Държавата дава 200 хил. лв., за да учат депутатите

Преподаватели не посрещат идеята с отворени обятия
31 яну 2016 13:55,
67
Държавата дава 200 хил. лв., за да учат депутатите
Снимка: архив БТА

Над 200 хил. лв. държавни пари са заделили депутатите от бюджета, за да могат да учат чужди езици.

Предвидени са три курса - по английски, немски и френски. Общо те ще струват на българския данъкоплатец 216 000 лева с ДДС.

И някои от народните представители, и гражданите не са напълно съгласни с решението. Красимира Ковачка - депутат от БДЦ, например, смята, че всеки би могъл сам да поеме подобни разходи. Според Емил Райнов от БСП, който има желание да учи, ще намери и начин, съобщи bTV.

Идеята не се посреща добре нито от преподавателите по чужди езици, нито от тези, които сами си плащат курсовете. Те изчисляват, че средно човек дава от 500 до 900 лв. за курс.

"Дори чисто хипотетично, ако се опитате да си представите депутат, който говори глупости - знам, че е трудно, но опитайте. А сега си го представете да говори глупости на няколко езика. Защо?", пита Николай Донков, преподавател по английски и испански език.

Обучението по английски през 2016 г. няма да е първото подобно за българския парламента. Езиковите курсове с комуникативна насоченост са провеждани и през предишните мандати.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
5
 
! Отговори
Д. Димитров преди 8 години
тези хрантутници са там не за да защитават интересите на народа.... те са там само и единствено за да прокарват интересите на олигархичните кръгове и за да натрупат лично богатство! НЕ Е НОРМАЛНО, ЧОВЕКА ОТ НАРОДА АКО ИСКА ДА УЧИ ЕЗИК ДА СИ ПЛАЩА ПО 800-1000 ЛЕВА ЗА КУРС А НА ТЕЗИ РОДООТСТЪПНИЦИ СЪЩИЯ ТОЗИ ЧОВЕЧЕЦ (ОСВЕН НА НЕГО) ДА И ПЛАЩА И ЗА ТЯХ! Каква е разликата между обикновения човек и хората от властта??? Те дори са много по богати от 98% от българите, е поради каква причина да олащаме?
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още не е 1 април, много подранихте с новината.
53
0
 
2
 
! Отговори
Popopo преди 8 години
Da zatvariat parlamenta.:-):-):-)hair nema ot tiah...I da otivat da berat iagodi, slivi i chereshi v Ispania, Germania, Anglia, France, Italia. Da berat iagodi i chereshi i da uchat ezika....:-):-):-):-)
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо на дебелосерците дето ги мързи, лъжат крадат,занимават се с далавери и фирми не ходят работа и си купуват гласовете сега да им отпускат пари да учат езици.Да са учили преди да влезат в парламента, където произвеждат само тлъсти кафяви гевреци. Аман оттия търтеи. Ивсичкода импраща народа. А двеста хиляди тояги не могат ли да отнесат дупетатските пърделници.
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълна Разсипия на държавни париТУРСКИ ЗНАЯТ ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТАза кво им е тоз Немски и английски
50
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо бюджета т.е.народът трябва да плаща обучението на недоучените депутати? Те и без това вземат огромни заплати и бонуси,та сега и още една аванта !
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като е нужно владеенето на чужд език от депутатите,защо това не се въведе като необходимо условие за кандидат-депутатите , а по-скоро да се въведе и необходим ценз!Стига сме гледали прости физиономии в Парламента,които не се страхуват да спят или решават кръстословици,когато ги дават по телевизията!
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не виждам връзката между владеенето на чужди езици и това да си гледаш работата. Да, не е лошо да владееш чужд език, но това не е достатъчно условие. Ако пък, за да си работиш работата е толкова наложително, да се започне от г-н Премиера - той често обикаля Европа и света. Но неговата е лесна - по протокол трябва да води със себе си преводач. И акви езици? Мисля, че трябва да се поощрява знаенето на мандарин, хинди, урду. Английски всеки може - това е езикът, на който колонизаторите са говорели
47
0
 
9
 
! Отговори
Виктор Юго преди 8 години
Аз пък се чудя защо няма задължително условие за владеене на чужд език за всеки индивид, който се гласи за седенките на парламентарните банки, та поне малко да "разсеят" обществените подозрения относно умствената им изостаналост...
46
0
 
6
 
! Отговори
ММДА преди 8 години
КРАЖБАТА ПРОДЪЛЖАВА НА ПЪЛНИ ОБОРОТИ.Това е най лесният начин да "усвоиш пари". Просто някой трябва да ти издаде фактура за курса и си готов с пари в джоба.ГЛАСУВАЙТЕ ОЩЕ ЗА ГЕРБ, БСП, ДПС и "реформаторите".
45
0
 
12
 
! Отговори
Ако преди 8 години
Ако трябва да знаят и ползват чужди езици, защо това да не влезе като изискване за включването им в листите? Ние не ги избираме за да ги образоваме, нали така? За всяка що годе добра позиция има подобно изискване, а за тях - не. Плюс това, следва да преминават и психо тест всяка година. И трето - при полагане на клетвата всеки от тях, поединично, да казва Аз съм Българче!
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комунизма е построен ама само за политиците.
43
0
 
21
 
! Отговори
негарамотния преди 8 години
Поредната глупост.Държавата са хората.Трябва допитване.Аз не съм съгласен.Достатъчно вземат да си плащат сами.Моите курсове аз си ги плащам.
42
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато някой иска да се усъвършенства го прави за собствена сметка .Лекарите които обществото така плюе понякога си плащат курсовете и те са минимум има такса 30лв на ден и никой не им поема квартирите и храната в София ,така че айде стига толкоз сте скачали по гърба на българина при положение че Ви осигуряват манджата и квартирата и командировъчни и т.н то поне си платете за обучението по един език /може и он лайн по интернет/
41
0
 
7
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 8 години
Тъй като ни дават постоянно Европа за пример ,когато ни "режат" ,питам в Европа така ли е ????
40
0
 
8
 
! Отговори
Айде , айде....ха,ха преди 8 години
БАТ САЛИ ---ЗНАЕ , ЧУЖДИТЕ ЕЗИЦИ ...ПОРОЖДЕНИЕ ,БЕ....!А ,МИШО -ВИНАРКАТА НА 3-гага ЧАША , МОЖЕ ДА ГОВОРИ И НА СУАХИЛИ ..../.....ако виното е сухо , обаче..../
39
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То е все едно да учат маймуните в зоопарка.
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първи урок: през скайпа: Македонците с песен за Путин! (ВИДЕО)
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сетиха се ,че имат нужда от образование.
36
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е как ще научат чужд език тия неандерталци, те български не говорят.