Депутатите твърди: 25 дни отпуск – непосилни за бизнеса

По време на дебата се коментираха и депутатските ваканции
97
Депутатите твърди: 25 дни отпуск – непосилни за бизнеса
Снимка: Архив Булфото

Платен отпуск от 25 дни ще е непосилен за работодателите, смятат масово депутатите, които пък според правилника за дейносттаси си имат почивка от 32 дни годишно.

Предложението отпускът да скочи от 20 на 25 дни беше на независимия Георги Кадиев, но очаквано искането му не срещна подкрепата на народните представители и не стана факт.

По време на дебата обаче въпросът опря и до ваканциите на депутатите, след като пръв темата засегна независимият Велизар Енчев.

Той е радетел за намаляване на ваканциите на народните избранници отдавна и дори внесе предложения за промени в правилника в тази посока, но и те не се харесаха на депутатите.

Като стана въпрос за удължаването на отпуските на наетите на трудов договор, днес той не пропусна да напомни колко много почивки имат депутатите. Това ядоса Красимир Велчев от ГЕРБ и той обвини Велизар Енчев, че уронва престижа на Народното събрание с приказките си.

"Депутатите имат отпуска 32 дни, което е много по-малко от тази на учители и други държавни служители. Освен това те нямат право на неплатен отпуск и техните отпуски са фиксирани със закон", защити ваканциите си Велчев.

Председателят на парламента Цецка Цачева призова и двамата да не опростяват дебата.

Тя припомни, че работата на депутатите не се фиксира с начало и край на работния ден, така както това се отнася за всички останали наети на договор.

"Депутатите работят в избирателните си райони и в дните, които са обявени за ваканции. Това, че някои не работят по места с хората, които са ги избрали, не се пренася автоматично на целия парламент", коментира Цачева.

Мотивът на Кадиев да предложи увеличаване на срока за отмора през годината е, че така служителите ще бъдат по-мотивирани, когато са на работа и ще се повиши производителността. Според него мярката е, за да се пребори стресът на работното място.

"Аз съм собственик на компания, в която работят 30 души, нейни клиенти са били дъщерята на Иван Костов, когато работеше за банка, синът на Сакскобургготски, когато работеше за "Лемън Брадърс", МВФ е абонат. Аз тези хора ги пазя с нокти и зъби да не напуснат страната, четирима вече отидоха в ЕК, опитвам се да ги задържа, за да раждат деца тук", обясни Кадиев. Аргументите му обаче не бяха приети от повечето депутати.

"Откъде при тази производителност на труда ще се вземат средства за тези още пет дни отпуска, защото дори със скока на минималната работна заплата някои работодатели правят маневри за натиск", упрекна лидерът на БСП Михаил Миков.

Според него това ще може да стане само с цената на съкращения или с намаляване на работната заплата, "защото едно е в такава фирма за деца на златни родители, а друго е във фирма на ишлеме, където натискът е жесток".

Димитър Байрактаров от ПФ също смята, че това ще е удар по българската икономиката.

Реформаторът Румен Христов предупреди, че още пет дни платен отпуск ще убие бизнеса, който и без това прохожда и е в началото на своето развитие.

След като отхвърли искането на Кадиев, парламентът прие изменение в Кодекса на труда, с което се дава възможност на сдружения на дребния бизнес да кандидатстват за статута на национално представителни.

Статутът на национално представителна организация дава възможност за участие в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

С промените се намаляват критериите за представителност на работодателските организации и на синдикатите. Досега от бизнес съюзите се изискваше да обединяват браншови структури или предприятия с поне 100 хил. заети. Сега вече членовете трбва да са поне 1500 и да осигуряват 50 хил. служители или, ако са по-малко, осигурените в тях да са 100 хил.

Изискването за броя на синдикалните членове за профсъюзите се намалява от 75 хил. на 50 хил. души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
ПЕНЕВ преди 8 години
ГОСПОДИН СЕДЕСАР ,РУМЕН ХРИСТОВ , ТА НАЛИ ВИЕ ОЩЕ СЛЕД 1989 Г. РАЗБИХТЕ СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА СИСТЕМА И ВЪВЕДОХТЕ БИЗНЕСА В БЪЛГАРИЯ ! КАКВИ СА ТЕЗИ ПОРАЖЕНСКИ ИЗКАЗВАНИЯ ,ЧЕ БИЗНЕСА СЕГА ПРОХОЖДАЛ . ИЛИ ,ПАК КОМУНИСТИТЕ СА ВИ ВИНОВНИ -ДАЖЕ ИМЕТО СИ СМЕНИХТЕ ЗА ДЕСЕТИ ПЪТ - ОТ ЛИКВИДАТОРИ СТАНАХТЕ РЕФОРМАТОРИ !
76
0
 
