ТЕЛК-овете – в историята, заместват ги комисии

Други експерти пък решават за добавките за инвалиди
35
ТЕЛК-овете – в историята, заместват ги комисии
Снимка: Булфото, архив

Комисия за медицинска експертиза ще замени ТЕЛК-овете, съобщи здравният министър Петър Москов на форум, организиран от Асоциацията на индустриалния капитал и КНСБ.

Още по темата

Той представи основните промени, които предстоят в медицинската експертиза на хората с увреждания. Тя ще обхваща само оценка на вида и степента на увреждане.

В новата комисия, която ще замести ТЕЛК, ще участват лекари с различни специалности в зависимост от вида на заболяването, което трябва да бъде оценено. Това ще бъдат работещи лекари в болницата на съответния град, които трябва да притежават определен ценз и сертификат за познание в областта.

При желание сегашните медици в ТЕЛК-овете могат да продължат да работят в новата комисия, уточни Москов, цитиран от БТА.

Въвежда се нов медицински документ, който установява вида и степента на увреждане - медицинско експертно становище.

Променя се и структурата на НЕЛК. Тя основно ще се занимава с методическа и контролна функция.

В методическата функция е създаване на максимално обективна система от критерии, които да не дават възможност за субективност при определяне вида и степента на увреждане, каза здравният министър.

След като експертната комисия установи вида и степента на увреждане, по електронен път системата ще изпрати до следващата комисия - медико-социална, за която ще отговаря социалното министерство, информация за това на какви социални придобивки и средства за интеграция има право човек.

По думите на Петър Москов тази трудово-социална комисия ще преценява нуждите на всеки отделен човек, за да бъде реинтегриран в обществото.

Министърът заяви, че целта на промяната е отстраняване несъвършенствата на системата, като идеята е не да се спестят пари, а да се насочат към най-нуждаещите се, за да могат те отново да започнат работа и да се върнат в обществото.

В отговор на въпрос дали интегрираните обратно на работа хора ще получават инвалидна пенсия Москов обясни, че тя е заместващ доход и, ако през новата система политиките на двете министерства доведат до това, че човек може да се върне на работа и да получава пълноценно доход, какъвто е получавал преди това, не би следвало да получава инвалидна пенсия.

Пенсионните добавки не трябва да отпадат там, където доходът е по-нисък, допълни министърът.

Той съобщи, че проектопромените в Закона за здравето ще бъдат представени в началото на февруари.

Петър Москов очаква до лятната ваканция на парламента групата от социални и здравни закони да са в Народното събрание и до края на годината да има нова законодателна база.

В четвъртък вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин ще представи цялостната концепция за реформа в областта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Според мен трябва да сменят лекарите в телковите кисии през година,защото те са бизнесмени а не лекари.Аз не си платих а сам с доста заболявания и се нуждаех от тези пари за лекарствата да си копувам но уви нямах недадох и не ме пенсионираха.Колкото и комиисии да направят който е богат ще оспее,а такиви като мен ще се молят за това което им много е жалко да си хем болен,хем беден на днешно време.....
31
2
 
0
 
! Отговори
ТРЕТА ТЕЛК КОМИСИЯ преди 8 години
Хората с увреждания ще минават на трета социална комисия , съставена от социални работници в регионалните дирекции за социално подпомагане по местоживеене за решение , какви видове добавки и помощи да им бъдат отпускани според техните нужди.
30
2
 
0
 
! Отговори
Вето на НОИ комисия преди 8 години
След закриването на ТЕЛК комисиите се предвижда ТЕЛК-овете да бъдат заменени от нови експертни лекарски комисии, в които ще участват практикуващи лекари специалисти. Ще се създаде втората трудово социална комисия за експертизата на работоспособността, която ще е към териториалните дирекции на НОИ. Ако тази втора НОИ-комисия има съмнения за достоверността на изследванията или експертизата на първата медицинската лекарска комисия ,тя ще налага ВЕТО и ще връща болните за допълнителни изследвания и повтаряне на същите изследвания
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не инвалидните пенсии са проблема, проблемът е отпискането на така наречените помощи на една част от обществито, която е напълно здрава и работоспособна и мързелива!!!
28
1
 
