Борбата с контрабандата донесла пари в митниците

Приходите нараснали и заради засиления внос на горива
29 яну 2016 12:21, Миглена Иванова
12
Борбата с контрабандата донесла пари в митниците
Снимка: Булфото, ахрив

С мерките за борба с контрабандата и засиления внос на горива шефът на Агенция “Митници” Ваньо Танов обясни силния ръст на приходите на институцията.

Танов коментира в сутрешния блок на Нова телевизия, че няма обективно обстоятелство, като например силен икономически растеж, за такова увеличение. Според него става въпрос за бизнес, изваден на светло, и за намаляване на “сивия” сектор в икономиката.

Преди дни Агенция “Митници” публикува отчета си за 2015 г., от който се вижда, че приходите й са нараснали с над 7 на сто на годишна база. При всички косвени данъци ведомството е постигнало по-висока събираемост, както и при постъпленията от внос.

Според агенцията резултатите са постигнати благодарение на “комплекс от мерки и дейности” за повишаване на събираемостта, анализ на риска и противодействие на нарушенията при движението на акцизните стоки.

Танов коментира, че цената на петрола е спаднала с около 70 на сто за година, по-ниски са и цените на суровините, които се внасят. Затова според него тези приходи идват от “осветления” “сив” сектор, макар и да призна, че надали митниците са изчистили бизнеса изцяло.

Шефът на митниците подчерта, че в развитите държави в Европейския съюз (ЕС) ръстовете на постъпленията от митниците са от порядъка на под 1 и до 2%. “Много от средствата, които е трябвало да влязат в държавата, не са влизали. Няма такива приходи за последните 25 години, а няма никаква техническа революция и толкова ръст на икономиката”, посочи той.

Танов потвърди мнението си, че има картел на пазара на горива с цел поддържане на по-високи цени. “Това не е дейност на Агенция “Митници”, а на една друга комисия, която трябва да се произнесе по този казус. Доскоро тя нямаше възможност да работи със статистически данни, надявам се след законодателни промени да получи тези данни, да ги анализира и да излезе с решение”, коментира той, като визира очакваното становище на Комисията за защита на конкуренцията.

Той обаче допълни, че тези, които искат да поддържат статуквото, “използват всички средства, за да докажат, че вноса на горива в България е вреден, а той е единственото нещо, което може да доведе до нарушаване на монополно положение и спад на цените”.

С изказването си Танов направи намек за конфликта с “Лукойл Нефтохим”, след като през миналата година предприятието претърпя пълна ревизия на дейността от митниците. Преди дни компанията излезе с нова декларация срещу Танов, в която се посочва, че “ръководителят на Агенция "Митници" продължава своя кръстоносен поход срещу най-голямата компания в България”.

Поводът е уволнението на ръководството на митницата в Бургас и стартиралото дисциплинарно производство срещу няколко служители на митницата заради премахнати митнически пломби на част от измервателните уреди в пристанището и работния режим на измервателните уреди.

Танов коментира, че “ако една държава има рафинерия и тази рафинерия има търговско дружество, ясно е че това дружество и тази рафинерия ще се стреми да поддържа някакви цени, за да извлича максимални ползи. При вносител на по-ниски цени всички се пренасочват към него. Яростната съпротива срещу вноса е по тези причини”.

Той допълни, че задачата на Агенция “Митници” е да създаде равни условия за всички, които се занимават с бизнес с акцизни стоки, за да може да има лоялна конкуренция. “Нашата отговорност е по отношение на данъчните складове и там няма компромиси”, каза още той.

Ваньо Танов подкрепи и премиера Бойко Борисов по повод изказването му, че мафията иска да събори правителството заради нарушени нейни интереси. “За първи път 2015 г. имаше политическа воля да се започне този процес и той показа резултат. Всички, които са изгубили тези огромни средства, ще бъдат противници”, коментира шефът на митниците.

Танов посочи, че агенцията е трябвало и да връща пари на фирми, които се оказват невинни след дългогодишни съдебни процеси. Според него обаче определенията на съда са “мъгляви”, но той изключи варианта във всички случаи да става дума за натиск и корупция.

Още икономически новини четете в investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BORBA S KONTRABANDATA--ABSOLUTNA LAGA.
9
0
 
0
 
! Отговори
БГ преди 8 години
ДОНЕСЛА ПАРИ НЕ САМО НА МИТНИЦИТЕ В ДЖОБОВЕТЕ,НА МИТНИЧАРИТЕ,НА ТЕХНИТЕ НАЧАЛНИЦИ,НА ТЕХНИТЕ ПОЛИТИЦИ,НА ТЕХНИТЕ ПАРТИИ,НА ВСИЧКИ ДЖОБОВЕ,КОИТО СА СВЪРЗАНИ СЪС ВЛАСТТА.
8
0
 
0
 
! Отговори
Homer преди 8 години
Контрабандист номер 1 говори за контрабанда?????!!!!?? Ало, Ваньо???!!!??
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ало Ваньо, и къде са тия пари ?В сметката на Тиквата може би ?
6
0
 
4
 
! Отговори
ОТКРИТО преди 8 години
Ванчо, я кажи през 2015г. колко турски танкера вкараха дизелово гориво от ИД без да се плати АКЦИЗ и без да се направят химанализи за качество. КОЙ спечели от това.
5
0
 
3
 
! Отговори
Маскари преди 8 години
И този пет пари НЕ струва като останалите.
4
0
 
6
 
! Отговори
999 преди 8 години
Ваньо не се прави на луд!!! Боко добре те е инструктирал под диктовката на правешкия дерибей!!!
3
0
 
4
 
! Отговори
Бойко преди 8 години
Ало Ваньо ? Тия папели нали знаеш ? Да не стават бели !
2
0
 
4
 
! Отговори
Наркотици ООД преди 8 години
Наздраве Ваньо, наздраве Танов.
1
0
 
4
 
! Отговори
NACO преди 8 години
Ами разбира се,че там ще отидат, а ЗАЩО не в ДЪРЖАВАТА???