Родните ВВС "приземени"! Кой ще ни пази?

Нужни са ни още изтребители, пилотите ни напускат, алармира експерт
1 фев 2016 16:10, Анисия Иванова
222
Родните ВВС "приземени"! Кой ще ни пази?
Архив: Булфото

Военновъздушните сили постепенно губят способности, а това е свързано с ресурса на самолетите и с напускането на много високоподготвени кадри, заяви бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Един пилот, за да може да води и да поддържа бойно дежурство във всякакви условия, той трябва да е минал стотици часове нальот, а това струва огромни суми. Загубата на всеки един подготвен човек, основно пилоти, а и не само - инженерен състав за управление на полетите, за много видове специалисти - струва много скъпо и не трябва да си позволяваме с лека ръка да губим този ресурс", добави проф. Тагарев.

Увеличение на бюджета на ВВС с 80 млн. лв. обеща премиерът Бойко Борисов на командира на ВВС ген. Румен Радев в началото на октомври 2015 г.

"Тези пари не са обещани лично на ген. Румен Радев, а те са за българската армия и в частност за военновъздушната армия. Те са записани в Закона за бюджета, което е една добра новина. Макар и малка сума, тя дава някаква увереност, за да стартира един такъв проект за придобиване на нов тип бойни самолети и когато се тръгне към придобиване на такъв тип самолети. Трябва да знаем, че договорът и плащането са за няколко години. Това, което ни липсва, е именно дългогодишният поглед към проблемите на отбраната", заяви бившият министър на отбраната.

Висшето ръководство на държавата е с нагласата да реагира на горещ проблем тогава, когато той възникне, смята проф. Тагарев. Според него няма нагласата да се търсят дългосрочни решения, които са добри за страната, а в армията това е задължително.

Бившият министър на отбраната определи като провокация случая от уикенда, при който руски военен самолет отново наруши турското въздушно пространство.

"Всяка една страна член на НАТО, включително България и Турция, трябва да има готовност да гарантира сигурността на границите си. През нашето въздушно пространство могат да преминават само самолети, които имат разрешениe за това. Никой не може да си мисли, че може да преминава, когато пожелае през нашето небе", подчерта проф. Тагарев.

Задачата за контрола на въздушното пространство е съюзна задача, заяви той. Той поясни, че всяка една държава, когато стане член на НАТО, започва обмен на картината на въздушната обстановка и "придава дежурните си сили и средствата за управление от натовски органи за управление - това е единна система за Съюза".

Нужни са поне 20 изтребителя, за да продължим самостоятелно да патрулираме, сочат разчети от ВВС, цитирани от проф. Тагарев. По думите му в момента имаме 15.

От 10 години е ясно, че трябва да сменим и основния тип изтребители, смята още той.

Разговорът чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой ще ни пази?Питайте Бойко и Плевнелиев.Защо питате нас?
18
3
 
24
 
! Отговори
Кака ви преди 8 години
До БрaнникОт кого ще я вземаш гая държава бре, пневматик? От комунистите ли? Нали я взехте от комунистите - глей до къде я докарахте? Знаеш ли колко и какви самолети имаше България до 1989 г?
17
1
 
13
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 8 години
Да попитат(с примка на шията) тия които в"зората на демокрацията" унищожиха селско стопанство,пазари,култура,морал,армия и държава!.....
16
17
 
6
 
! Отговори
Блядимир преди 8 години
До Гунчо МунчовМунчо, никой нищо не ни взема.Е взема да ама това са алкохолиците.Вместо да изхвърлим съвеЦките им *** и купим модерни машини ние им плащаме пъти по-скъпо за поддръжка на кенефите им.Само за справка ремонтите на МиГ - Руска оферта $1,4млн без ДДС на двигател.Гаранция 100часа или една година., срок за изпълнение 10-11 месеца.Полска оферта - $1млн с ДДС, гаранция 200 часа или 2 год, срок за изпълнение 4-5 месеца.Много дават алкохолиците, много!А мерси!
15
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нaй- добрия вaриaнт в моментa е дa поискaме СAЩ от бaзaтa в Инджирлик дa пaзи небето ни тaкa пиле нямa дa може дa прехвръкне, кaмо ли руснaк нa фърчило Су или Муууу
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
спете спокойно деца
13
2
 
17
 
! Отговори
Нашето преди 8 години
небе за съжаление е като сухопътната и морската ни граници-който не е поискал той не е минал
12
1
 
6
 
! Отговори
Кака ви преди 8 години
До Гневен българинНаправо сме с военно-пневматични сили
11
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Миглена Кунева не може ли да управлява самолет Бойко нали я вре нея навсякъде да й даде и тая длъжност
10
1
 
24
 
! Отговори
Калина преди 8 години
Това си е чиста проба държавна измяна!
9
2
 
15
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Тези МИГ-ове да отиват в музея на комунизма, за да могат младежите да гледат, че през соца в България е имало ВВС. До тях може и 2-3 снимки на армията да се окичат и някой друг танк.Жалко за младежите, че и БГА Балкан вече го няма. Не може се профилират в гражданска...
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
от кой да ни пази ? кой пък ще ни напада нас, и ако некой тръгне, дали самолетите са ни - нула, 5, 10 или 110 - разлика ще има само в бройката на свалените бг аероплани!
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е,това държава ли е ?
6
2
 
10
 
! Отговори
Питко преди 8 години
До ЗАСТРЕЛЯЙТЕ ГИА ОТКЪДЕ ПАРИ БРЕ ЛЕШ ПЕР? Мъни откъде? С тоя евроатлантизъм и европейско бъдеще не виждаш ли, че и пенсиите ги плащат с кредити?!
5
7
 
7
 
! Отговори
Брaнник преди 8 години
докaто сме губерния дефaкто, a европейци сaмо проформa нямa дa имaме нито държaвa, нито отбрaнa! рaзкрaченото ни положение между русиятa и Вaшингтон е пaгубен също толковa, колкото и губернскaтa ни обвързaност с москaлиятa до 89 г. Време е Бългaрите дa си вземем държaвaтa отнетa ни нa 9.9.44 г, въпросa е кaк- силом или с " мирен преход"???
4
6
 
32
 
! Отговори
Гунчо Мунчов преди 8 години
Е така е с новите съюзници - те не дават, като руснаците! Те са дошли да вземат! Ама пак комунистите са виновни!От американците за сега - два ТЕЦ-а на български *** и ток на американски цени. Честито!И пак тука натовските хю-мне-та да плещят колко са ни ограбили руснаците!
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо бе. Нали от Полша щяха да носят двигатели за нашите мигове. Съжалявам за младите момчета които искат да летят с изтребител. Докато се именуват българи тази мечта е неосъществима.
2
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е как да стане като още не могат да се разберат за комисионните? А за държава, естествено на никой от политиците не му дреме...
1
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе 2-3 самолета от соца не може ни опази ! През ВСВ когато са бомбардирали София сме имали 100 тина самолета и пак са ни бомбардирали.