И Плевнелиев рече: Толитаризмът в учебниците!

Не можело бъдещите управленци да са невежи и заблудени
96
И Плевнелиев рече: Толитаризмът в учебниците!
Снимка: Булфото, архив

Президентът Росен Плевнелиев се присъедини към петицията за изучаване на тоталитарните режими през 20 век в учебниците по история на среща днес с депутата ГЕРБ Методи Андреев - инициатор на петицията, и с евродепутата Владимир Уручев. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Още по темата

Документът обединява четири досегашни подписки - на народни представители, на български евродепутати, както и две граждански инициативи и ще продължи да набира подкрепа под патронажа на държавния глава.

Към момента петицията е подписана от повече от 100 депутати и от български депутати в Европейския парламент.

Президентът Плевнелиев е изказал благодарност на инициаторите на петицията и е определил инициативата им като достойна.

"Каква по-смислена кауза от тази да научим уроците си от историята. За съжаление, Европа днес все повече показва, че не го прави", е коментирал държавният глава.

Петицията, адресирана до Министерството на образованието и науката, си поставя за цел историята на тоталитарните режими да бъде включена по обективен начин и да има значимо присъствие в учебната програма в българските училища.

Инициаторите призовават в българските училища да се изучава най-новата българска история.

"Образованието не може да бъде идеологизирано, а само обективно", е посочил Методи Андреев.

Според евродепутата Владимир Уручев днешното младо поколение българи не познава най-новата ни история, включително тази на прехода след краха на тоталитарния режим.

"През изминалите 25 години на преход в българската образователна система изучаването на тоталитарните режими през 20 в. остана частично и непълно застъпено в учебните програми. Обществената необходимост от осветляването на тези периоди става все по-осезаема за младите българи. Недопустимо е мирогледът на хората, които ще управляват държавата утре, да бъде моделиран с невежество и заблуди за миналото. Още повече, че през 2009 г. българският парламент подкрепи решенията на Пражката декларация от 2008 г. "Европейската съвест и комунизмът" за осъждане на престъпленията на комунизма и приравняването им с тези на нацизма", се казва в текста на петицията.

Документът отправя апел в учебните програми на българските училища да бъде включено, "с подобаваща тежест, обективното и комплексно изучаване на историята на тоталитарните режими през 20 в.".


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
1
 
! Отговори
Михал преди 2 години
До Хъм--66';
Историята беше ФАЛШИФИЦИРАНА от васбе комуняго. Вие обявихте окупаторите на България за освободители, понеже ви сложиха на власт.Бяхте Колониалната администрация на Руснаците. Вие бяхте най --низшата и проста прослойка на обществото, имено затова държавата се опростачи. Всичките ни министри бяха назначени от Русия. Г. Димитров-Неграмотен АЛКОХОЛИК с 4 отделение. А.Югов.--Кундурджия . Т. Живков --правешкия селянин ,който искаше да ни направи 16 република на СССР. Проклети да сте.
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Образованието не може да бъде идеологизирано, а само обективно", е посочил Методи Андреев.

Tochno izkazvane
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Toya prodajnik...
Taya kukla na konci....
SRAM SRAM SRAM. .
49
1
 
9
 
! Отговори
Джак преди 2 години
Ще обясним ли истината на учениците Росен Плевнелиев защо Европарламента е построен във формата на Вавилонската Кула на Брьогел. Ще обясним ли окултния/сатанински смисъл на това? Ще обясним ли как това е символ на богоборство, на това да се събере и възстанови нещо което сам Бог е разпръснал и разрушил? Ще обясним ли не0езическите вярвания на западни лидери? Ще обясним ли кой и какво стои зад това? Нещо ми подсказва, че няма да искате да коментирате темата като добър евр0атлантически слуга.
48
1
 
5
 
! Отговори
Джак преди 2 години
Много хубаво, а ще изучават ли българските ученици как една клика от най-богатите хора на земята - сатанисти и слуги на дявола използват демокрацията като параван за прокарване на сатанински доктрини? Ще научат ли за истинската роля която сатанински тайни общества оказват на събитията? Нали "образованието не може да бъде идеологизирано"? Или е по-лесно да ритаме мече паднал враг като комунизма?
47
0
 
