Родните ВВС "приземени"! Кой ще ни пази?

Нужни са ни още изтребители, пилотите ни напускат, алармира експерт
1 фев 2016 16:10, Анисия Иванова
222
Родните ВВС "приземени"! Кой ще ни пази?
Архив: Булфото

Военновъздушните сили постепенно губят способности, а това е свързано с ресурса на самолетите и с напускането на много високоподготвени кадри, заяви бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Един пилот, за да може да води и да поддържа бойно дежурство във всякакви условия, той трябва да е минал стотици часове нальот, а това струва огромни суми. Загубата на всеки един подготвен човек, основно пилоти, а и не само - инженерен състав за управление на полетите, за много видове специалисти - струва много скъпо и не трябва да си позволяваме с лека ръка да губим този ресурс", добави проф. Тагарев.

Увеличение на бюджета на ВВС с 80 млн. лв. обеща премиерът Бойко Борисов на командира на ВВС ген. Румен Радев в началото на октомври 2015 г.

"Тези пари не са обещани лично на ген. Румен Радев, а те са за българската армия и в частност за военновъздушната армия. Те са записани в Закона за бюджета, което е една добра новина. Макар и малка сума, тя дава някаква увереност, за да стартира един такъв проект за придобиване на нов тип бойни самолети и когато се тръгне към придобиване на такъв тип самолети. Трябва да знаем, че договорът и плащането са за няколко години. Това, което ни липсва, е именно дългогодишният поглед към проблемите на отбраната", заяви бившият министър на отбраната.

Висшето ръководство на държавата е с нагласата да реагира на горещ проблем тогава, когато той възникне, смята проф. Тагарев. Според него няма нагласата да се търсят дългосрочни решения, които са добри за страната, а в армията това е задължително.

Бившият министър на отбраната определи като провокация случая от уикенда, при който руски военен самолет отново наруши турското въздушно пространство.

"Всяка една страна член на НАТО, включително България и Турция, трябва да има готовност да гарантира сигурността на границите си. През нашето въздушно пространство могат да преминават само самолети, които имат разрешениe за това. Никой не може да си мисли, че може да преминава, когато пожелае през нашето небе", подчерта проф. Тагарев.

Задачата за контрола на въздушното пространство е съюзна задача, заяви той. Той поясни, че всяка една държава, когато стане член на НАТО, започва обмен на картината на въздушната обстановка и "придава дежурните си сили и средствата за управление от натовски органи за управление - това е единна система за Съюза".

Нужни са поне 20 изтребителя, за да продължим самостоятелно да патрулираме, сочат разчети от ВВС, цитирани от проф. Тагарев. По думите му в момента имаме 15.

От 10 години е ясно, че трябва да сменим и основния тип изтребители, смята още той.

Разговорът чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нямат пари за нови натовски самолети. Една ескадрила стари ф-16 и една - нови руски изтребители. Руските ще се използват главно са патрулиране на границите, а със старите бараки ще се правят на големи натовци.
118
2
 
10
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Това е държава пред разпад защото фундаментите и са подменени, тя не знае кое е полезно за нея. Истинския народ, истинския етн0с е който изгражда държавата изчезва поради мизерията и бездуховността, поради безморалността и несправедивостта и корупцията които се толерират отгоре до долу. Така че няма какво да се притесняваме за армия. Целта на армията е да защитава нацията, но тази нация измира така че няма какво да защитава.
117
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще дадем на вълка (турците) да пази овцете (българското небе).
116
2
 
19
 
! Отговори
Джон преди 8 години
На загиваща нация не и трябва армия. След около 25 години държавата ще рухне поради драстично изменения етнически състав. България е с най-бързо изчезващото население, но не се взима под внимание факта че 50% от родените не са с българско етническо самосъзнание. Продължавайте да се правите че България е изградена от "български граждани" без да правите разлика в етн0сите и гледайте как цялата държава рухва както слепец пада в яма.
115
0
 
