След 3 часа: Електронният вот мина в парламента

Против това гласуваха депутатите от БСП, ПФ и "Атака"
Обновена: 21 яну 2016 12:32 | 21 яну 2016 12:24, Камелия Цветанова
88
След 3 часа: Електронният вот мина в парламента
Снимка: flickr

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, АБВ и РБ електронното гласуване мина в парламента след близо три часа дебат. Против бяха БСП, ПФ и "Атака".

Гласуването в парламента беше задължително, след като в референдума, иницииран от президента Росен Плевнелиев, който се проведе на 25 октомври 2015 г. заедно с местния вот, участваха над 20% от гласоподавателите, но не минаха прага, с който той става задължителен.

69% от участвалите в допитването гласуваха с "да" за въвеждане на електронния вот, а днес тази позиция затвърди и парламентът.

Депутатите решиха, че трябва да има разписани законови гаранции за тайната на вота, гражданския контрол върху изборния процес и сигурността на информационните системи.

Още по темата

Те задължиха правната комисия в НС до 29 февруари да одобри на първо четене промени в Изборния кодекс, включително и за въвеждане на електронния вот, а до 30 април - да бъдат приети и окончателно.

Въпреки това обаче по време да дебата стана ясно, че дори и да бъде въведено електронното гласуване със законови поправки тази година, ще минат години до същинското му изпълнение. Първо трябва да бъде изработена електронна система с идентификационен код, да се пробва пилотно на поне един вид избори, а преди това ЦИК вероятно ще трябва да проведе конкурс за създаване на такава система.

Шефът на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че след като повечето от участвалите в референдума да поискали да имат възможност да упражнят правота си на вот и дистанционно, парламентът трябва да се съобрази с тях.

Според Мариана Георгиева от АБВ електронното гласуване ще е от полза не само на българите, които са зад граница, ами и на тези с физически проблеми.

Въпреки че съпредседателят на ДПС Четин Казак имаше забележки към въвеждането на дистанционния вот, в крайна сметка депутатите от движението единодушно го подкрепиха, защото беше прието предложението им да има гаранции за сигурността на вота.

"Ние винаги сме искали да бъде улеснен избора на гласоподавателите независимо дали живеят в страната или зад граница, но трябва да има гаранции, че няма да се манипулира вотът и докато не бъдат дадени такива не можем да подкрепим въвеждането на дистанционно гласуване", припомни той.

Според лидера на БСП Михаил Миков електронното гласува е само начин да се намалят разходите на тези, които манипулират изборите, защото в схемата за купуване на гласове просто ще са ангажирани по-малко хора.

"В Ирландия и Холандия, които не са по-назад в компютърната сигурност от нас, е въведено, а след това и отменено електронното гласуване. В други страни като Великобритания, Швеция, Румъния въобще не се поставя въпросът за дистанционното електронното гласуване, защото то крие риск от манипулации, с каквито България се слави на всички избори", мотивира се соцлидерът.

Със същите аргументи против гласуваха и националистите. Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов пък отсече, че 43-тото Народно събрания няма да може да направи това, което искат всички – постигане на честни и прозрачни избори.

Според него електронното гласуване носи риска от пълно проваляне на избори.

Той предупреди, че с него ще има 100% избирателна активност, но купена и контролирана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
1
 
! Отговори
Ayshe преди 8 години
100% elektronno ili elektrichesko ste da e?!:-):-)
52
0
 
4
 
! Отговори
Язе преди 8 години
Не се правете на ***. Няма по добър вариант за БГ от електронния вот по интернет. Аб за да няма маннипулации ще се регистрираш предварително как искаш да гласуваш. Така няма да се гласува на 2 места. Който иска по нета си купува електронен подпис не е скъп около 20 лв. И си спомнете, че ни преброиха по нета и три и половина милиона българи се преброиха по нета. Това стресна политиците икато видяха колко хора си плащат сметките по нета а колко ползват банкиране по нета и са се пос...рали.
51
2
 
6
 
! Отговори
какъв е смисъла? преди 8 години
Какъв е смисълът от тези електронни избори, като няма за кого да гласуваме?
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DRUGARI I DRUGARKI OT DNES NATAM GLASUVAM SAMO AKO MI SE PLATI NEZAVISIMO ZA KOI
49
1
 
4
 
! Отговори
Хората са прости преди 8 години
Маса народ не искаше електронното гласуване, но не отидоха да гласуват против - щот било едно и също дали ще гласуват с не или няма да гласуват.
48
2
 
6
 
! Отговори
Хората са прости преди 8 години
"Да манипулираш демокрацията" е документален филм на Ръсел Майкълс, Саймон Ардицоне, Карило и Робърт Коен. Заснет в продължение на 3 години, представя разследване върху аномалиите и нередовността на електронното гласуване, система, използвана в САЩ. Филмът показва дефектите на тези машини и завършва с драматично нахлуване в системата, използвана в Diebold (Leon, Florida). Дори и най-демократичното действие гласуването, е поверено в ръцете на частни компании с потенциал да манипулират всички резултати от вота и лично заинтересовани от победата на кандидатите, които веднъж спечелили изборите с
47
1
 
