ТЕЛК-овете – в историята, заместват ги комисии

Други експерти пък решават за добавките за инвалиди
35
ТЕЛК-овете – в историята, заместват ги комисии
Снимка: Булфото, архив

Комисия за медицинска експертиза ще замени ТЕЛК-овете, съобщи здравният министър Петър Москов на форум, организиран от Асоциацията на индустриалния капитал и КНСБ.

Още по темата

Той представи основните промени, които предстоят в медицинската експертиза на хората с увреждания. Тя ще обхваща само оценка на вида и степента на увреждане.

В новата комисия, която ще замести ТЕЛК, ще участват лекари с различни специалности в зависимост от вида на заболяването, което трябва да бъде оценено. Това ще бъдат работещи лекари в болницата на съответния град, които трябва да притежават определен ценз и сертификат за познание в областта.

При желание сегашните медици в ТЕЛК-овете могат да продължат да работят в новата комисия, уточни Москов, цитиран от БТА.

Въвежда се нов медицински документ, който установява вида и степента на увреждане - медицинско експертно становище.

Променя се и структурата на НЕЛК. Тя основно ще се занимава с методическа и контролна функция.

В методическата функция е създаване на максимално обективна система от критерии, които да не дават възможност за субективност при определяне вида и степента на увреждане, каза здравният министър.

След като експертната комисия установи вида и степента на увреждане, по електронен път системата ще изпрати до следващата комисия - медико-социална, за която ще отговаря социалното министерство, информация за това на какви социални придобивки и средства за интеграция има право човек.

По думите на Петър Москов тази трудово-социална комисия ще преценява нуждите на всеки отделен човек, за да бъде реинтегриран в обществото.

Министърът заяви, че целта на промяната е отстраняване несъвършенствата на системата, като идеята е не да се спестят пари, а да се насочат към най-нуждаещите се, за да могат те отново да започнат работа и да се върнат в обществото.

В отговор на въпрос дали интегрираните обратно на работа хора ще получават инвалидна пенсия Москов обясни, че тя е заместващ доход и, ако през новата система политиките на двете министерства доведат до това, че човек може да се върне на работа и да получава пълноценно доход, какъвто е получавал преди това, не би следвало да получава инвалидна пенсия.

Пенсионните добавки не трябва да отпадат там, където доходът е по-нисък, допълни министърът.

Той съобщи, че проектопромените в Закона за здравето ще бъдат представени в началото на февруари.

Петър Москов очаква до лятната ваканция на парламента групата от социални и здравни закони да са в Народното събрание и до края на годината да има нова законодателна база.

В четвъртък вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин ще представи цялостната концепция за реформа в областта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
27
 
! Отговори
mitova преди 8 години
Съгласна съм с ***. "Реформата" е в това да накарат хората с увреждания сами да си изкарват прехраната!Те само ще ги "насочват" за каква работа стават! Срам и позор за такава държава!Ще правят икономии от инвалидите, а ще пръскат милиони за куп екстри на правоимащите!
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И като инвалидите са толкова много, как ще им се намерят толкова работни места. мнозина взимат пенсии от 10-15 че и повече години и не са работили, на каква работа ще ги връщат, ами те и предприятията на някой вече ги няма. Да не би новите правила да важат само за нови инвалиди.
10
4
 
20
 
! Отговори
преди 8 години
От всичко това става ясно, че държавата иска да се отърве от хората с увреждания.Ще видите как "комисията" ще реши, че човек с отрязани крака (например) може да работи в кол-център и ще спре помощите....То на този принцип всеки може да работи! Даже някой със 100 % инвалидност може да намери приложение... Да, ама НЕ!
9
4
 
15
 
! Отговори
въпрост преди 8 години
ТЕЛК, само по себе си означава Териториална експертна лекарска комисия... та какво х*ят ми ще премахва и ще слага ново?
8
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-после да се направи нещо срещу кухото пенсиониране.Поне 40% от инвалиди пенсионери са менте.
7
2
 
43
 
! Отговори
тотко преди 8 години
Братя инвалиди-аз съм един от вас,живея с пенсия по общо заболяване и работя на 4 -часов работен ден.Работя защото едни хора се смилиха над мен.Защо полицаи и военни си останаха с привилегиите а посягат на нас ?Защото те можеха да протестират ,крепят властта и оръжие имат.Ние сме им най-лесни просто от нас не очакват никаква реакция.С какво да протестираме ? С патерици и протези ли ?
6
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Одобрява предложението!!
5
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя хиперактивен протестър колко поразии направи - просто не е истина! Това ли са му рИформите? Видя едно око у слепия - иска и него да извади! ***, дано!
4
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Иване, я предложи какво трябва да се направи...
3
6
 
37
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Ласкин отдавна трябваше да пребие това нелепо създание на природата Москов.За пореден път се убеждавам, че управляващата партия има И.д.иоти за министри.Москов, моето момче, това, което закриваш, циял живот пред вратите му висиш ти пожелавам.
2
6
 
37
 
! Отговори
Бай Миле преди 8 години
Аман от луди хора, няма от къде да вземат ами на инвалидите посягат...срам и позор! Защо не резнат първо милиционерските привилегии и пенсии?!
1
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо не се хвърля толкова енергия за откриване на работни места за младите ци****, ами зора е да работят инвалидите. Първите са млади, здрави и прави и взимат повече помощи отколкото пенсийте на вторите.