Метеж срещу Борисов!?

Депутати съветват премиера да работи, а да не се притеснява
Обновена: 27 яну 2016 15:47 | 27 яну 2016 13:30, Камелия Цветанова
340
Метеж срещу Борисов!?
Снимка: Reuters

Депутати обявиха пред Dnes.bg, че не са чули да се готви метеж срещу правителството на Бойко Борисов, но според тях едва ли кабинетът ще падне с протести, камо ли пък ако те са на ултрасите.

Според тях най-важното е министрите начело с премиера Бойко Борисов да си гледат работата, а не да се притесняват, че улицата ще ги свали от власт.

Още по темата

Че се готви сценарий за сваляне на правителство с протести, които ще започнат още в четвъртък пред Народното събрание, алармира вчера директорът на Правителствена пресслужба Севделина Арнаудова.

Сигналите в Министерския съвет били подадени от футболни агитки, които са призовани да излязат на митинг срещу властта на 28 януари от 15 часа пред Народното събрание, твърди тя.

Според нея протестите за събаряне на властта се организират от същите хора по стария познат сценарий от предишните блокади на жълтите павета, когато през 2013 г. бе свален първият кабинет на ГЕРБ.

"Ако кабинетът напредва по отношение на смислените мерки и реформи, не трябва да се притеснява от протести. Всичко е в ръцете на кабинета. Нека да си гледат съвестно работата, а не да мислят за външни заплахи", коментира реформаторът Мартин Димитров пред Dnes.bg.

Според него потенциална заплаха за властта може да дойде не от вътрешно недоволството в страната, а от Русия.

"Ако наистина има скрити заплахи, те са външни и могат да дойдат само от Москва, от никъде другаде", отсече той.

Димитров смята, че Русия има възможности да окаже такъв натиск, та дори да повлияе и на организирането на ултрасите.

Реформаторът бе категоричен, че има опити за намеса на Москва във вътрешните работи на България по някои ключови теми като големите енергийни проекти на България.

"Има и пропаганда колко е лош ЕС и как трябва да изберем Москва", убеден е той.

Зам.-председателят на парламента от БДЦ Явор Хайтов споделя мнението на Мартин Димитров, че кабинетът не трябва да се тревожи от метежи.

"Не дай си Боже, ако правителството се притеснява или се плаши от улични протести. Ако това е така, значи че правителството е наясно, че не работи в полза на обществото", коментира той.

Въпреки че не е чул за готвен сценарий за сваляне на властта, той смята, че ако падне правителството това ще е елемент от самата му конструкция, защото кабинетът е бил формиран по неясна формула.

"Има коалиционно споразумение между две групи, допълнително с трета такава и гласна подкрепа без участие в правителството. Това не кореспондира с европейските формули на управление", посочи Хайтов.

Дали обаче БДЦ би подкрепила евентуални протести, зависи от мотивите.

Очаквано становището на независимия Георги Кадиев, доскоро част от БСП, бе различно. Според него след като настоящият парламент е загубил легитимност, най-добре е да има предсрочен вот.

"Още с разговорите с двете каки, бизнеса на Пеевски, още тези неща накараха хората да нямат вяра и смятам, че е по-добре да се отиде на нови избори при цялата условност, че обстановката е нестабилна, нямаме нужда от избори, но за мен това е решението", посочи той.

Според него това може да стане по два начина – единият е, ако ГЕРБ поиска нов вот и вторият, ако улицата ги накара, като за Кадиев вторият вариант е по-вероятният.

Той смята, че недоволството на хората е много голямо, защото липсва усещане за справедливост и всякакво желание на властта за реформи.

Въпреки това и Кадиев призна, че не е чул да се готвят протести сега.

