Съдът реши: Бонусите на Искров – на светло!

Така става ясно кой кой колко пари е получил в УС на банката
Обновена: 21 яну 2016 14:43 | 21 яну 2016 14:30, Вера К. Александрова
27
Съдът реши: Бонусите на Искров – на светло!
Иван Искров. Снимка: Булфото

Заплатата и бонусите на бившия управител на БНБ Иван Искров и на предишния началник на Банковия надзор Цветан Гунев трябва да бъдат обявени публично. Това задължи Върховният административен съд БНБ.

Периодът, за който размерът на възнагражденията на двамата трябва да бъдe осветен, е първото полугодие на 2014 г. - преди фалита на КТБ, а също и за второто - след него, както и до 30 юни 2015 г. 

Новината обявиха депутатите от РБ Мартин Димитров и Петър Славов. Решението на съда идва след тяхна жалба заради отказа на БНБ да им предостави тази информация.

Още по темата

"Съдът задължава БНБ да ни отговори как 557-те хиляди лева, дадени общо като бонуси на УС за 6-те месеца преди фалита на КТБ, са разпределени между 7-те члена на съвета. Кой колко е получил индивидуално и персонално", обясни Димитров. 

Той допълни, че след решението на ВАС БНБ трябва да съобщи и какви допълнителни възнаграждения е получил шефа на Банковия надзор 6 месеца преди фалита на КТБ.

"Тоест БНБ трябва да съобщи как е била оценена неговата работа тези шест месеца и колко допълнителни възнаграждения е получил той. За нас ще бъде любопитно, ако се окаже например, че шеф на Банков надзор е получил добри суми, което значи, че този, който е определял сумите, е оценявал високо неговата работа преди фалита на КТБ. Това за нас е ключов въпрос", каза още Мартин Димитров. 

Банката е задължена да съобщи и дали е имало обективна методика за определяне на допълнителните възнаграждения.

"Ако е нямало методика, значи някой еднолично е решавал. На това трябва също да ни се отговори според решението на съда", обясни още реформаторът. 

Той призова ръководството на БНБ да не търси нови вратички, за да даде отговорите, защото трябва да стане ясно как банката се е самооценила шест месеца преди фалита на КТБ.

"Надяваме се след това решение на ВАС да получим отговор на въпроса колко е била заплатата на Иван Искров, бонусите му, заплатата и бонусите на шефа на Надзорния съвет", каза и Петър Славов. 

Реформаторите обясниха и че решението на ВАС е знаково за всички публични длъжности и че техните възнаграждения не могат да бъдат крити от обществото и данъкоплатеца.


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
11
 
2
 
! Отговори
gishena преди 2 години
Не съм чел комплексираните коментари надолу, представям си в краткост съдържанието им. Малко информация за бедните ми сънародници - в цивилизована Европа, подобна заплата, конвертирана в левовата си равностойност, се получава от кадърен човек в банковия сектор след 5 години стаж. Нищо особено. Макар и непостижимо за вас)
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво като ги публикуват.Всичко е било законно.Дреме му на него какво си мислят хората.
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя беше основен инструмент на няКой за ликвидацията на КТБ. Да бъде заставен да се самообеси.
12
1
 
19
 
! Отговори
Х преди 2 години
А дано,но надали! В държавата на мафията и овчедушния народ,продажните чиновници не се наказват и взаимно се прикриват,ако случайно между тях има някой честен и принципен то той бива незабавн оплют и изгонен. И от това нищо няма да излезе ,защото си мълчим.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен

16000 му е била заплатата без бонуси ,не лъжи :)
10
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както казва Тодор Колев в една своя песен - Накъдето погледнат очите ми, всичко краде и краде.... и също така - След мъглата, пак........мъгла.....
9
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Василев

Василев, ти ако миеш чинии някъде на запад, ... по-добре си ги мии и не се бъркай където не ти е работата ! Не задавай тъпи въпроси които само те издават, че освен за миене на чинии за друго не ставаш !!! Нерде умивалника, нерде Банката ???
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това бай Ганьо знае, това и бай Ганьо прави - да краде !!!
7
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВАС неможели да задължи БНБ да кажат къде са милиярдите.Да ги открият.
6
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че взел една каруца с пари, това не е кой знае каква драма. Драмата, че тази каруца пари не е свършил нищо. Кръгла нула. Дори е навредил с бездействието си да изчезнат милиарди. Все едно да наема един майстор да ми лепи плочки в банята. Да му платя сто хиляди да ми оправи банята а той вместо да ми я оправи да ми порути банята, да ми изкърти мивката и гърнето и старите плочки и да изчезне с парите. Ето това е свършил главния банкер на България бат Ваньо Искрата.
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рядката червеноклюна потапница е открита в .... БНБ ???
4
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И като разберат ще го накарат да ги върне ли? Или колите, яхтите и къщите в БГ и чужбина, които е купил с тях? Или проституутките, които е ебаал?!? Смешници, разкрийте далаверите на КОЙ като сте толкова големи. Мишоци
3
0
 
41
 
! Отговори
:) преди 2 години
Пуснете една юбилейна монета КТБ...
2
0
 
44
 
! Отговори
ferdy преди 2 години
Оставете бонусите, ами дайте на светло доклада за КТБ. Лесно е да осветляваш какво е взимал един провален банкер, дайте инфо за разграбването на КТБ, което в момента тече.
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За свършеното е получил ненормално много пари ,и какво от това,парите от банките периодически потъват в нечии джобове,и пак какво от това,