Пропуснахме да пратим комунизма в музея! Време е

Според президента БКП и ДС още се опитват да доминират
Обновена: 1 фев 2016 14:07 | 1 фев 2016 13:52,
256
Пропуснахме да пратим комунизма в музея! Време е
Снимка: архив Reuters

Сенките от миналото още са тук и се опитват да променят дневния ред на страната. Метастазите на комунизма и преродените тоталитарни елити обаче най-после трябва да бъдат пратени в музея. Това смята президентът Росен Плевнелиев, който излезе с остро изявление по повод днешния 1 февруари – денят за почит към паметта на жертвите на комунистическия режим.

Още по темата

"През изминалите 25 години пропуснахме да пратим комунизма с всичките му метастази в музея", обяви президентът. Той обаче щял да е последният човек, който би казал, че сме обречени да живеем по правилата на преродилите се тоталитарни елити.

Плевнелиев е категоричен, че у нас смяната на елитите не е била извършена.

"Същите стари лица, свързани с комунистическата партия и нейните безскрупулни служби за сигурност, продължават опитите си да доминират нашето общество", обяви президентът.

Той обясни, че сенките от миналото правят всичко възможно да променят дневния ред на страната и да залъгват колко "прекрасен" бил животът ни в несвобода. Плевнелиев припомни и че в самото навечерие на деня за почит на жертвите на комунизма, БСП внесе предложение за закриване на Комисията по досиетата.

"Недоумявам пред арогантния опит да се запуши устата на Комисията по досиетата. Уверявам ви, че докато съм държавен глава няма да допусна да се подменя историята и ще направя всичко по силите си да изпратим окончателно комунизма в музея на миналото", отсече Плевнелиев.

Президентът призовава цялата истина за комунизма да бъде разказана на младите поколения на висок глас. Той обясни и че е приел патронажа на инициативата в учебните програми на българските училища да бъде включено обективното и комплексно изучаване на историята на тоталитарните режими през ХХ век.

Плевнелиев застана и зад предложението свързаните с фалита на КТБ да бъдат проверени за принадлежност към ДС. 

"Време е веднъж за винаги да скъсаме оковите на миналото, за да дадем шанс на млада и демократична България. Поклон пред жертвите на комунистическия режим", завършва обръщението на президента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
4
 
16
 
! Отговори
бъдещ мигрант преди 8 години
И това доживяхме!!!!!Рамадан т.е Роско съвсем е изперкал!!!Да си обяви , щом толкова е честен автобиографията от до до до!Безобразие.....Довиждане Българийо, с много напъни такива успя да отгледаш....Жалко!!!!
131
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БиблиотекарБиблиотекарю, благодаря! Да получиш информация от знаещи хора е привилегия! Аз интуитивно го чувствах - просто знам много такива случаи, които бъл.хите скачат от едната крайност към другата. Затова са и бъ.лхи и от тях и споменът ще е като от ухапване на бъл.ха. Само дето ме е срам, че не съм викнал "СТИГА-А!".
130
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама г-н Плевня, той комунизъма отдавна е в музея, за съжаление има още хора дето гонят призраци. За тях и всичкото комунистически символи да унищожиш, и всички комунисти да избесиш, пак ще ти намерят някой измислен "ДС"-ар , който видиш ли омазал пейзажа...
129
2
 
18
 
! Отговори
Библиотекар преди 8 години
Борис Аврамов, е ракетата-носител в партийната кариера на бащата на Росен Плевнелиев, който идвайки в Благоевград веднага изтегля и Асен Плевнелиев там. Четем протокол 3 от заседание на Бюрото на Окръжния комитет на БКП-Благоевград, проведено на 5 март 1975 г. (ДА-Благоевград, Фонд 2, Опис 24, архивна единица 26, лист 64). Шеф на идеологическата комисия по партийно-организационната работа на ППО и идейно-политическата работа в училищата е другарят Асен Плевнелиев.
128
2
 
12
 
! Отговори
Библиотекар преди 8 години
Борис Аврамов се казва този човек и е негов земляк от Гоце Делчев, където е бил секретар на Градския комитет на БКП, лично е ръководил преименуването на помаците през март 1973 г. в село Корница, както и смазването на протестите там, в резултат на които са загинали няколко човека, десетки са ранени, девет души са пратени в затвора, а десетки са изселени.
127
2
 
