Пропуснахме да пратим комунизма в музея! Време е

Според президента БКП и ДС още се опитват да доминират
Обновена: 1 фев 2016 14:07 | 1 фев 2016 13:52,
256
Пропуснахме да пратим комунизма в музея! Време е
Снимка: архив Reuters

Сенките от миналото още са тук и се опитват да променят дневния ред на страната. Метастазите на комунизма и преродените тоталитарни елити обаче най-после трябва да бъдат пратени в музея. Това смята президентът Росен Плевнелиев, който излезе с остро изявление по повод днешния 1 февруари – денят за почит към паметта на жертвите на комунистическия режим.

Още по темата

"През изминалите 25 години пропуснахме да пратим комунизма с всичките му метастази в музея", обяви президентът. Той обаче щял да е последният човек, който би казал, че сме обречени да живеем по правилата на преродилите се тоталитарни елити.

Плевнелиев е категоричен, че у нас смяната на елитите не е била извършена.

"Същите стари лица, свързани с комунистическата партия и нейните безскрупулни служби за сигурност, продължават опитите си да доминират нашето общество", обяви президентът.

Той обясни, че сенките от миналото правят всичко възможно да променят дневния ред на страната и да залъгват колко "прекрасен" бил животът ни в несвобода. Плевнелиев припомни и че в самото навечерие на деня за почит на жертвите на комунизма, БСП внесе предложение за закриване на Комисията по досиетата.

"Недоумявам пред арогантния опит да се запуши устата на Комисията по досиетата. Уверявам ви, че докато съм държавен глава няма да допусна да се подменя историята и ще направя всичко по силите си да изпратим окончателно комунизма в музея на миналото", отсече Плевнелиев.

Президентът призовава цялата истина за комунизма да бъде разказана на младите поколения на висок глас. Той обясни и че е приел патронажа на инициативата в учебните програми на българските училища да бъде включено обективното и комплексно изучаване на историята на тоталитарните режими през ХХ век.

Плевнелиев застана и зад предложението свързаните с фалита на КТБ да бъдат проверени за принадлежност към ДС. 

"Време е веднъж за винаги да скъсаме оковите на миналото, за да дадем шанс на млада и демократична България. Поклон пред жертвите на комунистическия режим", завършва обръщението на президента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
2
 
2
 
! Отговори
Къса памет преди 8 години
***! Роден си в Социализъма,израстнал си там! ***! Ако не беше това ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО? КОМУНИЗЪМА! Ти кой щеше да си сега ?
171
3
 
2
 
! Отговори
аз преди 8 години
ало. малкия, явно е къса паметта ти - пишеше в учебниците :..окончателно безвъзвратно победилата социалистическа революция" Наистина е добре да поставиш в музея и мавзолея поне баща си - защото теб няма да те има никъде!
170
9
 
3
 
! Отговори
Браво! преди 8 години
Най-силният президент досега!На БКП-ДС-ламята трябва да й се отсекат всичките глави най-накрая!Иначе ще видим демокрация и просперитет през крив макарон!
169
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другарю господине, не е почтено да плюете строя, благодарение на който сте направили пари и кариера!!! Така плюете и по баща си и майка си, които също са били в редиците на БКП.Плюете и по всички българи,които построиха комунистическа България, която всички вие ,новоизлюпени демократи, окрадохте и предадохте, за да се облагодетелствате.Това е позорно.
168
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това значи там да пратим и тебе - комсомолски секретарю !
167
3
 
12
 
! Отговори
Край преди 8 години
Плевнюха ти още се бориш с призраци бе. Хората нямат "дневен ред" това клише го ползвате само ти Кунева и още няколко безполезни бюрократа. Плевнелиев хората не искат да се изнасилват баби по селата не искат да се подменя населението на България с "бежанци" които не са никакви бежанци.
166
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кого заблуждава този бивш комунист, дете на комунисти ? Да престане да трови политическия живот с досадните си глупости. Има много по-важни теми.
165
9
 
