ЕК ще представи нов доклад за напредъка на България

Критиките са основно за реформата във ВСС, корупцията и МВР
Обновена: 27 яну 2016 07:23 | 27 яну 2016 07:23, Анисия Иванова
10
ЕК ще представи нов доклад за напредъка на България
Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия ще представи днес поредния си доклад за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка. В документа се отчита, че повечето от препоръките от миналогодишния доклад остават в сила. Комисията изразява положително отношение към идеята европейски експерти да наблюдават реформите в българското правосъдие.

В положителна светлина са коментирани приетите стратегии за реформа на съдебната власт и за борба с корупцията, както и промените в Конституцията. Отчетени са положително инициативите на правителството за пресичане на корупцията в администрацията, както и действията за подобряване на системата за случайно разпределение на делата.

България предприе миналата година важни стъпки, с които да постави въпроса с реформите напред в дневния си ред, се посочва в документа. Според ЕК стратегиите за съдебна реформа и за борба с корупцията са добра основа за действие. През настоящата година предизвикателство ще бъде приложението на стратегиите и постигането на резултати, се посочва в доклада.

ЕК отбелязва, че приетите конституционните изменения, макар и променени спрямо първоначалния им вид, представляват важна стъпка към реформа на Висшия съдебен съвет (ВСС). Комисията изразява очакването всички конституционни промени да бъдат отразени в бъдещото законодателство. Изразено е очакването стратегията за борба с корупцията да бъде гласувана от Народното събрание.

Бавният напредък по разследванията на случаи на корупция по високите етажи на властта и колебливата реакция, съпътствала събитията около Софийския градски съд, подкопават доверието на обществото във възможностите за възтържествуване на правосъдието, се посочва в текста. Комисията определя като окуражаващ факта, че мнозина съдии са говорили открито в подкрепа на съдебната реформа. Според комисията това е "здравословен признак" за появата на нова култура сред магистратите, пише БТА.

Отчитат се постижения в управлението на съдебната система със започнатите промени във ВСС и в Инспектората към Съвета. Комисията очаква представянето на ясен график за въвеждането на електронното правосъдие, както и за пристъпването към дисциплинарни мерки за работещите в съдебната система по ясни и обективни показатели.

Настоява се за оценка на дисциплинарната практика на ВСС от 2012 г. насам. Според комисията е необходимо да бъдат взети мерки освен за корупцията на високо равнище, както и в държавната администрация, така и срещу корупцията на ниски нива в МВР.

Комисията изразява очакването нашата страна да покаже последователни резултати с влезли в сила присъди по дела, свързани с тежката организирана престъпност. ЕК очаква да се подобри системата за случайно разпределение на делата по начин, който да не предизвиква съмнения и който може да бъде следен от ВСС. ЕК препоръчва ВСС да докаже, че взима решенията си за назначения в системата прозрачно, по ясни изисквания за качествата на назначаваните.

ЕК препоръчва да има повече отчетност на главния прокурор. Комисията критикува липсата на цялостни разследвания срещу прокурори, както и на достатъчна отчетност на тяхната работа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Щорм преди 8 години
Докладите са едни и същи и също толкова безсмислени колкото и псевдореформите за овладяване на определени позиции. Докладите почти винаги гласят в общи линии следното - "имате напредък, но нямате резултати"
5
1
 
0
 
! Отговори
Оги преди 8 години
По добър резултат очаквам ако се създаде полувисш съдебен съвет, понеже ВСС е корумпиран.
4
0
 
0
 
! Отговори
Mинчо Крокодила преди 8 години
Какъв напредък бе?От 681 година тази ''държава'' се движи по глуха линия.Природата си знае работата.
3
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
До wwwНАПРЕДЪК В УНИЩОЖЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ СЪГЛАСНО ПЛАНА РАН---ЪТ МОН УНИЩОЖАВА В МОМЕНТА ИСТОРИЯТА НИ ---Е КАКЪВ НАРОД СМЕ БЕЗ ИСТОРИЯ---ОТНОВО РОБИ ---ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ
2
0
 
16
 
! Отговори
www преди 8 години
НАПРЕДЪК ЛИ ? ТОЗИ ТЕРМИН НИ Е ЧУЖД ОТ 25 ГОДИНИ НАСАМ....
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Думата напредък в случая е абсолютно неуместна. Докладът е остро критичен и картината е много песимистична.