Метеж срещу Борисов!?

Депутати съветват премиера да работи, а да не се притеснява
Обновена: 27 яну 2016 15:47 | 27 яну 2016 13:30, Камелия Цветанова
340
Метеж срещу Борисов!?
Снимка: Reuters

Депутати обявиха пред Dnes.bg, че не са чули да се готви метеж срещу правителството на Бойко Борисов, но според тях едва ли кабинетът ще падне с протести, камо ли пък ако те са на ултрасите.

Според тях най-важното е министрите начело с премиера Бойко Борисов да си гледат работата, а не да се притесняват, че улицата ще ги свали от власт.

Още по темата

Че се готви сценарий за сваляне на правителство с протести, които ще започнат още в четвъртък пред Народното събрание, алармира вчера директорът на Правителствена пресслужба Севделина Арнаудова.

Сигналите в Министерския съвет били подадени от футболни агитки, които са призовани да излязат на митинг срещу властта на 28 януари от 15 часа пред Народното събрание, твърди тя.

Според нея протестите за събаряне на властта се организират от същите хора по стария познат сценарий от предишните блокади на жълтите павета, когато през 2013 г. бе свален първият кабинет на ГЕРБ.

"Ако кабинетът напредва по отношение на смислените мерки и реформи, не трябва да се притеснява от протести. Всичко е в ръцете на кабинета. Нека да си гледат съвестно работата, а не да мислят за външни заплахи", коментира реформаторът Мартин Димитров пред Dnes.bg.

Според него потенциална заплаха за властта може да дойде не от вътрешно недоволството в страната, а от Русия.

"Ако наистина има скрити заплахи, те са външни и могат да дойдат само от Москва, от никъде другаде", отсече той.

Димитров смята, че Русия има възможности да окаже такъв натиск, та дори да повлияе и на организирането на ултрасите.

Реформаторът бе категоричен, че има опити за намеса на Москва във вътрешните работи на България по някои ключови теми като големите енергийни проекти на България.

"Има и пропаганда колко е лош ЕС и как трябва да изберем Москва", убеден е той.

Зам.-председателят на парламента от БДЦ Явор Хайтов споделя мнението на Мартин Димитров, че кабинетът не трябва да се тревожи от метежи.

"Не дай си Боже, ако правителството се притеснява или се плаши от улични протести. Ако това е така, значи че правителството е наясно, че не работи в полза на обществото", коментира той.

Въпреки че не е чул за готвен сценарий за сваляне на властта, той смята, че ако падне правителството това ще е елемент от самата му конструкция, защото кабинетът е бил формиран по неясна формула.

"Има коалиционно споразумение между две групи, допълнително с трета такава и гласна подкрепа без участие в правителството. Това не кореспондира с европейските формули на управление", посочи Хайтов.

Дали обаче БДЦ би подкрепила евентуални протести, зависи от мотивите.

Очаквано становището на независимия Георги Кадиев, доскоро част от БСП, бе различно. Според него след като настоящият парламент е загубил легитимност, най-добре е да има предсрочен вот.

"Още с разговорите с двете каки, бизнеса на Пеевски, още тези неща накараха хората да нямат вяра и смятам, че е по-добре да се отиде на нови избори при цялата условност, че обстановката е нестабилна, нямаме нужда от избори, но за мен това е решението", посочи той.

Според него това може да стане по два начина – единият е, ако ГЕРБ поиска нов вот и вторият, ако улицата ги накара, като за Кадиев вторият вариант е по-вероятният.

Той смята, че недоволството на хората е много голямо, защото липсва усещане за справедливост и всякакво желание на властта за реформи.

Въпреки това и Кадиев призна, че не е чул да се готвят протести сега.

"Съмнявам се, че ако ултрасите могат да свалят едно правителство, ако това стане значи не сме държава, няма държава в света, където ултрасите да са свалили правителство, а и Борисов и МВР имат достатъчно ресурс да тушират такива неща", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
52
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
С всичките си слабости и кусури... - за момента Борисов няма алтернатива...
11
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Махайте се, червени каскети, колкото по малки, толкова по добре!
10
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Детето ми тази година завършва и още от сега ми говори в коя държава иска да се маха
9
0
 
37
 
! Отговори
БББ преди 8 години
БББ пише много sms, а в държавата нищо не върви. Става все по-лошо на всички нива......
8
40
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Чета намеренията на участниците в протеста у фейса - точка 1 излизане от НАТО. Ами савецки пръст, какво друго, нем кво да ме триете
7
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1000 ЛВ МИН. РАБОТНА ЗАПЛАТА (500 ЕВРО)Иначе нито раждаемост ще имаме , нито икономика
6
1
 
56
 
! Отговори
СОВА преди 8 години
НЕ ЗНАЯ КОЙ УСПОКОЯВА ББ, НО ДЕИСВИТЕЛНО СЕ УСЕЩА ПОДГОТОВКА ЗА МЕТЕЖ. НЕ СЬМ ВЬВ ВЛАСТТА , НО И ОТСТРАНА СЕ УСЩА. САМО ЕДНО ЩЕ ВИ КАЖА , ЧЕ ТОЗИ ПЬТ НЯМА КОИ ДА НИ СПРЕ - ОЛИГАРСИ И КОМУНИСТИ ЩЕ СЕ ДЬРЖИТЕ ЗА ПАЛЦИТЕ. ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО ПРАВИ ГЛАДЕН НАРОД?
5
1
 
53
 
! Отговори
nqkoi преди 8 години
Какво означава, МВР има ресурс да тушира протестите. Да не живеем в диктатура, изкарайте и останките от армията, въведете вечерен час и всичко да си е прозрачно. При мирен протест, защо МВР трябва да се намесва, нека следят да няма безредици, но в осуетяване на протест не би следвало да се намесват.
4
3
 
49
 
! Отговори
Burning man преди 8 години
Ония дето горяха живи и те ли бяха ''познат сценарий'' ?
3
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще го кажа на чист български 26 години байгън вече.....
2
0
 
48
 
! Отговори
Скитник преди 8 години
Орел, рак и щука..... И 700 години робство .
1
2
 
73
 
! Отговори
99999 преди 8 години
Децата ни бягат в чужбинабащите и майките ни живеят мизерен живот с 150 лв.Това ли заслужават нашите деца и родители??