Депутатите твърди: 25 дни отпуск – непосилни за бизнеса

По време на дебата се коментираха и депутатските ваканции
97
Депутатите твърди: 25 дни отпуск – непосилни за бизнеса
Снимка: Архив Булфото

Платен отпуск от 25 дни ще е непосилен за работодателите, смятат масово депутатите, които пък според правилника за дейносттаси си имат почивка от 32 дни годишно.

Предложението отпускът да скочи от 20 на 25 дни беше на независимия Георги Кадиев, но очаквано искането му не срещна подкрепата на народните представители и не стана факт.

По време на дебата обаче въпросът опря и до ваканциите на депутатите, след като пръв темата засегна независимият Велизар Енчев.

Той е радетел за намаляване на ваканциите на народните избранници отдавна и дори внесе предложения за промени в правилника в тази посока, но и те не се харесаха на депутатите.

Като стана въпрос за удължаването на отпуските на наетите на трудов договор, днес той не пропусна да напомни колко много почивки имат депутатите. Това ядоса Красимир Велчев от ГЕРБ и той обвини Велизар Енчев, че уронва престижа на Народното събрание с приказките си.

"Депутатите имат отпуска 32 дни, което е много по-малко от тази на учители и други държавни служители. Освен това те нямат право на неплатен отпуск и техните отпуски са фиксирани със закон", защити ваканциите си Велчев.

Председателят на парламента Цецка Цачева призова и двамата да не опростяват дебата.

Тя припомни, че работата на депутатите не се фиксира с начало и край на работния ден, така както това се отнася за всички останали наети на договор.

"Депутатите работят в избирателните си райони и в дните, които са обявени за ваканции. Това, че някои не работят по места с хората, които са ги избрали, не се пренася автоматично на целия парламент", коментира Цачева.

Мотивът на Кадиев да предложи увеличаване на срока за отмора през годината е, че така служителите ще бъдат по-мотивирани, когато са на работа и ще се повиши производителността. Според него мярката е, за да се пребори стресът на работното място.

"Аз съм собственик на компания, в която работят 30 души, нейни клиенти са били дъщерята на Иван Костов, когато работеше за банка, синът на Сакскобургготски, когато работеше за "Лемън Брадърс", МВФ е абонат. Аз тези хора ги пазя с нокти и зъби да не напуснат страната, четирима вече отидоха в ЕК, опитвам се да ги задържа, за да раждат деца тук", обясни Кадиев. Аргументите му обаче не бяха приети от повечето депутати.

"Откъде при тази производителност на труда ще се вземат средства за тези още пет дни отпуска, защото дори със скока на минималната работна заплата някои работодатели правят маневри за натиск", упрекна лидерът на БСП Михаил Миков.

Според него това ще може да стане само с цената на съкращения или с намаляване на работната заплата, "защото едно е в такава фирма за деца на златни родители, а друго е във фирма на ишлеме, където натискът е жесток".

Димитър Байрактаров от ПФ също смята, че това ще е удар по българската икономиката.

Реформаторът Румен Христов предупреди, че още пет дни платен отпуск ще убие бизнеса, който и без това прохожда и е в началото на своето развитие.

След като отхвърли искането на Кадиев, парламентът прие изменение в Кодекса на труда, с което се дава възможност на сдружения на дребния бизнес да кандидатстват за статута на национално представителни.

Статутът на национално представителна организация дава възможност за участие в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

С промените се намаляват критериите за представителност на работодателските организации и на синдикатите. Досега от бизнес съюзите се изискваше да обединяват браншови структури или предприятия с поне 100 хил. заети. Сега вече членовете трбва да са поне 1500 и да осигуряват 50 хил. служители или, ако са по-малко, осигурените в тях да са 100 хил.

Изискването за броя на синдикалните членове за профсъюзите се намалява от 75 хил. на 50 хил. души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Установено е, че едва след две седмици почивка човек започва да възстановява силите си. Така че 25 дни е напълно нормална ваканция. В рамките на една година е повече от нормална. Другият вариант е търтеите да си вземат за работници имигранти. Те са високо квалифицирани и много надеждни.
56
0
 
5
 
! Отговори
смехурко:)))))) преди 8 години
Ой завалата Кадиев как ги брани само 25 дена срещу отпуската в парламента нещо не се вързват нещата.Тогава Парламента е излишен закони ще си препишем направо от Европа.Спетяват се над поне около 1.000.000.000 КОЙТО ще помогнат на икономиката
55
3
 
6
 
! Отговори
Doni преди 8 години
Един БГ премиер каза " ЗаБога братя не копувайте"....Сега мотото е "За Бога БРАТЯ ....БЯАГАЙТЕ....Бързо". Имаше статия вчера че 2050 г. няма да има кой да работи в БГ ....смешно Моя прогноза ... 2018 ще има само Дупетати и пенсионери в БГ ...
54
1
 
7
 
! Отговори
Doni преди 8 години
Красимир Велчев е по-зле и от Болен. 32 дни отпуск и ваканции като на ученички ...е те са си такива...Колко работите гОСПОДИН Дупетат в годината ???? 100 -120 дни ....Работили били на ненормирано работно време ;;;хаха Скоро ...много скоро , ще си останете само вие в тази държава (територия) Срам за БГ "политиците"
53
1
 
