Шенген е нашата мечта, не ни е страх да влезем там!

Плевнелиев в интервю за „Corriere della sera": На правилния коловоз сме
Обновена: 30 яну 2016 13:09 | 30 яну 2016 13:01, Анисия Иванова
200
Шенген е нашата мечта, не ни е страх да влезем там!
Снимка: БТА

Шенген е мечтата на всички европейци да пътуват в цяла Европа без бариери и без паспорт. Когато времената са трудни, не трябва да се водиш от страховете си, а трябва да знаеш кой си и накъде си тръгнал. Това заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за вестник „Corriere della sera“ на въпрос защо България иска да е част от Шенгенското пространство.

Плевнелиев посочва, че след влизането си в ЕС България е "стъпила на правилния коловоз“ и ще прогресира. Все още не сме богати, имаме да извървим нашия път, но икономиката ни за този период е нараснала три пъти.

По думите му България е втората най-проевропейска страна - преди нас е Румъния с 84 на сто, а ние я следваме с 82 на сто според последните социологически проучвания.

"Европейският съюз не е проект за пари, за фондове и механизми как да бъдат управлявани. Той не е резултат на националното късогледство, напротив, цели създаването и запазването на мира. Съществува един-единствен начин мирът да бъде гарантиран - когато европейските нации достигнат това ниво на сътрудничество и интеграция помежду си, което да направи бъдеща война невъзможна", обяснява президентът.

На въпрос дали са необходими европейски пари, за да контролираме границите си, президентът обяснява, че всяка европейска държава трябва да се грижи за сигурността на собствените си граници.

"Ние, Италия, България, Гърция, Испания, трябва да осигурим контрол по външните граници на ЕС, използвайки механизмите на европейската солидарност, а не да се изграждат нови стени в самото сърце на съюза", казва той.

По думите му за целта страната ни е построила временна ограда, а не стена. "Нашата граница с Турция е 265 км, а временната ограда е дълга само 31 км", прави сравнение Плевнелиев.

В историята си Европа се сблъска с достатъчно липса на толерантност, ксенофобия, антисемитизъм, които създадоха разруха и войни. През XXI век се нуждаем от нови, по-добри идеи, смята президентът.

Той отбелязва, че в нашия регион се наблюдава нестабилност – като тази в Република Македония, промяната на геостратегическия баланс в Черноморския регион, напрежението в отношенията между Русия и Турция, вълни от имигранти.

„България играе своята важна роля на пресечна точка. Ние знаем кои сме и накъде сме тръгнали. Ние сме европейци и желаем обединена и силна Европа“, заявява Плевнелиев.

На въпрос за това как се справя България с бежанския натиск президентът обяснява, че няма противоречие между спазването на човешките права и опазването на външните граници на ЕС. От 31 000 души, които са регистрирани през 2015 г. и с които е проведено интервю, около 12 000 бягат от войни и ние ще се погрижим за тях. На икономическите имигранти не може да се предостави статут на бежанци, казва още Росен Плевнелиев пред авторитетното издание.

"След Франция, България има най-висок процент жители мюсюлмани, около 9 на сто, което отговаря на близо 650 000 спрямо 7 милиона и 300 000 души население. Те живеят мирно, добре интегрирани са в обществото. По добра традиция посещавам често и християни, и католиците, и мюсюлманите, и евреите и арменците. Постигнахме кохезия между религиите, от което се гордеем", завършва интервюто си президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на герб Благодаря им че сега съм в лондон и работя за по над 1500£ на месец И мога да се разхождам без визи и глупости Само камерата да не реши да напуска че визите си таковали вятъра
133
1
 
3
 
! Отговори
Васо преди 8 години
Правилен коловоз и кохезия между религиите. И крайна гара Освиенцим, Дахау или Колима. Нещо като цел мечта на фашист, марксист-ленинец-интернационалист. Този се чуди как повече да се разкрачи.
132
1
 
4
 
! Отговори
Плевенлиев преди 8 години
Г.... е нашата мечта, не ни е страх да влезем там!
131
5
 
3
 
! Отговори
България ЕС и НАТО преди 8 години
лайноядите *** да го духат сополив рубла пропола давайте без денги за слава
130
2
 
10
 
! Отговори
Минчо преди 8 години
Защо към статията има карикатурна снимка?
129
1
 
3
 
! Отговори
manich преди 8 години
До АнонименВ нашия!
128
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шенген за България е като комунизма по време на социализма. Той вече се разпада, но ние драпаме ли драпаме. Повечето свестни неща бяха унищожени. Това и беше целта. Някои се налапаха, но като цяло всичко западна.
127
2
 