"Съмнявам се, че ако ултрасите могат да свалят едно правителство, ако това стане значи не сме държава, няма държава в света, където ултрасите да са свалили правителство, а и Борисов и МВР имат достатъчно ресурс да тушират такива неща", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те и в Германия свестните трезвомислещите окупационните медии на САЩ ги представят като фашисти и ултраси.. Пращат им гейове антифашисти на контрапротест платен от окупационното правителство..
151
0
 
34
 
! Отговори
ШОПО преди 8 години
Прекинал се е от работа плондеро-тенис,мачлета,тенис,мачлета....
150
7
 
7
 
! Отговори
Путин е вашия кошмар преди 8 години
Не понравилось кино, Наступили вы в *** У любого катаклизма Объяснение одно Знает каждый демократ Это Путин виноват!
149
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бегом към Хераково,февруари е на прага.
148
1
 
25
 
! Отговори
КЬОР ФИШЕЦИ преди 8 години
Когато някой не си стои на мястото в професията и заема длъжност,която не му е определена тогава почват притесненията и заплахите.Всички соцлагенции врачуваха,че Борисов има голям брой гласове и навсякъде ги бие.Как става това аджеба ако те е харесал народа ,същият този народ да прави всекидневни стачки и протести.Това е знак,че не одобрява правителството на Борисов.РЕАЛНОСТТА СЕ РАЗМИНАВА С ПРОУЧВАНИЯТА НА СОЦ.АГЕНЦИИТЕ.
147
4
 
27
 
! Отговори
слух преди 8 години
В разговор с Ахмет и Реджеп Бойко е обещал от догодина жените в България да носят забрадки, а за министърките от харема направо бурки с мрежички пред очите, ЗАЩОТО ПО НЕГОВИТЕ ДУМИ БИЛИ МНОГО КРАСИВИ И ПРЕДИЗВИКВАЛИ НЕПРИЛИЧНИ УСЕЩАНИЯ У МЪЖЕТЕ.
146
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Борисов ти си предател роб на окупатора САЩ.. Държанка която САЩ понякога я дават на Ердоган под наем..
145
4
 
35
 
! Отговори
зад теб сме преди 8 години
Пожарникарю, всички сме зад теб. За да те изритаме!
144
3
 
31
 
! Отговори
Родолюбец преди 8 години
Другарите от ПП ГРОБ се плашат и от сянката си, защото съвестите им са гузни и нечисти. През 2013 г. бяха пометени от всенародното недоволство, а изглежда, че и сега нещата ще се повторят. Именно те и деформаторите организираха и финансираха платените, надрусани и пияни протестърчета срещу кабинета на другаря Орешарски, така че да не стават смешни.Който вади нож на народа, от нож ще погине!
143
4
 
32
 
! Отговори
метла преди 8 години
Срещу пожарникаря метеж няма да има. Ще има метла, която ще го измете.
142
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТРИТЕ НАЙ-ВАЖНИ НЕЩА ЗА ГРОБ :1. краденето2. предаването на България на Турция3. Да се *** бг простия матрял, че всичко е ОК
141
2
 
24
 
! Отговори
д-р Иванов преди 8 години
Велико Народно Събрание, забрана за кандидатиране на всички участвали до сега във властта, политици , банкери , бизнесмени и съдени и не осъдени негодници. Избиране на умни, образовани и национално отговорни хора предложени от народа , а не от партийни централи. Стига им , а после прилагане на нов закон за незаконно придобитото имущество за всички участвали във властта от 1989г насам .КАЗАХ и го възлагам за изпълнение на НАРОДА!!!
140
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-добре с Путин , отколкото с Обонго ..
139
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
28.01 15:00 - Да възродим българщината, която МОН се опитва да изкорени. Крайно време е българският народ да се обедини и да извоюва правото си на достоен живот.Ако искате децата ви да учат за 5 вековния "щастлив съвместен живот" между турци и българи, да забравят История славнобългарска или да пеят *** химн Джелем, Джелем... нищо не правете, стойте си у дома и продължавайте да спите, но времето ще ви затрие като хора и като народ.
138
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малтин Димитров е лакейчето на диктатора Путин
137
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Очаква се преброяване на проруските "български националисти" увити в българсия трибагреник и развяващи рукото знаме !
136
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Министрите на Бойко се въртят в кръг и гонят опашките.И до сега не са показали никакви полезни резултати в полза на хората,а само вреди като пример вдигането цената на винетки без каквото и да е основание!
135
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боко е гузен , той заслужава Белене да го ядат прасетата жив.. Боко е предател... това окупационна администрация не правителство..
134
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къв метеж това е окупационна администрация на окупатора САЩ.Боко , Цеко са шпиони на ЦРУ , Кунева е човек на ционистите Ротшилд..
133
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ай стига ,бе трябва само да го накарате да работи за националните интереси на България,да мисли малко повече за народа, че съвсем се забравиха всички така са се вторачили в политическите си интриги забравиха за обикновения човек.