Родните ВВС "приземени"! Кой ще ни пази?

Нужни са ни още изтребители, пилотите ни напускат, алармира експерт
1 фев 2016 16:10, Анисия Иванова
222
Родните ВВС "приземени"! Кой ще ни пази?
Архив: Булфото

Военновъздушните сили постепенно губят способности, а това е свързано с ресурса на самолетите и с напускането на много високоподготвени кадри, заяви бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Един пилот, за да може да води и да поддържа бойно дежурство във всякакви условия, той трябва да е минал стотици часове нальот, а това струва огромни суми. Загубата на всеки един подготвен човек, основно пилоти, а и не само - инженерен състав за управление на полетите, за много видове специалисти - струва много скъпо и не трябва да си позволяваме с лека ръка да губим този ресурс", добави проф. Тагарев.

Увеличение на бюджета на ВВС с 80 млн. лв. обеща премиерът Бойко Борисов на командира на ВВС ген. Румен Радев в началото на октомври 2015 г.

"Тези пари не са обещани лично на ген. Румен Радев, а те са за българската армия и в частност за военновъздушната армия. Те са записани в Закона за бюджета, което е една добра новина. Макар и малка сума, тя дава някаква увереност, за да стартира един такъв проект за придобиване на нов тип бойни самолети и когато се тръгне към придобиване на такъв тип самолети. Трябва да знаем, че договорът и плащането са за няколко години. Това, което ни липсва, е именно дългогодишният поглед към проблемите на отбраната", заяви бившият министър на отбраната.

Висшето ръководство на държавата е с нагласата да реагира на горещ проблем тогава, когато той възникне, смята проф. Тагарев. Според него няма нагласата да се търсят дългосрочни решения, които са добри за страната, а в армията това е задължително.

Бившият министър на отбраната определи като провокация случая от уикенда, при който руски военен самолет отново наруши турското въздушно пространство.

"Всяка една страна член на НАТО, включително България и Турция, трябва да има готовност да гарантира сигурността на границите си. През нашето въздушно пространство могат да преминават само самолети, които имат разрешениe за това. Никой не може да си мисли, че може да преминава, когато пожелае през нашето небе", подчерта проф. Тагарев.

Задачата за контрола на въздушното пространство е съюзна задача, заяви той. Той поясни, че всяка една държава, когато стане член на НАТО, започва обмен на картината на въздушната обстановка и "придава дежурните си сили и средствата за управление от натовски органи за управление - това е единна система за Съюза".

Нужни са поне 20 изтребителя, за да продължим самостоятелно да патрулираме, сочат разчети от ВВС, цитирани от проф. Тагарев. По думите му в момента имаме 15.

От 10 години е ясно, че трябва да сменим и основния тип изтребители, смята още той.

Разговорът чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция нали сме се надупили към тях.*** на Бг сътвориха и това спряха двата мига.
138
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проф. Тодор Тагарев е обикновен агент на чужди служби . Изпълни блестящо задачата си за унищожаване бълбгарската авиация - от 320 модерни бойни самолети при мрачния камунизъм/га нямаше кьораф банана по сергиите/ до 0 такива при светлото и незабравимо демокрадично модерно мислещо общество, бъкано с ценности като куче с бълхи.
137
0
 
1
 
! Отговори
Ганчо преди 8 години
Ще ни пази Икар. Той ни е надеждата.
136
2
 
7
 
! Отговори
Ел преди 8 години
Какво има за пазене?И от кого ще ни пази!Просто харчене на пари!
135
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ами то и в момента НАТО пази не само нас а и целия алианс всичко друго е хибридна подривна рубладжийска война
134
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как се казва водещата ?Не съм виждал такава пичка от много време.
133
0
 