3
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
До някойАз не съм казал, че са "хакнали" сайта на цик и на президента, а че са били "сринати".Кажи експерте, как да се изразя правилно, ако един сайт го нема една седмица?Няма кой да ти направи в БГ софтуер на нивото на Гугъл, Епъл, Амазон или Майкрософт.А дори и те взети заедно не могат да ти направят софтуер, който ти гарантира тайната на вота.
46
0
 
3
 
! Отговори
някой преди 8 години
До Блокиран в Дневник 57Алоо, разбирача? Я обясни как са хакнали на цик сайта и правиш ли разлика между DDoS и 'хакване'? А да си чувал, че има специално изградени системи за удържане на сериозен DDoS и че се дават под наем? Това че сайта на цик си беше на техен сървър и е правен от техния ***, не значи, че не може да се направи както трябва????
45
4
 
11
 
! Отговори
АЗ преди 8 години
Очаквам нещо като електронен преврат. Ще осъмнем след изборите с резултати, които никой няма да може нито да оспори, нито да докаже.А честит сбор!
44
4
 
7
 
! Отговори
Ха ха преди 8 години
ДА СЕ ПРЕМАХНЕ ВЕДНАГА ДВОЙНОТО ГРАЖДАНСТВО!...БЪЛГАРИ СА САМО ТЕЗИ, КОИТО ОПЪВАТ КАИША И ИЗНЕМОГВАТ ПОД ИГОТО НА МУТРОМИЛИЦИОНЕРОГЕРБЕРАСТИТЕ В "ТЕРИТОРИЯТА"!...ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ, ПРЕДПОЧЕЛИ ТЕРМИНАЛ 2 И ЕРДОГАНИЯ, ДА БЪДАТ ЛИШЕНИ ОТ БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО И ИЗБИРАТЕЛНИТЕ ИМ ПРАВА ДА БЪДАТ ОТНЕТИ!...
43
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
E, добре ни нагласиха американските агенти в Народното събрание!Сега вече няма да им се налага да мъкнат чували с бюлетини по нощите.Просто някой от посолството ще сяда зад компютъра и ще урежда за победители желаните от тях национални предатели.Точно като в САЩ.И там електронното гласуване позволява без да се харчат за купуване на ромски гласове, да превърнат изборите във фарс.Голяма демокрация, няма що!Плюнката не можа да го пробута, но менторите му успяха...
42
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вече си улесниха подмяната на вота-няма да влачат чували с бюлетини.
41
4
 
4
 
! Отговори
Ясновидеца преди 8 години
До АнонименДнес няма мнение от Атака, защото са зашеметени от обрата в руско-турските отношения и най-вече от молбата на император Вова към евреите от цяла Европа да се заселят в Империята!
40
2
 
5
 
! Отговори
Поля преди 8 години
еееееееее много ясно, че резултатите няма да са реални
39
1
 
9
 
! Отговори
Аз питам преди 8 години
Коя фирма ще направи софтуера за електронното гласуване?Каква точно технология ще се използва?Как ще се се гарантира че няма да има манипулации в следствие на хакерска атака?Как ще се гарантира че резултатите са реални?
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 46Явно никога не си писал софтуер. Следа остава само ако системата е изработена да оставя такава. Иначе ще има да си блъскаш кратуната какво и как е станало...
37
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната врътка направена от *** на властта - ДПС и ПФ. Този път ролята на гейовете се е разменила. Защо и от този сайт няма нито една дума казана от АТАКА ? Цитират Винкела и Каракачанов , но от АТАКА няма казаното мнение .Защо бе Днес бг"да не би новият щатски посланик да ви е забранил да цитирате АТАКА? Същата работа и в т.н. Национално радио. Всички медии без АЛФА са подчинени на еврогейатлантизма и за тях АТАКА не съществува. Но за русофилите единствената българска партия е АТАКА .
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро 1 в махалата и "всичкото купен" пред него се изрежда. Няма да има щуротии с извозване до секция, опашки, пък грешки, някой разбрал-недоразбрал и т.н. Това е най-яркият пример за статуквото с купуване на гласове (турски и на "сините"). Естествено е ГЕРБ и ДПС да са заедно в това.
35
7
 
2
 
! Отговори
електронния вот..... преди 8 години
.....не обича комунисти......
34
2
 
14
 
! Отговори
Програмноосигуряване преди 8 години
АЛГОРИТЪМ ЗА РАБОТА НА ПРОГРАМАТА ЗА ПРЕБРОЯВАНЕ НА ГЛАСОВЕТЕ:Ако гласуваш за НАС, добавяме един глас за нас, ако НЕ гласуваш за НАС, пак добавяме един глас за нас!