП гласуват заедно. Срещу какво, и те не знаят.
15
2
 
3
 
! Отговори
ШОПО преди 8 години
А ,преди беше по-убаво !!! Ръгаш от Костинброд 700-800 хиляди и те ти ВЛАСТ ! Ама па сега дома,че ме тражат за да ми дадат парите...
14
5
 
12
 
! Отговори
Потребител преди 8 години
Замислете се - ако една система за гласуване е честна и без възможност за манипулации то тя никога няма да бъде одобрена и ползвана.Тези които искат 100% гаранция са пълни ***.Няма подобна система в света.Докато има таен вот ще има и възможност за манипулации.Явно, електронно и машинно - това трябва да е гласуването.Не са необходими години,не трябва много специализиран софтуер, няма нужда от специално обучени хора.Екип от няколко интелигентни човека може да измисли всичко за месец.