0
 
! Отговори
Москов преди 8 години
Магическата втора социална комисия по трудоспособността към НОИ се създава със скритата цел драстично да се намалявa разходите на НОИ за инвалидни пенсии и социалните разходи на държавата за инвалидите. Това е нейната основна задача.Министър Москов води ултрадясна монетарна правителствена политика с цел макроикономическо регулиране, считайте намаляване на държавните разходи , за най уязвимите неравностойни социални групи, хората със здравни увреждания.
27
1
 
0
 
! Отговори
Москов и Калфин аут преди 8 години
В тази втора новосъздадена комисия ще ни връщате за още и още нови допълнителни медицински изследвания .Защо не ни принудите да минаваме на още три четири комисии ,че да не можем да излезем от омагьосания кръг на комисиите ,та хептен да ни направите на болни ***.Да ви пикам на реформата недоносче.
26
1
 
0
 
! Отговори
БОЛНИЯ преди 8 години
Не стига ,че сега чакаме с месеци да минем на една комисия ТЕЛК.Не стига ,че сега чакаме с месеци да минем на една комисия ТЕЛК. В место да увеличите броя и разкриете повече ТЕЛК състави с цел да улесните достъпа до експертиза с една единствена медико социална трудово експертна комисия с представители в нея на медицински експерти ,социални работници , експерти по трудова медицина,представители на агенция по заетостта, представители от НОИ ,вие създавате нова втора експертна комисия за да може на ново да ни разкарвате нас болните да се редиме на опашки и да чакаме. Освен това в таз
25
1
 
0
 
! Отговори
Една от всички преди 8 години
До АнонименАко човек с ТЕЛК и сериозно заболяване се върне на старата си работа и му отнемат малките суми, които получава под формата на пенсия за заболяването си, значи ли, че той е вече здрав? Това, че се е върнал на работа, не значи, че вече няма да си купува поддържащите лекарства и да ходи на прегледи, някои от които са платени и в друг град с нощувки. Пенсията, която се получава за заболяване се харчи за лекарства и прегледи, ако стигнат!!! Някои хора наистина са болни - мислете за тях!
24
1
 
1
 
! Отговори
Николова преди 8 години
Очаквах доста по-социална политика. Отново сме на последно място в Европа. Хората се чудят как е възможно човек, който не вижда с едното око, всяка година да се явява на комисия. Какво се очаква да прогледне ли?! При толкова добри европейски практики, някой трябваше да седне и да ги преведе, за да може да ги приложим и тук в БГ, а не пак да се излагаме. В цялата политика е разгледана само гледната точка на държавата, а къде отива другата гледна точка на хората?
23
1
 
1
 
! Отговори
1234 преди 8 години
До Бай Миле - още повече, че повечето от инвалидите цял живот са внасяли осигуровки, а пък разните там милиционери и държавни служители - не. Целта е да не се дават пари на инвалидите, за да има за полиция, държ. служители и властници, другите кучета ги яли.
22
1
 
7
 
! Отговори
Ха сега де преди 8 години
Заглавието звучи "Комисиите в историята- заместват ги комисии", защото ТЕЛК е вид комисия. Отново заглавие, да завидиш на автора.
21
1
 