22
 
! Отговори
Иван Иванов преди 8 години
Боже президентът ни окончателно изперка. Народа загива, младите се изнасят пък той за Шенген бълнува
126
2
 
11
 
! Отговори
Иво Инджев преди 8 години
Е.ах са в тъпака, таман да влезем в Шенген и ще се разпадне, чакай да се преориентирам докато е време
125
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе затворете го този някаде да престане да дрънка само глупости, аман от негодници. Най-слабия държавен глава на българите от времето на Кубрат, факт. Какъв шенген бе, евро,гейската ко,чина се разпада.
124
3
 
20
 
! Отговори
Жорж преди 8 години
Този е безнадежден случай. Европейските Държави се обединяват в забраната за безконтролно движение , видя се ненадежността на Шенген. За каква икономика говори , камо ли за бълнуването за такъв напредък . В остатъка от мандата МУ ще докаже безапелационно , че е най-не нужния човек в Държавната машина. ДЪРЖАВАТА НА КРИВИТЕ ОГЛЕДАЛА.
123
1
 
9
 
! Отговори
До #157 преди 8 години
Всичко,което казваш е точно така,но причината,която си посочил не е тази.Причината е,ЦЕЛОКУПНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД,ИЛИ ПОНЕ,ПРИПОЗНАЛИТЕ СЕ,КАТО БЪЛГАРИ!РАЗБЕРЕТЕ БЪЛГАРИ!НЕ ЧАКАЙТЕ НЯКОЙ ДРУГ ДА ВИ ИЗГРАЖДА И ПОДДЪРЖА ДЪРЖАВАТА,ОСВЕН ВАС САМИТЕ! Политиците ви са такива,каквито ги правите вие самите и докато не разберете това,още много по 26 изминали години ви чакат!!!Чак,когато го разберете,ще съумеете да намерите начин да приведете в ред държавата си!!!...АКО,ВСЕ ОЩЕ ИМА ДЪРЖАВА!!!
122
2
 
16
 
! Отговори
До 158 преди 8 години
Че какво пък, я го пусни този господин да си ходи в шенгенчето, какво, жал ли ти е за него? Прав му път!!!!!!!!!!!!!! Да си ходи където иска, аз се чудя как още го търпиме тука!!! Пълно недоразумение! И въобще се чудя още, той има ли право да ни нарежда по какъв курс да поемем? Това същество има само представителни функции, нищо повече!!!!
121
3
 
26
 
! Отговори
ес преди 8 години
Този дали си вярва на глупавите приказки
120
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв Шенген, какви 5 лева бе другарю? Че тя Европа си отива барабар шенгена. Да не би да искате кажете "халифат"?
119
3
 
33
 
! Отговори
Петър преди 8 години
Има цели области и градове в България където не се говори български език. Евреите са се закрепостили в политиката, медиите, енергетиката и къде ли не откъдето могат да крадат и пречат по всякакъв на идеите за национализъм и национални интереси. Цялата ситуация в България и жалка и е пред разпад и затова не са виновни българите. Управниците са виновни защото са комплексирани от Европа ж***лк***ри със слугински манталитет слушащи и верни на чужди а не на свои.
118
2
 
15
 
! Отговори
някой преди 8 години
Ще влезеш ако те пуснат, другарю Плевнелиев!
117
2
 
35
 
! Отговори
Петър преди 8 години
Шенген се разпада заради лъжата наречена мултикултурализъм чрез която предатели на европейските народи като Меркел пуснаха безпрепятствено в Европа тълпи примитивни, престъпни дивашки етноси. Ние не вървим към богатство Плевнелиев а към вървим към все по-голяма мизерия, разпад и геноцид за което сте виновни ти и такива като теб които поставят измислените наскоро и непроверени теории за либерализъм, т0лерастия и т.н. идеологии над защитата на нацията и които залагате бъдещето ни на хазарт.
116
1
 
3
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
До матросчоПравилно пиша, господин премиер, той може да го направи.
115
1
 
13
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Но в едно много си прав, да, сега ще ни включат в Шенген, за да върнат обратно арабеските без да пречим. ТАКА ЧЕ ГОСПОДИН ПРЕМИЕР, ПО ДОБРЕ усилвай западните и северните граници за да не нахлуват у нас - да си ги държат и хранят тези, които предизвикаха това нещастие, СТИГА СА ЖИВЕЛИ НА НАШ ГРЪБ.