Метеж срещу Борисов!?

Депутати съветват премиера да работи, а да не се притеснява
Обновена: 27 яну 2016 15:47 | 27 яну 2016 13:30, Камелия Цветанова
340
Метеж срещу Борисов!?
Снимка: Reuters

Депутати обявиха пред Dnes.bg, че не са чули да се готви метеж срещу правителството на Бойко Борисов, но според тях едва ли кабинетът ще падне с протести, камо ли пък ако те са на ултрасите.

Според тях най-важното е министрите начело с премиера Бойко Борисов да си гледат работата, а не да се притесняват, че улицата ще ги свали от власт.

Още по темата

Че се готви сценарий за сваляне на правителство с протести, които ще започнат още в четвъртък пред Народното събрание, алармира вчера директорът на Правителствена пресслужба Севделина Арнаудова.

Сигналите в Министерския съвет били подадени от футболни агитки, които са призовани да излязат на митинг срещу властта на 28 януари от 15 часа пред Народното събрание, твърди тя.

Според нея протестите за събаряне на властта се организират от същите хора по стария познат сценарий от предишните блокади на жълтите павета, когато през 2013 г. бе свален първият кабинет на ГЕРБ.

"Ако кабинетът напредва по отношение на смислените мерки и реформи, не трябва да се притеснява от протести. Всичко е в ръцете на кабинета. Нека да си гледат съвестно работата, а не да мислят за външни заплахи", коментира реформаторът Мартин Димитров пред Dnes.bg.

Според него потенциална заплаха за властта може да дойде не от вътрешно недоволството в страната, а от Русия.

"Ако наистина има скрити заплахи, те са външни и могат да дойдат само от Москва, от никъде другаде", отсече той.

Димитров смята, че Русия има възможности да окаже такъв натиск, та дори да повлияе и на организирането на ултрасите.

Реформаторът бе категоричен, че има опити за намеса на Москва във вътрешните работи на България по някои ключови теми като големите енергийни проекти на България.

"Има и пропаганда колко е лош ЕС и как трябва да изберем Москва", убеден е той.

Зам.-председателят на парламента от БДЦ Явор Хайтов споделя мнението на Мартин Димитров, че кабинетът не трябва да се тревожи от метежи.

"Не дай си Боже, ако правителството се притеснява или се плаши от улични протести. Ако това е така, значи че правителството е наясно, че не работи в полза на обществото", коментира той.

Въпреки че не е чул за готвен сценарий за сваляне на властта, той смята, че ако падне правителството това ще е елемент от самата му конструкция, защото кабинетът е бил формиран по неясна формула.

"Има коалиционно споразумение между две групи, допълнително с трета такава и гласна подкрепа без участие в правителството. Това не кореспондира с европейските формули на управление", посочи Хайтов.

Дали обаче БДЦ би подкрепила евентуални протести, зависи от мотивите.

Очаквано становището на независимия Георги Кадиев, доскоро част от БСП, бе различно. Според него след като настоящият парламент е загубил легитимност, най-добре е да има предсрочен вот.

"Още с разговорите с двете каки, бизнеса на Пеевски, още тези неща накараха хората да нямат вяра и смятам, че е по-добре да се отиде на нови избори при цялата условност, че обстановката е нестабилна, нямаме нужда от избори, но за мен това е решението", посочи той.

Според него това може да стане по два начина – единият е, ако ГЕРБ поиска нов вот и вторият, ако улицата ги накара, като за Кадиев вторият вариант е по-вероятният.

Той смята, че недоволството на хората е много голямо, защото липсва усещане за справедливост и всякакво желание на властта за реформи.

Въпреки това и Кадиев призна, че не е чул да се готвят протести сега.

"Съмнявам се, че ако ултрасите могат да свалят едно правителство, ако това стане значи не сме държава, няма държава в света, където ултрасите да са свалили правителство, а и Борисов и МВР имат достатъчно ресурс да тушират такива неща", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
19
 
5
 
! Отговори
салих преди 8 години
Тези , дето ще отидат на протести ще вършат мръсната работа на други хора с дебели портфейли.Студено е , колкото и да им платят не си струва.За лекуването на една бронхопневмония са нужни поне 200лв , а може и повече, така че аз няма да отида и никой не може да ме принуди.НЯКОЙ ОРГАНИЗИРАЛ ПРОТЕСТИ .КОЙ Е ТОЗИ , ОТ КОЯ ПАРТИЯ ИЛИ ЧУЖДЯ СТРАНА МУ ПЛАЩАТ?ЗА КАКВО СЕ БОРИ?
211
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БЪЛГАРИЯ Е ПЪРВА В ЕВРОПА ПО КОРУПЦИЯВ БЪЛГАРИЯ ПОРЪЧКОВИТЕ УБИСТВА С ГРАНОТОМЕТИ СА ХИТБЪЛГАРИЯ ОТСТЪПИ ВЪЗДУШНОТО СИ ПРОСТРАНСТВО НА ДЪРЖАВА КОЯТО НЯМА НИЩО ОБЩО С ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ(ТУРЦИЯ) И В ИМЕТО НА ДОБРИТЕ КОМШИЙСКИ НРАВИ Е РЕШИЛА ДА ДАДЕ УБАВА ЯНА НА ТУРСКА ВЯРАСРАМ И ПОЗОР за Тази Горда държава Управлявана от ПРЕДАТЕЛИ
210
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе не знам какво е, ама да се маха ! Съксипа и държава и народ !
209
2
 
