Нов търг за ваксини тръгва в понеделник

Народното събрание ще дебатира проблема на 5 февруари
29 яну 2016 15:30, Миглена Иванова
8
Нов търг за ваксини тръгва в понеделник
Снимка: архив, Булфото

В понеделник (1 февруари) Министерството на здравеопазването ще обяви нов търг за доставка на ваксини за осигуряване изпълнението на имунизационния календар през тази година. Това съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов по време на парламентарния контрол.

Москов допълни, че има ваксини за задължителните имунизации до април, а за част от останалите необходими ваксини е сключено рамково споразумение за доставка.

Здравният министър обвини опозицията за ситуацията с липсата на шесткомпонентната ваксина. Той посочи, че в момент, в който производителят декларира производствени затруднения заради нови изисквания на Европейския съюз (ЕС) и при недостиг в цяла Европа, предишното правителство е въвело в имунизационния календар шествалентната ваксина.

“Ако една фирма не може да произведе петкомпонентната, не може и шесткомпонентната ваксина, а в този момент се появява задължение за шесткомпонентна ваксина и държавата дава 15 млн. отгоре”, коментира Петър Москов.

Той изтъкна, че през последните две години има проблем с доставките на ваксини и поради “безотговорно отношение” на фармацевтичните фирми, които не се явяват на търговете. Министърът припомни, че през 2014 г. на обявения търг поради неявяване са прекратени 8 от включените обособени позиции, включително за петкомпонентната ваксина. През 2015 г., въпреки че е подготвена процедура за рамково споразумение за 48 месеца, отново доставчиците не са се явили и са прекратени 8 от 18 обособени позиции, сред които за четири-, пет- и шесткомпонентните ваксини. Другите необходими ваксини са доставени.

Москов припомни, че през лятото на миналата година е доставено дарението от Турция на петвалентна ваксна, а през октомври е била обявена нова процедура по прекратените позиции. В края на миналата година са доставени 36 050 бр. от четиривалентната ваксина, 71 150 от петвалентната и 20 хил. от шествалентната ваксина за неимунизирани и непълно имунизирани през 2014 и 2015 г. Ваксините са раздадени на районните здравни инспекции.

Здравният министър посочи, че в края на декември е одобрено и споразумение за дарение на нови 40 хил. петкомпонентни ваксини от Турция , а при необходимост министерството ще търси и други възможности за доставка.

След отговорите на Москов председателят на парламента Цецка Цачева обяви, че група депутати от БСП Лява България и ДПС са поискали да се проведе разискване в парламента във връзка с имунизационната програма. Тъй като искането отговаря на нормативната уредба, тя насрочи дебата за 5 февруари.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Това преди 8 години
ми беше мисълта. Опитвам се просто да карам хората да помислят и те малко
5
0
 
2
 
! Отговори
реалист преди 8 години
До то няма логикаЛогика си има, ако поръчката е за нереално ниска цена, е ясно че никой няма да се яви. Кво като е поръчка? Никой не иска да работи за слава. Просто МЗ трябва да си актуализира цената или никой няма да иска да доставя.
4
0
 
1
 
! Отговори
то няма логика преди 8 години
просто някоя фирма да се откаже от държавна поръчка за ваксини. (всеки по принцип иска да печели държавни поръчки, в повечето сектори), странно защо при здравните поръчки не се появява нито една фирма...
3
0
 
5
 
! Отговори
на търговете не се преди 8 години
появява нито една фирма, защото условията на тея търгове им клонят към загуба за фирмата или символична печелба, всичко това с мотив, че бюджета толкова може да предложи. Иначе те си раздават бонусчета за по десетки милиони лева...
2
1
 
10
 
! Отговори
ОПАА преди 8 години
Получените от Република Турция ваксини Пентаксим са на стойност 1 045 000 евро, а дарените от Република България БЦЖ ваксини са на стойност 40 000 000 евро. Малка разлика в милиони, които предварително са разпределени като комисионни между БОЙКО ,МЕСТАН И МОСКОВ.- може би защото посредникът при сделката е синът на Лютви Местан
1
0
 
9
 
! Отговори
реалист преди 8 години
"Той изтъкна, че през последните две години има проблем с доставките на ваксини и поради безотговорно отношение на фармацевтичните фирми, които не се явяват на търговете."Аха, нали знаете че парен каша духа. В смисъл, след като нашенските министерски хитретци отаковат по веднъж доставчиците, е ясно че доставчиците ще се махнат, нали?