12
 
! Отговори
Край преди 8 години
Добре се развивахме 26г. - демократично. От около триста военни самолета 89г. вече са един в музея и Фалкона на Бойко. Давай Плевнелев - громи комунизма до пълното разграждане на държавата ни.
114
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как кой, НАТО!
113
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"високоподготвени кадри"ha haha hahaha hahahahaha hahahahahaahhaahahhaha!!!Който не е учил във Военно училище не знае на какво се смея!
112
1
 
9
 
! Отговори
НЯМА ПРОБЛЕМ преди 8 години
... утре граничарите ни ще са от "мигранти"К'ви сме прости... че си траем!
111
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ний не щем нови евтини руски самолети, искаме скъпи стари американски, трета употреба.
110
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Приземяване, приземяване, приземяване, казваше бай Тошо. Да отмине бурята на перестройката и на лудите реформатори. Сега същото се случва при бай Бошо.
109
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От казанато по-горе изглежд, че най-големият враг сме си ние. Блеем и чакаме някой друг да ни ги решава проблемите. Като САЩ, EU даже и Русия. Определено професора изложи проблема доста добре и простовато на аудиторията. Ние не взимаме важни решения ние ги отлагаме, за да ги вземе някой друг вместо нас самите. Определено ние нехаем за бъдещето на държавата и гласуваме прекалено много доверие на хора, които не са подготвени да поемат тези решения.
108
7
 
7
 
! Отговори
до 140 преди 8 години
До До Анонимен 106Не лъжи!! лъжеш като ром! Нито в Персийския залив нито в Сърбия има свален ф-15/ ф-16/!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Няма ткаъв!!!
107
4
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 106 преди 8 години
Твоето хистерично ха-ха-хаааааааа направо плаши! Прегледай се! Кое е смешното? И защо аз да ти казвам нещо, което го пише в енциклопедията за бедните - Уикипедията. Добре! МиГ-29 и F-16 се сравнимите самолети от една генерация. Не е имало сериозни схватки между двата самолета - само в две краткосрочни войни НАТО срещу Сърбия и Войната в Персийския залив 2001. Съотношението на загубите е 6(9):О в полза на F-16 и (F-15) при условията на голямо числено превъзходство на натовците + AWAKS. Толкоз!
106
1
 
10
 
! Отговори
е да де преди 8 години
Кой ще ни пази ли ,ами попитайте тоя с присадения перчем ,но го попитайте и от кой ще ни пазят защото като гледам Кипър ми се струва ,че никой няма да си мръдне пръста.
105
0
 
7
 
! Отговори
мнение преди 8 години
Тагарев, ти като бивш кадърна военновъздушното училище и бивш министър на отбраната, като дълголетен участник в реорганизацията на армията, за това време освен да пазиш правилната линия на поведение и да гушкаш американски грантове, какво направи за авиацията? Само се показвате по телевизията със Шаламанов да ви видем, че още сте живи ....
104
12
 
9
 
! Отговори
за непросветените преди 8 години
ЕДИНСТВЕНАТА "ПОБЕДА' на МиГ-29 е над "панавия-торнадо". дозвуков бомардировач който скоро ще бъде изведен от въоръжение. Това е ЕДИНСТВЕНАТА победа на "великия ' изтребител.Други няма. Освен.........в руските клипове на "виртуален бой" . Смях пълен!
103
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Balgariono... pred ochite ti razprodadoha Balgarskata zemia...
102
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Turcia ... shte ni opazi, kakto pazi i Siriya !!! Thank you EU,
101
19
 
7
 
! Отговори
132 преди 8 години
Ако трябва да описвам свалените руски железа трябва да пиша до сутринта. само ф-15 има ОФИЦИАЛНО регистрирани 104 въздушни победи.
100
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На 19-ти Януари иракският пилот на МиГ-29 Джамийл Сайхуд сваля британски Панавиа Торнадо с ракета въздух-въздух Р-60МК, за което британското правителство признава чак през 2003 година. Това е една от трите въздушни победи на МиГ-29 в цялата му история (още един еритрейски сваля МиГ-21, а един съветски афганистански Су-22).