14
 
! Отговори
Библиотекар преди 8 години
Асен Плевнелиев е изпратен да промива главите на помаците в село Осиково, хора които той много добре познава, има влияние и източници сред тях и заради които е преместен от Гоце Делчев в Благоевград. Здравият гръб, който го подпира в израстването в йерархията на БКП е секретарят по идеологическите въпроси в Окръжния комитет на БКП-Благоевград Борис Аврамов.
126
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шефчето от ДКМС плюе по тези дето са му давали хляба, а и още го хрантутят. Предателите никой не ги обича - нито своите, нито чуждите. След няколко месеца и той ще отиде в музея, този който е на бунището на историята.
125
2
 
12
 
! Отговори
Библиотекар преди 8 години
1975 г., бащата Асен Спасов Плевнелиев се появява в документи на Окръжния комитет на БКП-Благоевград като инструктор към ОК на БКП-Благоевград:Разпределение на членовете на групата докладчици към ОК на БКП за участие с доклади и беседи, посветени на 30-годишнината от победата над фашистка Германия на събрания и срещи с трудовите колективи в окръга ( ДА-Благоевград, Фонд 2, Опис 10, архивна единица 25, лист 135).
124
20
 
4
 
! Отговори
Михал преди 8 години
До РОССИЯ--169 ;Руско--комунистическото робство беше по--страшно от Турското.При Турците имахме право на собственост, да пътуваме свободно да носим оръжие и мн. др.При комунизЪма никакви права. Само на Труд и жилище. Махайте се в русия че да си устроим живота и да заживеем свободно. Вън русофилите в Русия . Там при *** вие мястото.*** проклета.
123
16
 
6
 
! Отговори
Михал преди 8 години
До Блокиран в Дневник--157;Като беше толкова хубаво защо го развалихте? 3 пъти сменяхте парите за да погасяте инфлация -1947 ,1952 и 1962 г.Оставихте $12 милиарда външен дълг и 26,5 милиарда вътрешен. 20 тона злато дадохте на руснаците, Луканов обяви ФАЛИТ на Б--я. Бензина го оставихте 1 лв а Луканов го дигна на 1,70 лв. . 2 пъти окрадохте Б--я. --след 1944 г и след 1989 г. По -големи разбойници от вас историята не познава. Турците ряпа да ядат пред ***.Вие сте проклятието за Б--я.
122
5
 
4
 
! Отговори
РОССИЯ преди 8 години
нарда ни пропусна те на манда а трябваше да ти изгонят човек без съвест и без чест прзидента и правителството историята ни преписвате ние бяхме роби а не съжители
121
3
 
7
 
! Отговори
A__A преди 8 години
Офффф
120
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хех, и това ми го казва човек, който по онова време яката се е опаричил, както и всички мизерници в парламента през последните 25 години.... Много бързо забрави га яде кифтетата, дай сега всичко в музея, барем гузната съвест да си успокоят!!!
119
7
 
12
 
! Отговори
обективен преди 8 години
Бокови са срам за България! Сега ще изконсумират цялата си комунистическа вина с всички мезета, които народът им поднесе в интернет пространството. Надявам се това да се прочете и от администрацията на ООН.
118
4
 
22
 
! Отговори
Анонимна. преди 8 години
А Вас г-н Президент и в родното Ви място няма да Ви искат.Не си мислете и въобразявайте , че там сте любима личност.О свещенна п- та- казал Галилео Галилей.
117
5
 
19
 
! Отговори
АХАХАХ преди 8 години
ГОРКИЯ НЯМА ЛИ КОЙ ДА МУ ПОМОГНЕ ИМА АМНЕЗИЯ ЗАБРАВИ ДА СПОМЕНЕ КОМСОМОЛА
116
5
 
22
 
! Отговори
Тихо преди 8 години
Теб ще те пратим в музея Роско, още няколко месеца и отиваш на бунището на историята.
115
6
 
19
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Тоя се държи така, сякаш всички хора не харесват социализма.България беше развита държава до 1989 година, след това само се свличаме и вече нищо не може да ни спаси.Това е личното ми мнение.И съм разказал всичко на "младото поколение" собствено производство :)Така че Плевни да си промива мозъка на сина си и на младежкото движение на ГЕРБ "Тиквичко"
114
2
 
9
 
! Отговори
То6 преди 8 години
Ми отивайте си де, нали вас чакаме.
113
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв комунизъм, бе миризливец , плод на несполучлив аборт?Комунизъм не е имало, изобщо!Докарахме го само до развито соц.общество!Бил си комсомолски секретар, явно също толкова некадърен, какъвто си и като президент!Говнян народ!нито комунизъм построи, нито демокрация!