3
 
! Отговори
Георгиева преди 2 години
ТОЛИТАРИЗМЪТ?!?!?! Що за неграмотници списват в този сайт?!
46
1
 
9
 
! Отговори
Lachezar преди 2 години
Престъпления на комунизма ?!? Комунизъм, Капитализъм, Демокрация - това да не са някакви машини, които като ги настроиш на програма "Комунизъм", "Капитализм" или "Демокрация" да започнат да функционират от само себе си. ВСИЧКО СЕ ПРАВИ ОТ ХОРА! И колкото по зли са хората, толкова по зли са системите - независимо какво име носят. По-правилния израз е престъпления на бандитите които се представяха за комунисти. Дядо ми беше комунист, от идеалистите, и беше пример за подражание като човек.
45
1
 
11
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Амбриаж!!! Не искам такъв да е върховен главнокомандващ! Не искам такъв да е президент!!!
44
0
 
8
 
! Отговори
cat преди 2 години
Я си оправете заглавието бе!Невежи журналистчета.
43
1
 
21
 
! Отговори
Г-н Президент преди 2 години
Можете да пишете измислени учебници, можете да крадете парите ни, НО нямате власт над душите ни! Дотук с поезията. Казано в проза - вървете на м...... си!
42
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя чехлю тотално изтреще , оправихте държавата че с комунизма се захванахте, всички сегашни от парламента сте за белене ,без съд и присъда
41
2
 
13
 
! Отговори
д-р Чукачев преди 2 години
До dp

Извинете , намерихте ли си "партньор" сред бежанците за 2 февруари?.
40
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви уроци ще научиш от историята, Чехларски? Знаеш ли, че има български филм "Опълченците на Шипка"? Сигурно си го гледал като млад комсомолец, но отдавна си забравил за неговото съществуване, а младите и не подозират за съществуването му.
39
3
 
28
 
! Отговори
Хъм преди 2 години
Със сигурност тази нова история ще бъде фалшифицирана, политизирана, направена под диктовката на американскито посолство. Нашите продажници ще забъркат голяма каша с некадърните си предложения. Опитват се да забъркат народа и да внушат, че бялото е черно, а черното бяло. Президентът е така "интелектуално" възвисен, че не разбира негативните последствия от готвещата се манипулация.
38
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се направи статистика за кредитните милионери с "лоши" кредити,както и за тия,които фалираха банките с помощта на "белите якчки". А другите мафиоти продължават да теглят кредити,да си фалират фирмите и да ги продават на неграмотни от гетата с пасивите.Прокуратурата мълчи,Темида се снишава,народното събрание гласува и прегласува закони удобни за мафията.
37
3
 
33
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 2 години
И да се опитвате да измените историческата истина чрез учебници, ние знаем и помним какво стана и това ще разкажем на децата ни, а учебниците можете да си ги заврете там от зад г-н Плевньо!
36
2
 
32
 
! Отговори
как вървят? преди 2 години
Роска, как вървят офшорките в Кипър?
35
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Не можело бъдещите управленци да са невежи и заблудени"..., а сегашните може, така ли, г-н недоразумение?!
34
2
 
20
 
! Отговори
до 58 преди 2 години
А бе таранкоолу.През тоталиризма чехите,поляците и унгарците имаха магистрали и промишленост-автомобилостроене.Ние започнахме "Булгаррено" нарушихме договора с французите и румънците ни го взеха "Датчия". В крайна сметка коунизЪма ФАЛИРА в СССР и соц.лагера.Извода е,че нашите комунисти са НЕКАДЪРНИЦИ и МАФИОТИ.Те и сега ни управляват,чрез държавните структури .Парите и икономиката е в ръцете им.
33
0
 
0
 
! Отговори
АЗ76 преди 2 години
браво 42. много верно.