Бразилия - наш приоритетен и незаменим партньор

Плевнелиев: Между бразилците и българите има симпатия
1 фев 2016 19:58,
30
Бразилия - наш приоритетен и незаменим партньор
Снимка: БТА

Бразилия заема първо място в международната търговия на България с Латинска Америка, Бразилия е наш приоритетен, незаменим и много перспективен партньор и ние искаме да задълбочим сътрудничеството. Това каза президентът Росен Плевнелиев в изявление пред медиите в президентския дворец "Планалто" след срещата с президента Дилма Русеф в бразилската столица, която продължи значително по-дълго от предвиденото, пише БТА.

Българският държавен глава е на тридневна официална визита в Бразилия, с която започна първото му посещение в Латинска Америка.

Росен Плевнелиев определи визитата като израз на доверието и приятелството между двата народа. По думите му с избирането на Дилма Русеф за президент българско-бразилските отношения са придобили нова динамика.

Бразилският и българският народ изпитват чувства на симпатия и близост един към друг, а ние, българите, се гордеем с българските корени на г-жа Русеф, посочи държавният глава.

Двамата президенти са обсъдили днес възможности в информационните технологии, в енергетиката, фармацевтиката, производството на компоненти за автомобили, земеделието, производството на храни, образованието.

Имаме силна политическа воля за разширяване на приятелските връзки. Този силен политически диалог, който виждаме - президенти, министри заедно, ще даде своето отражение и върху двустранните търговско-икономически отношения.

Членството на България в ЕС и стратегическият характер на отношенията ЕС - Бразилия създават допълнителни възможности за надграждане на сътрудничеството ни, посочи българският държавен глава.

Приветстваме влизането в сила на Споразумението за икономическо сътрудничество между правителствата на България и Бразилия. Това споразумение, заедно с подписаната днес Спогодба за социална сигурност, ще доведе до задълбочаване на търговско-икономическите ни отношения, отбеляза българският президент.

По думите на държавния глава България може да бъде вход за Бразилия към ЕС, а Бразилия е естествен вход за България към държавите от Меркосур. България ще работи за ускоряване и успешно финализиране на споразумението за свободна търговия между ЕС и Меркосур, заяви президентът Плевнелиев.

Приятелството между България и Бразилия расте, заяви бразилският президент Дилма Русеф, отбелязвайки, че посещенията на президентите са възможност за двустранните взаимоотношения. Разговаряхме по всички принципни въпроси, за да можем да увеличим търговските ни взаимоотношения, посочи президентът Русеф.

Бразилия има голям интерес да присъства в размяна на търговски оферти - както за нашия блок, така и за Обединена Европа. Сигурни сме, че можем да разчитаме на подкрепата на България в тази насока, посочи Русеф.

"Това посещение за мен е изключително важно в личен план. Както знаете, имам български корени. Благодаря - както моят баща ме научи да казвам", завърши изявлението си президентът Русеф, произнасяйки "благодаря" на български език.

И двамата президенти приветстваха подписаните в тяхно присъствие преди изявленията двустранни документи - Спогодба между България и Бразилия за социална сигурност и Меморандум за разбирателство между Министерството на образованието и науката на България и Националния съвет за научно и технологично развитие на Бразилия.

По-късно българският държавен глава Росен Плевнелиев беше удостоен от президента Дилма Русеф с най-високата степен на "Орден на Южния кръст" за приноса си за развитието на приятелските отношения между България и Бразилия. Орденът е най-висшето държавно отличие на Бразилия, присъждано на чужденци и чуждестранни гости.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До НаблюдателЕдинственото, което може да направи тоя е да донесе Зика но само случайно , толкова е некадърен!
19
1
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Единственото, което може да направи тоя е да донесе Зика ....
18
14
 
3
 
! Отговори
Г-н Плевнелиев преди 8 години
е политикът на 2016. С най точни оценки на межд. обстановка и на руската политика.Ако не му се пречи, може да изведе Б-я напред. Благодарение на ББ обаче сме зад Албания и Косово.Анонимното р.ченге ББ бавои реформите и засилва обезбългаряването. Затова енергията с/У ББ, БСП,АБВ, ДПС намаля. Цинизъм е да се воюва само с/у О.имп. След 1878 главната пречка за развитието, вкл. и до днес е Р.имп. Тя е по-мощнат и по-озверената днес. Бавене на реформи = обезбългаряване = турци и русификация на Рб
17
2
 
13
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 8 години
Хубавата новина е, че Роската замина за Бразилия. Лошата новина е, че ще ни го върнат и от там.
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дилма Русев е дъщеря на български комунист. Славното Царство България - ръководено от "елитарите","цветът на нацията" и пр.щуротии, поизбити малце впоследствие от признателния народ - го принуждава да емигрира в далечна Бразилия. Там Дилма основава групата Палмарес и се научава да борави с оръжие и експлозиви. Макар и да не участва във военни операции срещу военната хунта, е осъдена и жестоко изтезавана - пак от отявлени бразилски демокради, за някой щатски долар.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Незаменим партньор :) Смееех. Сега ще проверя, колко ни стокообмена, очаквам потресаващи суми :) Дила дали му е предложила да влезем в БРИКС?
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дилма Русев е комунистка, съдена за терористични акции срещу "елита" на Бразилия, тамошните компрадори. Демек бразилските Плевнювци.
13
8
 
10
 
! Отговори
Анти Каубойков преди 8 години
Комунистчето Роско се среща с лидер на държава , който е уважаван по света ..... а Роско е известен като двойник на Мистър Бийн , комунист който плюе създателите си ..... трябва да бъде съден заедно с тях ! тоя е по опасен от ЗИКА ..... той ще е антиотровата.
12
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Две топки политическа слуз се здрависали пред камерата......
11
6
 
12
 
! Отговори
Гошо преди 8 години
Чудесно.. Само че с колкото и бразилци да съм общувал всички казват че нашата не струвала и страната вървяла на зле..
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И аз имам големи симпатии към бразилски дупета и сапфирени плажове но ги гледам на картичка със 400 лева заплата. Благодаря ви
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще бъдее детска планетааа , нашета земя , ще бъде детска планетаааа
8
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заменяме 200тате проруски "метежници" за 20 бразилски футболиста.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
toya chehlyo..... bb i cc go nabutaha na naroda, shtoto slusha. Jalko za BG
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ot koga be... Bai-Ganyo ????
5
9
 
11
 
! Отговори
Гецата преди 8 години
Всеки българин може да се гордее с г-н Плевнелиев,Дилма,Левски,Ботев....
4
7
 
7
 
! Отговори
браво преди 8 години
на двамата президенти.
3
16
 
8
 
! Отговори
българин преди 8 години
Ако сравняваме Путин и Плевнелиев. Г-н Плевнелиев на всякъде приеман,на всякъде обичан... А Путин е в международна изолация...
2
1
 
1
 
! Отговори
а дано преди 8 години
до умен гущер 1И не само...
1
2
 
16
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 8 години
"Между бразилците и българите има симпатия". Тоя няма ли малко да се поспре? Само глупости ръси. Макар че предполагам има симпатия - щом осъдени за трафик на наркотици български щангисти ни ги връщат в страната, където ги пущат на свобода.