Докладът на ЕК – "реалистичен, но не унищожителен"

Според Цацаров не можем да отречем, че се отчита и напредък
Обновена: 29 яну 2016 10:08 | 29 яну 2016 10:07,
29
Докладът на ЕК – "реалистичен, но не унищожителен"
Снимка: Булфото, ахрив

Не отричам критиките в доклада на Европейската комисия, но не бих го нарекъл унищожителен, обяви пред bTV главният прокурор Сотир Цацаров.

По думите му, докладът е болезнено реалистичен, показва слабостите на много институции и не може да отречем, че отчита и слаб напредък по отношение на корупционните престъпления, каза той.

Помолен да коментира исканията за оставката му от бившия правосъден министър Христо Иванов и от лидера на ДСБ Радан Кънев, той каза: "Иванов няма друг полезен ход, ясно е какво е оставил зад себе си, ясно е какво е пред него – най-вероятно политическа кариера или отново работа в НПО. Какво друго може да направи, освен да търси виновник вън от определен кръг?"

"Имам някакво съзнание за начина, по който работя, и не Христо Иванов е човекът, който ще ми иска оставката и ще ми дава оценка", каза още Цацаров.

Още по темата

По думите му ако човек в един момент осъзнае, че не може да се справи с това, което му е възложено, трябва да има достатъчно сили за оставка. "Но да тълкуваме един максимално реалистичен доклад като унищожителен – няма да стане, за да доставя удоволствие на някого, който е направил всичко възможно този доклад да бъде унищожителен, но не го е постигнал".

"За Радан Кънев съм лошия, но и той не ми е мерител за оставка", каза още Цацаров.

Обвинител №1 в държавата коментира и случая със смъртта на Тодор от Враца, като според него ключът към решаването на делото е съдебно-медицинската екпертиза.

Всичко, което е събрано като доказателствен материал до момента, са свидетелски показания и писмени доказателства. Експертизата, трябва да е готова до края на деня днес или максимум до края на седмицата.

"Наблюдаващият прокурор обмисля да разреши публично огласяване на тази експертиза", добави Цацаров.

Вчера стана ясно, че Веселин Вътов, прокурорът, изпратен да разследва кмета на Галиче Ценко Чоков, е баща на младеж, водещ дело за побой с основен свидетел - сина на Чоков. Сотир Цацаров коментира, че за него това е била доста неприятна изненада. Затова и веднага изпратил заместника си – Борис Сарафов.

"Очаквам да се върне всеки момент, но първият резултат е отвод на прокурора Веселин Вътов", обясни Цацаров.

"Не мога да знам всичко, което се случва в цялата прокуратура, но очевидно е неприятно и хвърля недобра сянка върху цялата проверка", каза още той.

Цацаров добави, че към този момент не може да знае какви са били мотивите на Вътов да приеме задачата. Според него е следвало да си направи отвод още в началото на проверката.

"Обективно погледнато, той не може да извърши обективна проверка, не но не мога да съдя за хората, преди да съм чул техните мотиви", заяви Цацаров.

"Не мога да подозирам недобросъвестност, но нека изслушам Сарафов", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Забравих, вземи мерки срещу тези, които искат да върнат ЗЗД от миналото, те ще направят белята, от историята знаем какво доведе. Ако този закон го нямаше, НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО ЦАРЯТ НА БЪЛГАРИЯ, нямаше да бъде изгонен и до сега от България. Същите псевдо демократи работят срещу държавата и никаква прошка за подобни мекерета.
13
1
 
0
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Господин прокурор, стабиляга си, само един съвет - поразмърдай твоите хора в провинцията, затънали са до уши, от там ще ти дойде края, в София добре пипаш.
12
0
 
2
 
! Отговори
ТЦТЦ преди 8 години
До Анонимен 21Ти нормален ли си ? Май нещо ти "хлопа дъската". Излез и се огледай, прогледни къде се намираш и какво става.
11
1
 
12
 
! Отговори
Баси преди 8 години
Тоя не е прокурор, а философ. Какво му умуват, всяко дете знае че системата е порочна и корумпирана и нищо не се променя.Галевите плажуват на някой бряг, Христо Бисеров си харчи милионите, Доган си почива необеспокояван, Пеевски си пазарува на килогарм с пари с неясен произход, на премиера му докладват от съда за "нашите хора", Държавни поръчки за коли, Кражби на чужди фирми ит .н
10
1
 
5
 
! Отговори
:) преди 8 години
Е какво да пише в доклада - Боко е мутра и Капо ди Тути Капи, а Цацата е бос на съдебната мафия? Няма как... иначе да са го написали.
9
0
 
10
 
! Отговори
tt преди 8 години
точно така и дявола чете евангелието.браво на прасетата
8
0
 
10
 
! Отговори
гошко преди 8 години
в затвора!
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***!
6
0
 
14
 
! Отговори
ЛИЛи преди 8 години
как пък не внесе нито един свестен обвинителен акт че да бъде осъден поне 1 политик все няма доказателства и за убийства и за корупция Всички са чисти Това са Гл Прокурор и прокуратурата нивсички експертизи променени и все нямал информация Горкия той Чист като капка вода Все съдиите виновни а няма доказателства и даже не са търсени по никое дело Така служи на предложилата го партия и си върти игрите иначе не са свързани с никоя партия
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напредък се отчита само в гушата и огушването на цацаров.
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цацаров го избра Б.Б.-какво друго да очакваме?
3
0
 
14
 
! Отговори
Циник преди 8 години
И без вежлив тон да го оплюят, тоя ще ви разправя, че дъждец го окъпал !
2
0
 
14
 
! Отговори
а бе другарю преди 8 години
До Анонимен 2а къде забрави тея от бсп,дпс ,цередворците ...въобще цялата политическа пасмина от последните 25 години ? повечко патрони ще трябват
1
0
 
10
 
! Отговори
доклада е преди 8 години
реалистично унищожителен !!! ясно , че е реалистичен-от ес все пак проучват фактите а не правят свободно съчинение а е унищожителен защото повтаря едни и същи неща от 9 години (като сега са дори и по-конкретни) т.е показва ясната липса на желание за реформи както рпи политиците така и между съденните среди и прокурорските таива . цацата какво очаква от доклада-напрово да му лепнат няколко годинки на топло ли за да е унищожителен ?