9
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 8 години
Стане ли дума да се гласува нещо в полза на гражданите-всички депутати скачат как щял да се съсипе бизнеса.Били работели по райони-смях.По всички критерии ние не сме нормална д-ва.Бизнесът не иска увеличаване на заплатите,щял да фалира,не ще повече отпуска-щял да фалира.Иска само гърч до дупка,а шефовете да си ходят по почивки където им душа иска.Обидно ми е,че управляващите са наричат Граждани за европейско развитие на Б-я.Кое е европейското?
52
0
 
10
 
! Отговори
ГЛАС НАРОДЕН преди 8 години
32 ДНИ ОТПУСК ЛИ ??? ТОВА ОТПУСКАТА ИМ ЗА ЕДНО ТРИМЕСЕЧИЕ ЛИ Е ???РОДНИТЕ ДЕПУТАТИ МАЙ НИ ВЗЕХА ЗА БОЯДИСАНИ ВРАБЧЕТА...КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ГИ ПУСНЕМ В БЕЗСРОЧЕН ПЛАТЕН ОТПУСК !!!
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Д***били - като сте свикнали да търкате стола вместо да работите придуктивно, нирмално е 25 дена да ев се видят много...Апропо депутатската ваканция колко е?
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A ZASHTO BEZRABOTNITE IMAT OTPUSK 365 DNI V GODINATA
49
0
 
12
 
! Отговори
ПОЛИ преди 8 години
КОЛКОТО Е НА ХОРАТА ТОЛКОВА И НА ДЕПУТАТИТЕ
48
0
 
15
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 8 години
БИЗНЕСА КАКВО МИСЛЕЛ..КАКВО МЕ Е.БЕ БИЗНЕСА....ИСКАМ ДА ЖИВЕЯ КАТО ЧОВЕК А НЕ КАТО РОБ....БИЗНЕС В БГ СМЯХ...КПД=0.00, ЗАПЛАТА КОЛКОТО ДА СИ КУПИШ КИФЛА И ДА ТЕ ИЗРЕКЕТИРАТ ОТ ТОПЛОФИКАЦИЯ.....БИЗНЕСМЕНИТЕ МУТРИ ИЛИ ОТ ДС...НЕ МОЖЕЛО ОТПУКА АМИ НАПРАВО КАТОРГА ГА ПИШЕ В ТРУДОВИТЕ ДОГОВОРИ....***
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама не знаете ли бе ??? УТРЕ 22.01.2016 г. В 15 ч. ПРЕД ПАРЛАМЕНТА !!! ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ИЗЛИЗА !!!
46
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-евтини ресурси се добиват единствено, чрез робски труд. Защо му е на роба заплата, отпуска, почивка или пък някакви социални придобивки?
45
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв бизнес?! На бизнеса и шефовете им е изгодно да работиш по 12-14часа за никаква заплата.изгодно е да не си в болничен,защото как така ще имаш право да не се чувстваш добре,недаѝ си Боже пък да имаш дете и то да боледува често.тогава направо ти казват да си тръгваш.И ако си потърсиш правата,то тогава не си лоялен към фирмата,но ако фирмата те ощетява нон стоп-тогава всичко е ок.
44
0
 
25
 
! Отговори
ЗЛОСТЪР ИСТИНАТА преди 8 години
Народен съд за пиявиците!
43
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв бизнес бе другари от Парламента ? Какъв бизнес сънувате пък и вие ??? Къде го виждате тоя безнес бе другари ??? Къде ?
42
0
 
16
 
! Отговори
Цецо преди 8 години
До Вуте"Депутатите спокойно могат да минат на "ненормирано работно време",т.е. на повикване." - това означава хич да не работят... защото никой няма да ги повика. :))
41
0
 
25
 
! Отговори
Цецо преди 8 години
Пълни глупости, щели да убият бизнеса с 5 дни повече отпуск... за какъв бизнес говорят и къде???
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия ни смятат за роби !!! А някой да е виждал роб на почивка или в отпуск ???
39
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Работниците катО и работодателите!Една седмица преди откриването на "Северна тангента", когато се "работеше" и нощем минах през деня да се порадвам на хубавото време! Какво ми направи впечатление:Общо взето-добре.Един Боб Кат ровеше посипка от края на асфалта, по банкета, а около него ДЕСЕТНА ПОДПРЕНИ НА ЛОПАТИТЕ И С ЦИГАРИ В РЪЦЕ СТОЯХА И ГЛЕДАХА!ТАКА, ЧЕ НАШИЯТ РАБОТНИК НЕ СЕ Е ПРЕУМОРИЛ МНОГО.
38
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предлагам първо да намалят дните отпуск,които ползват,защото струва ми се почиваха най-много по Коледа, а и не ходят особено на работа.след което за пример на обществото да поживеят с 500-600лв. на месец,можем да им услужим с по две деца,за да видим как ще натъкмяват семейния бюджет.