Евроексперти може да ни правят правосъдната реформа

Препоръките на ЕК от миналата година ще са и в този доклад
Обновена: 25 яну 2016 21:19 | 25 яну 2016 21:02, Камелия Цветанова
26
Евроексперти може да ни правят правосъдната реформа
Снимка: Reuters, архив

Eвропейската комисия възприема положително идеята България да бъде подпомогната от европейски експерти в реформата на правосъдието. Това се посочва в черновата на доклада на ЕК за България по механизма за сътрудничество и проверка, който ще бъде представен официално в сряда, информира БТА.

Комисията отбелязва, че много от препоръките, отправени в миналогодишния доклад, остават в сила.

В положителна светлина са коментирани приетите стратегии за реформа на съдебната власт и за борба с корупцията, както и промените в Конституцията. Отчетени са положително инициативите на правителството за пресичане на корупцията в администрацията, както и действията за подобряване на системата за случайно разпределение на делата.

България предприе миналата година важни стъпки, с които да постави въпроса с реформите напред в дневния си ред, след като по-рано политическата нестабилност допринесе за забавянето на процеса, се посочва в документа.

Според ЕК стратегиите за съдебна реформа и за борба с корупцията са добра основа за действие. През настоящата година предизвикателство ще бъде приложението на стратегиите и постигането на резултати, се посочва в проектодокумента.

ЕК отбелязва, че приетите конституционните изменения, макар и променени спрямо първоначалния им вид, представляват важна стъпка към реформа на Висшия съдебен съвет (ВСС). Комисията изразява очакването всички конституционни промени да бъдат отразени в бъдещото законодателство. Изразено е очакването стратегията за борба с корупцията да бъде гласувана от Народното събрание.

Бавният напредък по разследванията на случаи на корупция по високите етажи на властта и колебливата реакция, съпътствала събитията около Софийския градски съд, подкопават доверието на обществото във възможностите за възтържествуване на правосъдието, се посочва в текста.

Комисията определя като окуражаващ факта, че мнозина съдии са говорили открито в подкрепа на съдебната реформа. Според комисията това е "здравословен признак" за появата на нова култура сред магистратите.

Отчитат се постижения в управлението на съдебната система със започнатите промени във ВСС и в Инспектората към Съвета. Комисията препоръчва преоценка на натовареността на съдилищата в страната, за да бъде постигнато по-добро качество на тяхната работа.

Комисията очаква ясен график за въвеждането на електронното правосъдие, както и за пристъпването към дисциплинарни мерки за работещите в съдебната система по ясни и обективни показатели. Настоява се за оценка на дисциплинарната практика на ВСС от 2012 г. насам.

Според Комисията е необходимо да бъдат взети мерки освен за корупцията на високо равнище, както и в държавната администрация, така и срещу корупцията на ниски нива в МВР.

Комисията изразява очакването нашата страна да покаже последователни резултати с влезли в сила присъди по дела, свързани с тежката организирана престъпност. ЕК препоръчва тази година нашата страна да продължи с реформите в съда и прокуратурата, както и да следи движението на делата срещу тежката организирана престъпност и изпълняването на присъдите.

Изразено е очакването да се подобри системата за случайно разпределение на делата по начин, който да не предизвиква съмнения и който може да бъде следен от ВСС.

ЕК препоръчва ВСС да докаже, че взима решенията си за назначения в системата прозрачно, по ясни изисквания за качествата на назначаваните. Комисията отбелязва, че се запазва необходимостта от промени в Наказателния кодекс и в Наказателно-процесуалния закон, както и че правителството вече е предприело най-спешните мерки.

Препоръчва се да бъдат приети законови изменения, които да осигурят действието на комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

ЕК препоръчва да има повече отчетност на главния прокурор и критикува липсата на цялостни разследвания и достатъчна отчетност на отделните прокурори.

Според ЕК специализираните съд и прокуратура вече показват резултати, но се отбелязва, че са необходими повече присъди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
7
 
! Отговори
Райхстсга преди 8 години
Господа управляващи,идваме с новите закони да ви вкараме в кауша.Видов ден ще дойде,вие какво си мислите.С едната ръка ви тупаме по рамото,с другата така ще ви шамаросаме за парите дето раздавате,на наши и ваши,че пацул ще пуснете от болката.
12
2
 
12
 
! Отговори
НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ преди 8 години
ПРАВОСЪДИЕТО---ТОВА Е ПОСЛЕДНИЯ ОКОП НА КОМУНИСТИТЕ ,ВЪВ ВЛАСТТА!НАПРАВИ ЛИ СЕ РЕФОРМАТА---ТЕ ПРОПАДАТ.....!КАК ДА СЕ СЪГЛАСЯТ НА РЕФОРМИ...??!!ТОВА ЗА ТЯХ---Е САМОУБИЙСТВО....!!!!
11
5
 
6
 
! Отговори
mediatore преди 8 години
Вълци пазят стадото! ЕС също е потънал в дълбока корупция.Който си мисли обратното,е меко казано, наивен.
10
3
 
4
 
! Отговори
Дали ще я допуснат ? преди 8 години
Ако наистина са загрижени за нас ще я направят тази реформа . Но комунизма ще я опорочи , нали там е котилото му , в правосъдието . Реформа в правосъдието означава нещо много опасно за комунистите .
9
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На бълга*рак колело не бива да му се дава да управлява а те държава искат да имат.
8
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искаме европейски но от Москва!
7
1
 
5
 
! Отговори
Бугарска Усташа преди 8 години
А дано Елате Повече... *** Диктатор най-добре ако доведете... Като Анте Павелич
6
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А следващата стъпка е да си "ВНЕСЕМ" и Цар както са го направили наште ппредци след освобождението от турско робство. Тогава за няколко години са осъзнали че са некачествен мат'риал и са докарали Цар от Европата. И в днешни дни след точно толкова време (около 10 години) през 2001 бълга*раците си докараха Цар от чужбина.После обаче ПОЛУДЯХА и ега са със свинар начело.Но е само въпрос на време да докарат нов Цар-чужденец.Абе пап*лач българска.
5
0
 
1
 
! Отговори
неграмотен българин преди 8 години
До анонимник 7Прочети си пасквила и после пиши кой е неграмотен и за всичко останало.
4
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То па и тия са едни експерти ...))Май са по зле и от нашите!
3
2
 
5
 
! Отговори
на куково лято преди 8 години
Ха-ха рибата се вмирисва от към главата у нас цялата политическа $*** трябва да бъде премахната и всички надолу по стълбата ,но не би ние не им трябваме като силна държава ,а като територия с удобни пионки.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А европейски Съдий,Прокурори и Полиция ще ни докарат ли Щото друг начин няма как те да заработи при всичката тази Корупция в България
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да правят... Да се намесват смело във вътрешната политика и да правят. Ясно е, че тук никой няма изгода от правосъдна реформа. Всички са толкова дълбоко нагазили в схеми, че една правосъдна реформа ще ги съсече през кръста.