Орбан с критика към Брюксел: Мястото на България е в Шенген!

Вие сте с най-добрите резултати, похвали ни унгарският премиер
Обновена: 29 яну 2016 12:15 | 29 яну 2016 11:45, Веселина Йорданова
105
Орбан с критика към Брюксел: Мястото на България е в Шенген!
Снимка: БТА

Унгарският премиер Виктор Орбан разкритикува Брюксел, че не приема България в Шенген.

Не е правилно, че не признават резултатите на България и не искат да я приемат в Шенген, категоричен беше Орбан, който се срещна с премиера Бойко Борисов в МС.

По думите му не е справедливо, че Европа изисква от нас допълнителни неща за членство, "че не признават, че при тая бежанска криза България е с най-добрите резултати“.

"Не шенгенска държава, която има най-добри резултати, това е България", подчерта унгарският премиер.

По думите му страната ни може да защити своите граници, така че унгарското становище е еднозначно. Ако Европа иска да бъде коректна, тогава трябва да предложи членство в Шенген на България, отсече той.

Орбан обаче отбеляза, че това е една институция, която "умира“ и трябва да помислим дали искаме да сме в нея.

По отношение на бежанската криза гостът подчерта, че терористичната заплаха се увеличава и това е заплаха за сигурността. Европейците са застрашени, особено по-слабите – жените и тези, които не могат да защитят себе си. Това не е приемливо. Въпросът на миграцията е въпрос на сигурността, каза още Орбан и настоя, че всеки политик е длъжен да защити своите граждани, а все повече политици не могат да изпълнят този дълг.

От своя страна премиерът Бойко Борисов припомни позицията, която е защитавал пред Брюксел в последните месеци и изрази съжаление, че преди 5-6 месеца бежанците не са били спрени на външните граници на ЕС.

„Продължавам да твърдя, че поне една крачка можем да направим напред – незабавно да се затворят външните граници на ЕС до момента, до който всички тези, милион ли са, два ли са, не знам дали някой може да ги преброи, бъдат устроени“, каза Борисов. Българският министър-председател изрази надежда в бъдеще "да бъдем по-честни към самите мигранти“.

„Не може напливът да продължава, да има цели коридори през Гърция, Македония, Сърбия, където отиват или от север в Европа и когато отидат там, да ги вземат вече с похарчени пари и да ги връщат обратно“, каза Борисов и допълни, че случващото се е по-нехуманно от това бежанците да бъдат спрени, да има ред за влизане в Европа и други правила.

Българският премиер каза още, че в позицията си Виктор Орбан е бил смел и затова сочен с пръст, но само за няколко седмици „7 държави се оградиха като него“.

Същевременно Борисов отбеляза, че не искаме да остават държави, в които да се „изсипят“ всички бежанци, защото нямат огради и да ги „потопят“. „Пазейки своите народи, своите нации, мислим и за общата европейска солидарност и се надяваме нашите европейски партньори и колеги да бъдат по-активни, когато решават тези въпроси“, каза българският премиер.

Гостът пък направи обширен преглед на двустранното сътрудничество и не спести похвалите си за мерките срещу контрабандата у нас, като си спомни какво е било през 90-те години, когато също е идвал в страната ни.

„Виждаме какви стъпки България е направила срещу контрабандата и трафика на хора и сме се учили от това. Вие сте рекордьори в Европа и света, защото никой бюджет не е събрал толкова пари от мерките срещу контрабанда, както България. Опитваме се да правим тия неща, но вие сте пред нас“, отбеляза унгарският премиер.

Орбан благодари на Борисов, че счита двустранните отношения за много важни и за приятелството, което показва на Унгария и унгарците. „Основата на двустранните отношения е взаимното уважение, което в момента липсва в Европа. В европейската политика прекалено лесно се отклоняват от взаимното уважение“, разкритикува унгарският премиер.

Виктор Орбан изтъкна още, че двустранните икономически отношения "цъфтят“. По думите му унгарските фирми дават обратна връзка, че България е стабилна страна, където няма политическа несигурност и правилата са еднозначни.

Орбан изтъкна, че желанието му е да има повече унгарски фирми у нас, но и че унгарците ще приемат наши компании с удоволствие.

Унгарският премиер съобщи, че страната му ще увеличи стипендиите за студенти от България. В типичния си директен стил той отбеляза, че у нас "все ще се намери някой, който говори унгарски, а при един такъв ужасен език като унгарския това винаги е прекрасно нещо“.

