Президентите: Да си върнем доверието на хората!

"Лидерите на ЕС да видят причините за бежанската криза"
25 яну 2016 16:14,
67
Президентите: Да си върнем доверието на хората!
Снимка: БТА

"Институциите трябва да работят в полза на гражданите, за да се възвърне постепенно тяхното доверие". Около това се обединиха българските президенти Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев.

Държавните глави на България се срещнаха за четвърти пореден път на "Дондуков" 2.

Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев разговаряха за първи път в Съвета на президентите без Жельо Желев. Д-р Желев почина на 30 януари 2015 г. и последната му публична поява беше именно на срещата на президентите миналата година.

"Ще запомним президента Желев като убеден демократ, като президент на съгласието и мирния преход. Ще запомним и неговите думи: "Демокрацията се лекува само с повече демокрация", обявиха държавните глави, цитирани от прессекретариата на президента.

По традиция тримата държавни глави направиха равносметка на изминалата година и кризите, пред които страната ни се изправи както във вътрешен, така и в международен план. Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев са категорични, че проведеният през октомври референдум е успех на българското гражданско общество.

Президентите изразиха надежда 2016 г. да бъде годината, в която съдебната реформа ще намери своята реализация. Държавните глави се обединиха около тезата, че реформите трябва да продължат с ускорени темпове.

"Справедливостта трябва да бъде навсякъде в обществения живот. Това означава най-вече грижа за най-бедните и интеграция на всички групи в обществото", смятат президентите. Те се обединиха около това, че държавата трябва да положи целенасочени усилия за преодоляване на социалното неравенство и интеграцията на маргинализираните групи в обществото.

"Институциите трябва да работят в полза на гражданите, за да се възвърне постепенно тяхното доверие", смятат още тримата президенти.

Те остро осъдиха всички форми на тероризъм. "Усилията на европейските лидери и на международната общност трябва да бъдат насочени към премахване на първопричините, а не само на последиците от кризите", обявиха още държавните глави.

Четвърт век след началото на демократичните промени и създаването на президентската институция президентите Стоянов, Първанов и Плевнелиев обявиха създаването на Президентска библиотека. В нея гражданите ще могат да научат повече за традициите и постиженията на институцията, ще имат възможност за пряк достъп до богата информация за работата на българските президенти по време на техните мандати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
1
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 8 години
Въобще не смятам,че демократизацията на нашето общество ще стане по мирен път. Горната ,,уйдурма,, е само жалък опит да се изпусне част от парата събрана в котела на нашето недоволство!
36
1
 
3
 
! Отговори
presidont преди 8 години
тази институция може да играе и положителна роля, при условие че се отворят към хората, а не да се назначават като партийни фигури, щата им повече от раздут до стотици чиновници и излишен бюджет, президенството би трябвало да се състои от не повече 30-40 души администрация,за да работят ефикасно, сега никой не знае колко партийци и за какво работят там и за какво им се плаща, кой ги назначава, тоест това е сива структура и без да се променят няма как да са полезни на обществото
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доверие се дава един път ,а вие го пропиляхте ! По добре се скрийте някъде и не дразнете хората !
34
1
 
7
 
! Отговори
Някаф никаф преди 8 години
Е па да се бяхте усмихнали бе патъри....колко години ви граниме поне това заслужавамв...виждам наченка на усмивка леко изкривяване на устата от дясно при първанката и раи граса...ама не...то сърцето не го иска...
33
2
 
8
 
! Отговори
Луна!!!!! преди 8 години
Луна президент!!!!!!
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Не прочетох статията,предпочитам да препрочета "История славянобългарска" отново или да послушам "Хубава си моя гора" и "Петко льо капитанине" отколкото да си губя времето с статия за Плевенлиев,Нюланд,Кери,Боко,Кънев,Москов,Митов какво били изпляскали на брифинги.От коментарите разбрах,че статията е от сорта "Бла бла бла ЕС бла бла атлантически ценности бла бла бла бла атлантическа толерантсност бла бла бла."
31
1
 
13
 
! Отговори
бай дечко узунов преди 8 години
три прецакани камили...президентска среща си стъкмили...ала те на никому ненужни са,щом народа български....изгубва се :)
30
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Президентът е излишен разход на държавата
29
1
 
22
 
! Отговори
Батакист преди 8 години
Предлагам референдум за премахване на президенстаката институция. Така ще се освободят едни 100-на млн в бюджета или по 50 лв на пенсионер отгоре. Ние нямаме нужда от празни приказки които всеки може да ги говори.
28
1
 
21
 
! Отговори
антипатяги преди 8 години
Тези тримата са доказателство че тази институция е безсмислена.
27
2
 
8
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Че са въздух - ясна е! Но не са те виновни! Длъжността със всичките произтичащи от нея !функции и задължения са по-вече от ненужни. Да не говорим за скъпо платения антураж.НАМ Е НУЖНА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА !! Още по-вече, че това е единствената длъжност в държавата, която се избира директно от народа ! Тогава ще се разбере кой колко струва !! Сега всичко се размазва и отговорност от никого за нищо ! А държавата към пропаст !!!
26
1
 
16
 
! Отговори
антипатяги преди 8 години
Чудя се кой ми е най-противен и като гледам и тримата са оtврат.
25
5
 
6
 
! Отговори
истината!!! преди 8 години
же.лев беше г*з гоце съветски г*з а стоянов еврейски г*зсамо росен прокара референдум за да могат и младите да гласуват със смартфоните!
24
1
 
17
 
! Отговори
Един от многото преди 8 години
Ало, ТРИУМВИРАТА, първо върнете ония два милиона млади ,здрави и образовани българи,които слугуват в Италия,Испания,Германия САЩ и къде ли още ,па тогава скапаното Ви доверие !!!
23
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Неуважаеми президенти!Вие сте нашия НАЦИОНАЛЕН ПОЗОР!Вие и водените от вас политически елит и политика за 25 години доведохте народа до кофите за ***,мъжете да продават кръв и костен мозък,а жените - телата и децата си,за да изхранват децата си!Единствения начин да си върнете доверието на хората е да строите всичката политическа ***,управляваща ни след 1989г и в колона по осем начело с вас - в дрънголника!Вие си знаете защо!А и надзирателите си знаят какво да правят с вас!
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Празни думи на празни люде...." ....по делта им щ ги познаете...".Е познахме ви.Върнете откраднатото от народа и се махайте.
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По добре да гледам ХХL,или чалга отколкото тия.
20
1
 
9
 
! Отговори
а преди 8 години
Като ги гледам тия доносници около *** си мисля,че е време за жена президент. Плевнелиев-ДСе навсякъде около нас .Колко е прав.
19
1
 
9
 
! Отговори
Някаф никаф преди 8 години
Ква снимка... На мен ми прилича на карикатура тва :) стоянката с физиономия тип неЗнам кво правя тука....първанката с физиономия тип аре нема ли по бързо всичко да свърши а рай граса още малко и ша почне да хапи....пълен цирк...
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес се карат и ругаят,уте се разцепват и отлюспват,на другия ден създават нови партий,и накрая пак всички се прегръщат.Това е като в сапунените сериали от рода на Пътеводна светлина,Докто свят светува или Дързост и красота 6799 серия и др.