Шенген е нашата мечта, не ни е страх да влезем там!

Плевнелиев в интервю за „Corriere della sera": На правилния коловоз сме
Обновена: 30 яну 2016 13:09 | 30 яну 2016 13:01, Анисия Иванова
200
Шенген е нашата мечта, не ни е страх да влезем там!
Снимка: БТА

Шенген е мечтата на всички европейци да пътуват в цяла Европа без бариери и без паспорт. Когато времената са трудни, не трябва да се водиш от страховете си, а трябва да знаеш кой си и накъде си тръгнал. Това заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за вестник „Corriere della sera“ на въпрос защо България иска да е част от Шенгенското пространство.

Плевнелиев посочва, че след влизането си в ЕС България е "стъпила на правилния коловоз“ и ще прогресира. Все още не сме богати, имаме да извървим нашия път, но икономиката ни за този период е нараснала три пъти.

По думите му България е втората най-проевропейска страна - преди нас е Румъния с 84 на сто, а ние я следваме с 82 на сто според последните социологически проучвания.

"Европейският съюз не е проект за пари, за фондове и механизми как да бъдат управлявани. Той не е резултат на националното късогледство, напротив, цели създаването и запазването на мира. Съществува един-единствен начин мирът да бъде гарантиран - когато европейските нации достигнат това ниво на сътрудничество и интеграция помежду си, което да направи бъдеща война невъзможна", обяснява президентът.

На въпрос дали са необходими европейски пари, за да контролираме границите си, президентът обяснява, че всяка европейска държава трябва да се грижи за сигурността на собствените си граници.

"Ние, Италия, България, Гърция, Испания, трябва да осигурим контрол по външните граници на ЕС, използвайки механизмите на европейската солидарност, а не да се изграждат нови стени в самото сърце на съюза", казва той.

По думите му за целта страната ни е построила временна ограда, а не стена. "Нашата граница с Турция е 265 км, а временната ограда е дълга само 31 км", прави сравнение Плевнелиев.

В историята си Европа се сблъска с достатъчно липса на толерантност, ксенофобия, антисемитизъм, които създадоха разруха и войни. През XXI век се нуждаем от нови, по-добри идеи, смята президентът.

Той отбелязва, че в нашия регион се наблюдава нестабилност – като тази в Република Македония, промяната на геостратегическия баланс в Черноморския регион, напрежението в отношенията между Русия и Турция, вълни от имигранти.

„България играе своята важна роля на пресечна точка. Ние знаем кои сме и накъде сме тръгнали. Ние сме европейци и желаем обединена и силна Европа“, заявява Плевнелиев.

На въпрос за това как се справя България с бежанския натиск президентът обяснява, че няма противоречие между спазването на човешките права и опазването на външните граници на ЕС. От 31 000 души, които са регистрирани през 2015 г. и с които е проведено интервю, около 12 000 бягат от войни и ние ще се погрижим за тях. На икономическите имигранти не може да се предостави статут на бежанци, казва още Росен Плевнелиев пред авторитетното издание.

"След Франция, България има най-висок процент жители мюсюлмани, около 9 на сто, което отговаря на близо 650 000 спрямо 7 милиона и 300 000 души население. Те живеят мирно, добре интегрирани са в обществото. По добра традиция посещавам често и християни, и католиците, и мюсюлманите, и евреите и арменците. Постигнахме кохезия между религиите, от което се гордеем", завършва интервюто си президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като не те е страх не те ли е срам да влиза най бедната и корумпирана страна.Управете корупцията и спрете да крадете и тогава ако ни искат все още да влизаме-Стига вече глупости не ти ли писна да ни правиш на ***
113
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Влизането ни в Шенген обаче определено не е мечтата на страните членки. И ги е страх да влезем там...
112
1
 
14
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Това вече свърши , господин президент, както винаги, закъсняхме, а и кой ще тръгне към държави препълнени с мигранти, сами си го направихме или по точно, гледахме как съсипват нашите пазари и ръкопляскахме, а сега ке плачем.
111
2
 
21
 
! Отговори
ЧИЧО ОТ СЕЛО преди 8 години
ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА!!!
110
1
 
34
 
! Отговори
бай Петко преди 8 години
А бе, Роско, ти къде бля онзи ден когато Орбан каза, че не ни е мястото в територия, която се руши. Къде си тръгнал, когато ти се вижда краят ???
109
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я,Националното Плювално Недоразумение,пак се разшава и както винаги почна да ръси тъпотии.Както винаги,пак ръси тъпотии от от името на всички ни и както винаги,ние,подопечните му овце,стоим и блеем,вместо да го изритаме,че да спре да мърси остатъка от "държавата".Ама,де бой,де...за нас!
108
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шенген бил нашата мечта. Този човек нормален ли е? Познавам доста хора, за които от Североизточна България е невъзможно по финансови причини да отидат/ и не са ходили там от много години / в София а това политическо недоразумение ни говори за Шенген. Шенген да си го кажем направо е най-нужен на политиците и нашата буржоазия. За тях той е само бюрократична пречка, до като за останалите българи той е финассово невъзможен.
107
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лошото е, че събужда атавистични инстинкти в по голямата част от народа. Такава карикатура, такова подобие в историята си нямаме.
106
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Румботой още не е събуден
105
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен "Кой е човекът на снимката???"отговор: БЛА,БЛА,БЛА и нишо........
104
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този трябва да си смени дилъра. Шенген е в историята. Няма Шенген, има Идил, едни такива брадати майки с деца дето по- добре да не ги среща човек.
103
3
 
11
 
! Отговори
ceco преди 8 години
KY - KY
102
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ИстиХа, ха....Голям смях, бе *** - тоя на снимката ти за Български президент ли го имаш?!?Я си сложи очилата, освен ако не пишеш по поръчка от някое финансирано от САЩ НПО
101
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя не е на себе си...Само брътвежи излъчва и нищо полезно за България няма да остави след себе си.Единствената полза от прецедента е, че глупаците, които гласуваха за него, може и да си извадят поука.
100
1
 
24
 
! Отговори
me преди 8 години
Това ли ни е мечтата? Аз пък си мислех, че мечтата ни е да достигнем средно-европейския стандарт по доходи, здравеопазване, образование и т.н.? Не ли? За чий ще си мечтая да съм в Шенген, като така или иначе пътувам само с лична карта из цяла Европа? На кой му трябва да няма никакви проверки по границите, на нас, или на хората, които пренасят нелегални стоки из Европа?
99
1
 
6
 
! Отговори
r преди 8 години
palia4o stiga govori gluposti,nali sa vijda6 4e si kukla na konci ,pone si mal4i kat si prost
98
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Изостанал ПолитическАбе гледай сега, стария да те светне ! Значи гледаш Гърците къде са, и щом са там значи и ти трябва да си там - има аванта !!!! Няма ли ги - бегаш със всичка сила !!! Та това е в общи линии !
97
2
 
24
 
! Отговори
доцент преди 8 години
Скрийте го тоя вече и маймуните ни се смеят.
96
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Четвърт век приоритет на нашите политици е всичко друго, само не и добруването на народа!!!! Сиктер, ви, продажници нещастни!
95
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шенген не е моя мечта!И Европейският съюз не ми е смисъла на живота, нито начин на съществуване, както на този индивид и други персонажи от новините.Страх ме е само че ги има и продължават с експериментите си.