На срещата в Министерския съвет, която продължи около час, двамата премиери са обсъдили още възстановяването на директната авиолиния Будапеща – София и проекта за газов разпределител „Балкан“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Вие сте рекордьори в Европа и света, защото никой бюджет не е събрал толкова пари от мерките срещу контрабанда, както България. Опитваме се да правим тия неща, но вие сте пред нас" - дай боже всеки му.Отново сме на върха за най-полижителните класации.
65
0
 
2
 
! Отговори
vivian преди 8 години
Евала Орбан!
64
0
 
0
 
! Отговори
До 89 браво преди 8 години
Бравоссссссссссс!!!! Абе, ти луд ли си или си надрусан???? За какви успехи говориш??? А колкото до това, че уж "не случайно" го "хвалят".....ами те си ГОНЯТ ИНТЕРЕСА бе умнико!!!! Ако влезем в шенгенчето, което обаче ИМЕННО ПО ДУМИТЕ НА ОРБАН Е "УМИРАЩО", ние се превръщаме в КРАЙНА (ИЛИ НАЧАЛНА) ДЪРЖАВА на ес-чето и ВСИЧКИ ЩЕ НИ ГИ ИЗПРАЩАТ ОБРАТНО. АНАДЪМО, ***!!!!!
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/orban-sofiia-triabva-da-pomisli-dali-da-stane-chast-ot-umirashtiia-shengen-210354/ Прочети ВНИМАТЕЛНО това !
62
1
 
5
 
! Отговори
ЧИЧО ОТ СЕЛО преди 8 години
БЪЛГАРИЯ НЯМА ПОЛЗА ДА Е В ШЕНГЕН СЕГА, ЗАЩОТО ЩЕ ТРЯБВА ДА РЕГИСТРИРАМЕ ВСИЧКИ БЕЖАНЦИ И ПОСЛЕ ДА НИ ГИ ВРЪЩАТ,АКО СЕ ОКАЖАТ В ДРУГА СТРАНА ОТ ЕС! ЗА ОРБАН , УНГАРИЯ И ДРУГИТЕ ОТ ЕС ТОВА Е МНОГО УДОБНО, НО НИЕ ТРЯБВА ДА СМЕ НАИВНИЦИ ИЛИ *** ДА ВЛЕЗЕМ В ШЕНГЕН!
61
5
 
1
 
! Отговори
Браво преди 8 години
По принцип не харесвам политиците, но все повече Бойко започва да ми харесва. Човекът се вижда, че се опитва да работи и да прави нещо. Не си мислете, че тия Орбан, Камерън, Мамерън току така биха поздравявали толкова явно някой за успехите му. Много добре знаят, че отзвукът от думите им би бил голям. Което означава, че наистина в момента имаме по-скоро добра власт, отколкото не. Така че печели все повече моите симпатии премиерът ни! :)
60
0
 
2
 
! Отговори
хм преди 8 години
Кой е тоя до Орбан нещо много стреснат ми се вижда.
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ейй,ко стана бе,нали атакистите бяха големи фенове на Орбан? Орбан май не ги отразява за живи а хахахааа,добър ден не им казва хахаха.Сидера скрит не мойш го намери,до тоалетна не ходи да не го видят,хахах яко са се снижили атакистите
58
2
 
5
 
! Отговори
копейко преди 8 години
абре изперхидроления сидеров къде се скри като мишка продажника
57
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние сме с най добрите резултати но ако знае Орбан какво ни струва,струва ни изкореняването на българщината,подмяна на историята ни ,строж и реконструкции на стотици джамии,струва ни половин България
56
5
 
7
 
! Отговори
Бойко Методиев преди 8 години
Русофилите са в паника. Един от идолите им се скъса да ни хвали и в частност Бойко! Няма как , мили червени чехълчета. В България е истината, нищо че няма атомни бомби. Ние с писменост сме оцелели. Тия с атомните бомби, утре няма да ги има, а ние ще спорим за мястото им в учебниците ни по история!
55
1
 
13
 
! Отговори
до 77 преди 8 години
Каква Русия какво НАТО и ЕС щом нямаш нормални доходи и живееш бедно !?Гладен ли си е все тая къде живееш щом не можеш да се нахраниш
54
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На тоя мястото му е при Путин!
53
26
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Единственото спасение на България от Русия са ЕС и НАТО!
52
35
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Орбан е отявлен руски пропагандатор! Такива нямат място в ЕС!
51
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И къде са тези милиарди събрани от контрабанда? Пенсиите ли вдигнаха., заплатите ли се повишиха, цените на стоки у услуги ли намаляха? Ако изобщо има такива милиарди, те просто изчезват заедно с еврофондовете в бездънната каса на ГЕРБ.
50
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Честито , според последните доклади Сърбия и Македония са в пъти по добре от нас,а Румъния е в небесатаНие гоним Уганда,Тамбукту и Зимбабве !Това "шенген" за ядене ли е ?
49
18
 
2
 
! Отговори
Бойкист преди 8 години
Вижте само снимката,Орбан е едно дребно смахнато човече,колко е красив Бойко-висок,замислен и достолепен,нали,тогава само БОЙКО УРААААААААААААААААААААААААА
48
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 64Коя земя е твоята ???? Земята на Тиквата,Пеевски,Ковашки и Доган ли ???От години тая територия ражда само тикви !
47
9
 
3
 
! Отговори
Бойкист преди 8 години
До ПатриотА ти си кратуна ***,дано БОЙКО ти налее малко акъл в тъпата кратуна,*** уроде