След 3 часа: Електронният вот мина в парламента

Против това гласуваха депутатите от БСП, ПФ и "Атака"
Обновена: 21 яну 2016 12:32 | 21 яну 2016 12:24, Камелия Цветанова
88
След 3 часа: Електронният вот мина в парламента
Снимка: flickr

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, АБВ и РБ електронното гласуване мина в парламента след близо три часа дебат. Против бяха БСП, ПФ и "Атака".

Гласуването в парламента беше задължително, след като в референдума, иницииран от президента Росен Плевнелиев, който се проведе на 25 октомври 2015 г. заедно с местния вот, участваха над 20% от гласоподавателите, но не минаха прага, с който той става задължителен.

69% от участвалите в допитването гласуваха с "да" за въвеждане на електронния вот, а днес тази позиция затвърди и парламентът.

Депутатите решиха, че трябва да има разписани законови гаранции за тайната на вота, гражданския контрол върху изборния процес и сигурността на информационните системи.

Още по темата

Те задължиха правната комисия в НС до 29 февруари да одобри на първо четене промени в Изборния кодекс, включително и за въвеждане на електронния вот, а до 30 април - да бъдат приети и окончателно.

Въпреки това обаче по време да дебата стана ясно, че дори и да бъде въведено електронното гласуване със законови поправки тази година, ще минат години до същинското му изпълнение. Първо трябва да бъде изработена електронна система с идентификационен код, да се пробва пилотно на поне един вид избори, а преди това ЦИК вероятно ще трябва да проведе конкурс за създаване на такава система.

Шефът на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че след като повечето от участвалите в референдума да поискали да имат възможност да упражнят правота си на вот и дистанционно, парламентът трябва да се съобрази с тях.

Според Мариана Георгиева от АБВ електронното гласуване ще е от полза не само на българите, които са зад граница, ами и на тези с физически проблеми.

Въпреки че съпредседателят на ДПС Четин Казак имаше забележки към въвеждането на дистанционния вот, в крайна сметка депутатите от движението единодушно го подкрепиха, защото беше прието предложението им да има гаранции за сигурността на вота.

"Ние винаги сме искали да бъде улеснен избора на гласоподавателите независимо дали живеят в страната или зад граница, но трябва да има гаранции, че няма да се манипулира вотът и докато не бъдат дадени такива не можем да подкрепим въвеждането на дистанционно гласуване", припомни той.

Според лидера на БСП Михаил Миков електронното гласува е само начин да се намалят разходите на тези, които манипулират изборите, защото в схемата за купуване на гласове просто ще са ангажирани по-малко хора.

"В Ирландия и Холандия, които не са по-назад в компютърната сигурност от нас, е въведено, а след това и отменено електронното гласуване. В други страни като Великобритания, Швеция, Румъния въобще не се поставя въпросът за дистанционното електронното гласуване, защото то крие риск от манипулации, с каквито България се слави на всички избори", мотивира се соцлидерът.

Със същите аргументи против гласуваха и националистите. Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов пък отсече, че 43-тото Народно събрания няма да може да направи това, което искат всички – постигане на честни и прозрачни избори.

Според него електронното гласуване носи риска от пълно проваляне на избори.

Той предупреди, че с него ще има 100% избирателна активност, но купена и контролирана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В нашия парламент нещата така си минават и заминават пък и кой ли се интересува
12
5
 
25
 
! Отговори
:П) преди 8 години
Мммм дааа . Избори . Тумба роми отиват на екскурзия до първия компютърен клуб в Румъния -гласуват електронно , връщат се в БГ и гласуват още един път по традиционен начин . 20.00 часа - край на изборния ден , ЦИК обявява първите резултати - Нашият кандидат е избран.Отваряме шампанското :)
11
4
 
25
 
! Отговори
Национална Съпротива преди 8 години
И тъй, мат'рял, властта на ГЕРБ е бетонирана за близките 50 г. Важното ще е вече, не кой брои бюлетините, а кой стои зад клавиатурата!
10
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом ГЕРБ са гласували закона значи са го измисли как да манипулират на 100 % вота . По този начин си осигуряват да са вечно печеливши по изборите , народа да му мисли. Световно управление на ГРОБ.
9
8
 
14
 
! Отговори
Тиквен електорал преди 8 години
Аз, живеещият в Тиквов Бантускот, невнятен електорал, вече нема си чупя краката да бегам до урните, а мъжествено шъ натисна клавирата и ще дам своето сърце за Вожда и Учителя - Бойка Барысович и светлого будещего в моей приказной страной *** Санджак!
8
2
 
7
 
! Отговори
До 2 преди 8 години
УЖ са в опозиция, да. Иначе е ясно на всички каква е ситуацията... А иначе по темата- дано да е добър избор това, ще видим, стига да не се опорочи от "честните" ни управляващи
7
1
 
16
 
! Отговори
Браво преди 8 години
сега партиите Че спЕстАт нЕкой лев!
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей Цветанов, що не се съгласихте с хората на предния референдум ?
5
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Странно как изведнъж станахме една от малкото държави в света,в които ще се гласува електронно??!!Електронното гласуване спестява десетки милиони на гроб при подмяна на вота,както го правеше до сегаСкоро разумните българи как ще игонят Тиквата от парламента
4
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези, които гласуваха против електронното гласуване няма да бъдат в следващия парламент. Предатели недни и защитници на статуквото! Идете в историята тъпаааци!
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
значи можеше и да не мине,за какъв х..... тогава направихте референдум щом ще го решава парламента а не хората.
2
2
 
21
 
! Отговори
BGN преди 8 години
Тия ДПС нали УЖ са в опозиция, заеми, конституции, всичко подкрепят
1
17
 
23
 
! Отговори
Хах преди 8 години
Дано да е за добро и по-бързо да се осъществи