4
 
! Отговори
Леле преди 8 години
"Никой не може да си мисли, че може да преминава, когато пожелае през нашето небе", подчерта проф. Тагарев." - смешни приказки - като няма с какво да се пазим всеки ще минава когато си пожелае. Приказки от детската градина
132
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 159С какви пари бе, шпи.нгьо? "Почешеш ли се ей тъй на веднъжки, пари да падат, наместо въшки!". Eдин JAS-39 Gripen струва $48 млн. Казва се Грипен, а не Грифин.
131
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 168. Айде намали малко канарчетата.
130
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва ли пък да са американски, или руски. Само да им пълним гушите на гадините за старите им кошници. Защо не Грипен, или Юрофайтър?! Дори и малко по-скъпи, поне парите остават в Европа, а и ремонтите и подръжката сигурно ще са на далавера.
129
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 128А какво е това М-21 и М-29? Някаква твоя номенклатура? Ако имаш предвид МиГ-21, то той се появи през виетнамската война и разпердушини F-4 Phantom - гордостта на USAF. МОСАД успя да подкупи един египетски пилот и да се сдобие със самолета-чудо. А МиГ-29 по всички ТТД е по-добър от ъпгрейдвания F-16. Доведен е до МиГ-35, от който западните специалисти се нас.ирад. С нови двигатели с всеракурсна тяга, АФАР и нова електроника и кокпит. Това няма отношение към нашата авиация, уви!
128
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ShoppЖо-опин! Дали знаеш онази притча за художника и обущаря. "Обущарю, само до обувките!". на теб не ти отива да обсъждаш този въпрос, върни се на тема ***. Там си спец!
127
3
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 141 преди 8 години
А ти , GLупако, не рипай като ощипана госпоица! Прочети б а в н о: "Съотношението на загубите е 6(9):О в п о л з а на F-16 (и F-15) при условията на голямо числено превъзходство на натовците + AWAKS.". Хайде прочети го още веднаж, още по-бавно! Очевидно си с увредена менталност, но с повишена нервна реактивност. Вземи мерки! Медицината напредна! В показаното съотношение 6 е цифрата, която признават сърбите. Във всички учебни боеве (американците са купили 12 бр. от Молдова) МиГ печелят над F-16.
126
4
 
12
 
! Отговори
бай Ставри преди 8 години
Ще ни пазят самолети на НАТО! Разбирай на Турция! Въпросът е от кого ще ни пазят? Ще ни пазят от Русия! Те това е държавата България. Държава на абсурдите и безвремието. По тая логика паметника на Шипка и Плевенската панорама трябва да бъдат незабавно разрушени. Това е логиката на нищожеството наречено държавен глава!
125
2
 
5
 
! Отговори
До 159 преди 8 години
Грифините са много добри самолети, като за цената си!!! Най-хубавото е че шведите са склонни да се пазарат и за създаване на сервизен завод за ремонтирането им, което е доста добре за отварянето или осигуряването на работа за хората.
124
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако ще купуваме Грифините на шведите не са никак лоши.
123
0
 
9
 
! Отговори
Допълнение към 157 преди 8 години
Липсата на дългосрочни планове , водят до това. Отбраната, енергетиката, образование и здравоопазване са очевиден пример как ние решаваме проблемите ден за ден. Това разбира се ни излиза скъпо, но важното е че сме закърпили знаейки, че отново проблема ще изникне след 1-2 години. Жалко е да гледаш, как с лека ръка дадохме 4млрд-а за КТБ, а нямаме 500млн за нови самолети, нов реактор на АЕЦ-а или нова болница.
122
4
 
6
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Единствения начин да се спаси тази държава от загиване е като умре тази форма на държава и се смени с друга. Демокрацията която чрез нейния мир ни разрушава и убива, трябва да умре за да дойдат на нейно място диктаторски националистически режими както навремето в Германия и Италия. Те навремето са дошли защото европейските народи са били поставени в положението в което е сега България и са предложили изход.
121
0
 
2
 
! Отговори
жор преди 8 години
така ли направиха старите нови комунистически уруспии
120
7
 
2
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
Пука ми за България...ха,ха,хаааааааааааа....ВАЖНОТО Е , АЗ И СЕМЕЙСТВОТО МИ ДА СМЕ ДОБРЕ....!Сменям си всичко ....вяра ,пари , партия, ЕТНОС .....ВСИЧКООООООООООО....ХА,ХА,ХААААААААААНЕМА ПРОБЛЕМИ!!!!!!