23
 
! Отговори
реалист преди 8 години
Още е рано, но ако я карат така, февруари ще ги изриват отново....
208
0
 
7
 
! Отговори
Искам Хероин преди 8 години
като на Мартин
207
9
 
39
 
! Отговори
гого преди 8 години
Боко ще го отзоват, не когато иска народа, а когато решат господарите му от САЩ. Нали знаете, че сме под ново робство - американско, така че си налягайте парцалите, излишно е да протестирате...
206
4
 
37
 
! Отговори
до 265 преди 8 години
Руснаците ли ограбиха България?. Американците били честни хора!. Абе ти на колко си години?. Имаш ли обратни наклонности?. Употребяваш ли наркотици?.
205
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не искаме закрилата на Пеевски Доган и Цацаров дае Премиерът.Искаме ги в затвора.Те прегазиха и законът и държавата и народа.Те никога няма дасе на ядът на власт и пари.Нарочно дават неограничена власт на Цацаров,зада може дъги пази.Ставай ставай смазана страна от тези ненаситници,на милиони уговорки и власт.От това по лошо неможе да бъде.Народа е гладен и умира от студ.
204
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 265Че какво ще ни вземат руснаците, след като твоите "честни, делови хора" ни взеха всичко?И как пък работиш с целия континент Америка, та казваш "американците". Защото "американци " са всички жители на континента Америка, а ти май имаш предвид жителите на държавата без собствено, име а само с административно определение, която непрекъснато узурпира името на континента и бленува да се казва "Земя"с патологичния си стремеж за световно господство.
203
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 189Всичко може да претърпи и прости българинът. Но не и ПРЕДАВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ НА ТУРЦИЯ. Независимо от личните интереси. Има и други държави, където те могат да се настанят. Глупаво, много глупаво...Неграмотно и просташко. Даваш ли, даваш, Балканджи Йово не се забравя... И нищо против нашите съграждани - българските турци. Те също като нас патят. И ни разбират.
202
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всъщност някакъв напредък от борбата на това правителство с мафията има,ли? Какво казаха от Еврокомисията.? Или и това някак си ще го оттиграем.
201
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 203А ти считаш, че работиш, като грабиш законно, създаваш закони за (не срещу ) корупцията, "усвояваш" европейски пари чрез мошеническа документация за конкурси и търгове, подвеждаш партньори, назначаваш си родата до десето коляно, мърсуваш с подчинените си, в буквалния смисъл крадеш, подкупваш, искаш си подкупи за себе си... И на всичко отгоре се пишеш "велик". Пухльо престъпен, нагла *** шуробаджанашка партийна.
200
44
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американците са честни и делови хора с тях може да се работи. А руснаците искат да ни вземат и последното което ни е останало.
199
1
 
34
 
! Отговори
ЕВРОГРАЖДАНИН преди 8 години
АЛО ВСИЧКИ ВЛАСТИ, ХВАЩАЙТЕ СЕ НА РАБОТА, А НЕ НИ ЗАНИМАВАЙТЕ С ГЛУПОСТИ! НАРОДЪТ Е БЕДЕН И ГЛАДЕН И КАТО МУ ПАДНЕ ПЕРДЕТО НЕ СЕ ЗНАЕ КАКВО ЩЕ СТАНЕ! МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ , ЧЕ ФАНТАЗИЯТА ВИ Е БЕДНА ДА СИ ГО ПРЕДСТАВИТЕ! БЪЛГАРИТЕ ЖИВЕЯТ ВСЕ ПО-ЛОШО И ПО-БЕДНО И НИКАКВИ ЕВРОТРУБАДУРИ И ПИАРИ НА ВЛАСТТА НИ НЕ МОГАТ ДА ГО ИЗЛЪЖАТ!
198
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия се намесвала, но краварите-изобщо не!
197
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко е под контрол, не се заблуждавайте. Никой ,никъде , никога не е печелил срещу Бойко Борисов
196
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БОКО НАСТЪПА МОТИКАТА ,ОПЪЛЧИ СЕ СРЕЩУ ПОЛИЦИЯТА,НАРОДЪТ СИ С ВДИГАНЕТО НА ВИНЕТКИ,ДАНЪЦИ И ДРУГИ А ОТ ВЧЕРА И С НОВИ ПРИЧУДЛИВИ РЕФОРМИ В БИЗНЕСА АМАН МУ Е СИСТЕМАТА
195
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак му правят PR на банкянския. То не беше его, то не беше чувство за собствена значимост ... Какъв метеж бълнува? Метеж няма да има. Ще има НИКОЛАЕ ЧАУШЕСКУ!!
194
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
VAV POSLEDNITE 25GODINI NA AUTOBAN NESAM SE KACHVAL S MOITA BABA N.A.S.T.R.A.-K.A.R.N.I.V.A.L NO XLEB YAM VSEKI DEN ISKAME RABOTNI MESTA .ANE VREMENNI PROGRAMI ZA ZAETOST -TUKA IMA ,TUKA NEMA
193
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом тези продажници и еврЕо-атлантически *** толкова много се страхуват от Русия и Москва,то значи в Русия и Москва е спасението на православния български етнос ,който от 26 г е подложен на планиран юдео-масонски геноцид ,прикрит с клишетата като (демокрация ,преход и реформи)