3
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 8 години
А големите отпуски на депутатите са посилни за народа ....
75
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
само заради Бейрактаров ще гласувам за патриотите
74
0
 
3
 
! Отговори
Декларация 7 преди 8 години
Народни ПРЕДстАвиТЕЛИ !
73
0
 
9
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 8 години
НАРОДЪТ е твърд - оцеляване с МИЗЕРНИТЕ ЗАПЛАТКИ - непосилно.Моля Камелия Цветанова да напише статия в този дух! Като подточки да включи тезите: 1. Има ли реален бизнес в България или всичко е миже да те лажем?;2. Коректен към служителите си ли е Бг "бизнес"-а, например плаща ли в пълнота осигуровките, спазва ли правата на работниците си?
72
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бре, тези за 26 години не успяха да накарат работодателите да дават заплатите навреме.
71
0
 
13
 
! Отговори
аз преди 8 години
едно време отпуската беше по 30 и кусур дни и имаше икономика сега ако можем нон стоп да работим и да умираме на работните си места за да може бизнеса да печели повече
70
0
 
17
 
! Отговори
221 преди 8 години
Щяло да убие бизнеса!Да ви убие господ дано,продажници долни!Всички ненормалници-народни представители.
69
0
 
6
 
! Отговори
НАРОДЪ! преди 8 години
Бизнеса е 0.01% от народа!Явно тях бизнеса ги избира а народа!
68
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АЗТи се научи как се превключва клавиатурата на малки и големи букви :)
67
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
400 лв минимална заплата са непосилни за българските работници.
66
2
 
2
 
! Отговори
Владо преди 8 години
До ВасилевСигурен съм, че има много можещи хора имигрирали от България, но очевидно е пълно с *** комплексари Василев :)
65
0
 
1
 
! Отговори
до Василев преди 8 години
чакам да покажеш как се работи фасилев
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аз почвам да се убеждавам, че масово БГ бизнеса не знаят какво е ефективност. Те и сега някои са по- зле и от робовладелците, защото при робството, робите са хранени и поени, а някои бизнесмени и това не ги интересува камо ли че трябва да плаща заплата.
63
0
 
1
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 8 години
До Василев 69ЗА СЕБЕ СИ ЛИ ГОВОРИШ ???
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 69-не работят и няма да работят качествено,докато не се променят много фактори.защото и извън България се работи,но с това,което се получава не мизерстваш,хората дават от себе си и получават.Там ако ти нарушат правата ще получиш справедливост,а тук -нищо.Тук се ценят простаците,защото новоизлюпения шеф в не малка част от случаите е на по-ниско интелектуално ниво от подчинените си.
61
0
 
9
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 8 години
Петел БГ.Цитат на Цецка Цачева: "НИЕ СМЕ ДЕПУТАТИ! НЕ НИ СРАВНЯВАЙТЕ С ОБИКНОВЕНИТЕ РАБОТНИЦИ".Цитат от Гражданин:"НАРОДНИТЕ ДЕПУТАТИ НЕ СА РАБОТНИЦИ. ТЕ СА ТЪРТЕИТЕ, КОИТО ХАРЧАТ(КРАДАТ) НАРОДНАТА ПАРА..." спирам цитата. За останалото, което може да се каже по адрес на депутатите - всички се досещате, нали?
60
1
 
8
 
! Отговори
ядосана преди 8 години
Очевадно популистко предложение, неподплатено с никакви конкретни обосновки за ползите и за бизнеса, и за служителите. Доста по-проблеми теми са контрола по спазване на работното време. Ако мен ме карат да седя 10-12 часа на работа, ще мога ли да разчитам на държавата, че ако се оплача, работодателят ми ще бъде санкциониран, но няма да ме изгони скоропостижно след това? От там идва умората, не от малкото почивни дни.
59
0
 
14
 
! Отговори
хмм преди 8 години
А депутатите почиват 25 дни само на Коледа...умрете кучета мръсни!!!
58
1
 
12
 
! Отговори
Doni преди 8 години
Господин Кадиев, ако Вие направите партия, аз ще се запиша. С тези политици в парламента, държавата ще загине до 3 години...Жалко за Хилядолетната история Българаска ...500 години Турци не ни сломиха, Преди това 350 години Ромеи не можаха ...НО ..за 27 години БГ "политиците " направиха това, което за 1000 години АГРЕСОРИ не сполучиха....