Президентите: Да си върнем доверието на хората!

"Лидерите на ЕС да видят причините за бежанската криза"
67
Президентите: Да си върнем доверието на хората!
Снимка: БТА

"Институциите трябва да работят в полза на гражданите, за да се възвърне постепенно тяхното доверие". Около това се обединиха българските президенти Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев.

Държавните глави на България се срещнаха за четвърти пореден път на "Дондуков" 2.

Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев разговаряха за първи път в Съвета на президентите без Жельо Желев. Д-р Желев почина на 30 януари 2015 г. и последната му публична поява беше именно на срещата на президентите миналата година.

"Ще запомним президента Желев като убеден демократ, като президент на съгласието и мирния преход. Ще запомним и неговите думи: "Демокрацията се лекува само с повече демокрация", обявиха държавните глави, цитирани от прессекретариата на президента.

По традиция тримата държавни глави направиха равносметка на изминалата година и кризите, пред които страната ни се изправи както във вътрешен, така и в международен план. Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев са категорични, че проведеният през октомври референдум е успех на българското гражданско общество.

Президентите изразиха надежда 2016 г. да бъде годината, в която съдебната реформа ще намери своята реализация. Държавните глави се обединиха около тезата, че реформите трябва да продължат с ускорени темпове.

"Справедливостта трябва да бъде навсякъде в обществения живот. Това означава най-вече грижа за най-бедните и интеграция на всички групи в обществото", смятат президентите. Те се обединиха около това, че държавата трябва да положи целенасочени усилия за преодоляване на социалното неравенство и интеграцията на маргинализираните групи в обществото.

"Институциите трябва да работят в полза на гражданите, за да се възвърне постепенно тяхното доверие", смятат още тримата президенти.

Те остро осъдиха всички форми на тероризъм. "Усилията на европейските лидери и на международната общност трябва да бъдат насочени към премахване на първопричините, а не само на последиците от кризите", обявиха още държавните глави.

Четвърт век след началото на демократичните промени и създаването на президентската институция президентите Стоянов, Първанов и Плевнелиев обявиха създаването на Президентска библиотека. В нея гражданите ще могат да научат повече за традициите и постиженията на институцията, ще имат възможност за пряк достъп до богата информация за работата на българските президенти по време на техните мандати.


67
Още от
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 2 години
Въобще не смятам,че демократизацията на нашето общество ще стане по мирен път. Горната ,,уйдурма,, е само жалък опит да се изпусне част от парата събрана в котела на нашето недоволство!
36
0
 
2
 
! Отговори
presidont преди 2 години
тази институция може да играе и положителна роля, при условие че се отворят към хората, а не да се назначават като партийни фигури, щата им повече от раздут до стотици чиновници и излишен бюджет, президенството би трябвало да се състои от не повече 30-40 души администрация,за да работят ефикасно, сега никой не знае колко партийци и за какво работят там и за какво им се плаща, кой ги назначава, тоест това е сива структура и без да се променят няма как да са полезни на обществото
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доверие се дава един път ,а вие го пропиляхте ! По добре се скрийте някъде и не дразнете хората !
34
0
 
7
 
! Отговори
Някаф никаф преди 2 години
Е па да се бяхте усмихнали бе патъри....колко години ви граниме поне това заслужавамв...виждам наченка на усмивка леко изкривяване на устата от дясно при първанката и раи граса...ама не...то сърцето не го иска...
33
1
 
8
 
! Отговори
Луна!!!!! преди 2 години
Луна президент!!!!!!
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Не прочетох статията,предпочитам да препрочета "История славянобългарска" отново или да послушам "Хубава си моя гора" и "Петко льо капитанине" отколкото да си губя времето с статия за Плевенлиев,Нюланд,Кери,Боко,Кънев,Москов,Митов какво били изпляскали на брифинги.

От коментарите разбрах,че статията е от сорта "Бла бла бла ЕС бла бла атлантически ценности бла бла бла бла атлантическа толерантсност бла бла бла."
31
0
 
13
 
! Отговори
бай дечко узунов преди 2 години
три прецакани камили...президентска среща си стъкмили...ала те на никому ненужни са,щом народа български....изгубва се :)
30
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Президентът е излишен разход на държавата
29
0
 
22
 
! Отговори
Батакист преди 2 години
Предлагам референдум за премахване на президенстаката институция. Така ще се освободят едни 100-на млн в бюджета или по 50 лв на пенсионер отгоре. Ние нямаме нужда от празни приказки които всеки може да ги говори.
28
0
 
21
 
! Отговори
антипатяги преди 2 години
Тези тримата са доказателство че тази институция е безсмислена.
27
1
 
8
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 2 години
Че са въздух - ясна е! Но не са те виновни! Длъжността със всичките произтичащи от нея !функции и задължения са по-вече от ненужни. Да не говорим за скъпо платения антураж.НАМ Е НУЖНА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА !! Още по-вече, че това е единствената длъжност в държавата, която се избира директно от народа ! Тогава ще се разбере кой колко струва !! Сега всичко се размазва и отговорност от никого за нищо ! А държавата към пропаст !!!
26
0
 
16
 
! Отговори
антипатяги преди 2 години
Чудя се кой ми е най-противен и като гледам и тримата са оtврат.
25
4
 
6
 
! Отговори
истината!!! преди 2 години
же.лев беше г*з гоце съветски г*з а стоянов еврейски г*зсамо росен прокара референдум за да могат и младите да гласуват със смартфоните!
24
0
 
17
 
! Отговори
Един от многото преди 2 години
Ало, ТРИУМВИРАТА, първо върнете ония два милиона млади ,здрави и образовани българи,които слугуват в Италия,Испания,Германия САЩ и къде ли още ,па тогава скапаното Ви доверие !!!
23
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неуважаеми президенти!Вие сте нашия НАЦИОНАЛЕН ПОЗОР!Вие и водените от вас политически елит и политика за 25 години доведохте народа до кофите за ***,мъжете да продават кръв и костен мозък,а жените - телата и децата си,за да изхранват децата си!Единствения начин да си върнете доверието на хората е да строите всичката политическа паплач,управляваща ни след 1989г и в колона по осем начело с вас - в дрънголника!Вие си знаете защо!А и надзирателите си знаят какво да правят с вас!
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Празни думи на празни люде...." ....по делта им щ ги познаете...".Е познахме ви.Върнете откраднатото от народа и се махайте.
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По добре да гледам ХХL,или чалга отколкото тия.
20
0
 
9
 
! Отговори
а преди 2 години
Като ги гледам тия доносници около идиота си мисля,че е време за жена президент.
Плевнелиев-ДСе навсякъде около нас .Колко е прав.
19
0
 
9
 
! Отговори
Някаф никаф преди 2 години
Ква снимка... На мен ми прилича на карикатура тва :) стоянката с физиономия тип неЗнам кво правя тука....първанката с физиономия тип аре нема ли по бързо всичко да свърши а рай граса още малко и ша почне да хапи....пълен цирк...
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес се карат и ругаят,уте се разцепват и отлюспват,на другия ден създават нови партий,и накрая пак всички се прегръщат.Това е като в сапунените сериали от рода на Пътеводна светлина,Докто свят светува или Дързост и красота 6799 серия и др.