6
 
! Отговори
Adolf преди 8 години
Добрия комунист е мъртвия комунист !
164
3
 
6
 
! Отговори
don преди 8 години
голям *** се указа
163
3
 
10
 
! Отговори
Gost преди 8 години
Демокрацията докара злоба завист и безработни или кои де намери работи е това като бяхме малки казваха учи за да работиш добре сега сме с поняколко висшета и работим кои де намери някои чукнахме 40е прекрасно да чакаме на нашите в малките градове никои не го интересува що щото работят връзкари един не съм видял различен
162
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еии,оставете ни на мира бе.Постояно все човъркате за комунизма и противопоставяте народа.Тази кратуна когато няма какво да каже и почва:комунизма,,Русия виновна,Нато да ни пази защотоооо....Русия ни засташава,демокрацията застрашена и тн.Как ще се истърпи още 1г да ни бъщолеви този женчо
161
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Демокрацията докара фашизма, робството и 2 световни войни със 100 милиона жертви. Комунизма би фашизма и спаси човечеството от ядрена война. Сега демокрацията води света към нови войни и пак фашизъм.
160
14
 
6
 
! Отговори
Дядо Петър преди 8 години
"Пропуснахме да пратим комунизма в музея!"По-важното е, че пропуснахме да провесим червените разбойници по дърветата.Когато му беше времето.
159
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ИванТой отрича всичко от социализма, за да прикрие собствената и на баща си принадлежност към комунистическата партия тогава! Почти няма седесар, бедецентърци или зад каквито и други абревиатури да се прикриват, високопоставени в миналото комунисти и техните деца, които сега да не са на високи постове в "демократичните" институции и да не лаят като бесни кучета срещу социализма и неговите "недъзи". Други от тях станаха стълбове на икономиката - крадци-бизнесмени, стартирали с "куфарчета".
158
2
 
12
 
! Отговори
пешу преди 8 години
А ти от къде тръгна за Германия по пътя на демокрацията бин Асане? Татко Асан велмажа на коя партия бе че нищо не сещаме? Ти и Кунева ли,потомствени кумунисти,ще сте стожерите на т.н. европейски ценности и видни русофоби?Грам срама нямате ли поне?За толкоз *** ли ни имате?Къде беше ти през 90-та и 97-*** когато сваляхме кумунистите от власт?Ами заедно с ортака ти и в бизнеса и в секса Прокопи"призатизирвахте" наред ,а ние *** си трошахме главите пред парламента.Видов ден иде!
157
3
 
12
 
! Отговори
нЕмам думи преди 8 години
Егати Hаглия комсомолския б...уk.
156
3
 
14
 
! Отговори
Жена му преди 8 години
Е точно па тая ли шматка ....
155
3
 
10
 
! Отговори
Тури ли му го .... преди 8 години
Та нали самият той, заедно с приятелите си от дясното управление, са съществена част от тези политически елити, свързани и с Държавна сигурност, и с комунистическата ни партия, които президентът громи в изявлението си?! Нали всеки вижда как последните 26 години едни и същи лица обитават дясното политическо пространство и заемат периодично министерски и други ръководни постове от името на най-различни политически проекти?!, отбелязва Миков във Фейсбук.
154
3
 
10
 
! Отговори
Тури ли му го .... преди 8 години
Президентът на България констатира, че "четвърт век след сгромолясването на Берлинската стена ... у нас не бе извършена смяна на елитите. Същите стари лица, свързани с комунистическата партия и нейните безскрупулни служби за сигурност, продължават опитите си да доминират нашето общество". Значи ли това, че Росен Плевнелиев иска да се самоизхвърли от историята?. Това попита председателят на БСП Михаил Миков в коментар на изказване на държавния глава по повод Деня на почит към паметта на жертвите на комунистическия режим в България 1 февруари.Та нали самият той, заедно с приятелите си
153
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комунистите унищожиха елита и днес са президент и премиер имаме ето това!