8
 
! Отговори
луд умора няма преди 8 години
Нали - ТЕЛК означава "Териториална експертна лекарска комисия", а заключението на ТЕЛК е следствие заключенията на други лекарски комисии, удостоверяващи преди това специфичните заболявания на човека с увреждания. Това вариант на на местене от единия крачол в другия ли се явява? Както и да е. Загубата на трудоспособност е ужасно явление, дължащо се на нездравословни условия на жизнената среда.
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 11Че има "инвалиди" с връзки - има! Че има правоспособни шофьори с инвалидност поради неврологично мозъчно заболаяване - има! Че получават и пенсии и облаги за инвалидността си - има. Но! трябва тези случаи да се отсеят. И не инвалидът източва милионите, а лекарите, които са му я дали. Затова на лекарите трябва да се вземат пръстови отпечатъци, а не на болните. Пръстовите отпечатъци са морален, и физически тормоз - подсъдно деяние, ако не сме "не народ, а мъpшa"! Какви сме?
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЕЕНе се научиха нашите гениални управници, особено в здравеопазването и образованието най-напред да експериментират, да тестват, да обмислят промените, аджеба, как ще стане това на практика, да проиграят всички възможни случаи, да анализират, и после разни московци да се тупат в гърдите с реформи. Реформи, ама необмислени, налудничави, без аналог в света. Ей, управници, независимо, че мат'риялът е лош, все пак сме хора! Мегаломанската ви Реформания ни убива. Това ли е целта?
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо изобщо има ТЕЛК когато всеки болен е освидетелстван от комисия лекари които са го лекували . Защо трябва да се изпрати на пенсионирани вече лекари в ТЕЛК които вече са на преклонна възрасти отдавна скарани с медицината и чакащи само рушвети. На този въпрос си отговорете и го решете.
17
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***.М.О.Т.А ! Прогонихте младите, а сега вдигнахте мерника и на болните! В една друга статия казвате, че гробищата са препълнени! А защо - не казвате! Бог да пази хората от нашето "здравеопазване"!
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Комисия за медицинска експертиза ще замени ТЕЛК" - Преоблякъл се Илия, погледнал се - пак в тия! Та нали ТЕЛК е също комисия!А що се отнася за трудова реинтеграция на инвалиди и паднето на инвалидната добавка, щом работят и получават "... пълноценно доход, какъвто е получавал преди това..." и Айнщайн в нашите условия няма да изчисли, що е то "пълноценно", след като човекът е все пак инвалид, и как доходът ще бъде като преди след толкова инфлация, промени в трудовите функции, в нова работа?!
15
2
 
25
 
! Отговори
ЕЕ преди 8 години
ОЩЕ ЕДНА ПРОСТОТИЯ...ИНВАЛИД ВЗЕМА 130лв.ПЕНСИЯ И ЗАПОЧВА ЗА КРАТКО МАКАР И С БОЛКА ДА ИЗКАРА ЕДНА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА АКО МОЖЕ, ЗАЩОТО ПОВЕЧЕТО НЕ ГИ НАЕМАТ НА РАБОТА.А И ТЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ. НО НЕЩЕШ ЛИ, КАКТО РАБОТИ ПАДА НАПУСКА РАБОТА НЯМА ПЕНСИЯ, НЯМА ПАРИ ..И ПАК ЛЕКАРИ КОМИСИИ И 130лв.ПЕНСИЯ..ЕЙ, ЗАТОВА ЩЕ ЦЪФТИ СИВАТА ИКОНОМИКА ДО ТЪМНО ЧЕРНА...
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ами то нали ТЕЛК-овете са комисии пак приказват глупости т.е казват това както е само че с повече думи та хората да си мислят че става нещо ново както за профилактичните и диспансерни прегледи наприказваха куп неща които и сега са си така
13
2
 
13
 
! Отговори
Лекар преди 8 години
До въпростНапълно съм сгласен с теб сама че ТЕЛК означава трудово-експертна лекарска лекарска комисия лично аз не виждам защо трябва да се преименува със абсолютно същото заглавиено в обрате ред.Так може,например вместо "Неврологичен к-т" да се дмени с"К-т за диагностика,лечение и консултации при нервни заболявания"!!!Пълна идиотщина!!!Здравеопазването в страната е пред изчезване а те с простотии се занимават!!!