Гражданите в РБ се запънаха, не искат Кунева за министър

ДБГ: Сбирката им е нелегитимна!
79
Гражданите в РБ се запънаха, не искат Кунева за министър
Снимка: Булфото, архив

Гражданският съвет на Реформаторския блок взе единодушно решение нито един от петимата му депутати да не подкрепи Меглена Кунева за министър на образованието в сряда.

Това гласи позиция на съвета, приета снощи след 3-часово обсъждане, съобщи "24 часа".

В позицията спрямо вицепремиера и лидер на ДБГ, която нито веднъж не е назована поименно, се казва, че депутатите от ГС ще гласуват "въздържал се" за всеки кандидат, непредставил концепция.

Още по темата

Според гражданите Кунева не е издигната съгласно принципите и процедурите за номиниране на кандидати за изборни длъжности, приети от Реформаторския блок.

На заседанието не са присъствали Станислав Иванов, който е в Латинска Америка и зам.-председателят на парламента Иван Иванов, който е в отпуск. И двамата обаче са одобрили всяка дума от декларацията, приета тази вечер от Гражданския съвет, която им е била прочетена лично от Гроздан Караджов.

"Граждански съвет на РБ като действащ орган към момента няма. Мандатът му е изтекъл. Дори да имаше, по Учредителното споразумение на РБ той не може и няма правомощия да номинира министри, поради което, още докато действаше, не е участвал в номинацията на настоящите министри на РБ - подчертаваме, на нито едни от тях", реагираха от пресофиса на "Движение България на гражданите".

Те припомнят, че политическият орган, който може да обсъжда кандидатури за позиции, е Изпълнителният съвет на Блока. Номинациите на министри подлежат на обсъждане в парламентарната група, като в случай, че не се стигне до общо решение, всеки от народните представители гласува по съвест.

От ДБГ заключават, че "събирането не е легитимно заседание на Гражданския съвет, не само защото мандатът му е изтекъл, но и защото не са поканени всички негови членове от списъчния състав - партийни и непартийни представители."

Dnes.bg припомня, че Меглена Кунева бе номинирана от РБ за министър на образованието в петък. Премиерът Бойко Борисов прие излъчената кандидатура на вицепремиера и в сряда ще внесе номинацията й за гласуване в Народното събрание.

Главата на Танев падна след обществен натиск заради проектите на новите учебни планове за 2-6 клас. С тях отпадаха ключови произведения на български автори, както и цели исторически периоди.

Очакванията са в сряда при гласуването в парламента, Кунева да бъде подкрепена от депутатите от ГЕРБ и АБВ, вероятно и от патриотите, макар че съпредседателят на ПФ Валери Симеонов да обясни, че решението им ще бъде взето след среща с нея.

Ясно е, че освен депутатите от гражданската квота в РБ с "въздържал се" ще гласуват и петимата от ДСБ, които минаха в опозиция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
34
 
! Отговори
Не, не искам Кунева преди 8 години
Кунева няма морално право да бъде министър на българската просвета и университети. Тя е доказала неведнъж, че изпълнява чужди поръчки и не е български политик. Образованието е общонароден национален въпрос следователно такава персона, която е от вида "Дупки запушвам всякакви на чужденци антибългарски насторени, угаждам и козирувам", няма морално право да е министър на общонароден национален институт. Няма и експертизата. От нея можем да очакваме само да продаде националния интерес.
17
2
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
След като за 25 години почти унищожиха държавата, без никаква съвест и с ясно съзнание, какво пречи сега на същите тези хора, под натиска на САЩ и ЕС да ни предадат в ръцете на Турция, срещу огромни суми в сметките си. САЩ и ЕС затова поддържат на власт Бойко, Кунева и т.н. не защото не знаят че са комунистически отрочета и прстъпници, а защото слугински изпълняват всяка заповед. Добре дошли в Нова Турция.
16
2
 
21
 
! Отговори
ВАСИЛЕВ преди 8 години
До Tulski: ТОЧНО ТЕЗИ ,НАРЕКЛИ СЕ РЕФОРМАТОРИ , БИВШИ СДС ЛИКВИДАТОРИ ,СА ПРИЧИНАТА ЗА ТЕЗИ ИЗГЪЗИЦИ В ОБРАЗОВАНИЕТО И ТО Е ЧАСТ ОТ БОРБАТА ИМ ЗА ОТДАЛЕЧАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ И РУСКИ НАРОДИ И ВБИВАНЕ КЛИН ВЪВ ВЗАИМООТНОШЕНИЯТА НИ ! ТОВА ПЪКЛЕНО ДЕЛО БЕШЕ ЗАПОЧНАТО ОТ ЕДИН ТОЛУП ,ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТА СЛЕД 1989 Г.-ЙОРДАНОВ ! ПРОБЛЕМИТЕ В ЕНЕРГЕТИКАТА,ЮЖЕН ПОТОК ,В ТУРИЗМА С РУСКИТЕ ГРАЖДАНИ И КАКВО ЛИ НЕ -ВСИЧКО Е В РЕЗУЛТАТ НА ЛИКВИДАТОРСКАТА ПОЛИТИКА НА СДС И СЕГА НА ГЕРБ !
15
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
чрез промоцията на госпожа "власт" се изясни клатушкането на РБ. ДБГ, което се състои основно от "царските" функционери, претендира да е доминанта в РД, прислужва му СДС, ненавиждат ДСБ. Вижда се, ДБГ се опитва да мутира като РБ, ръчкане с лакти и ритници по глезените под благия поглед на общия вожд. Мат'рялът гледа сеир и току оплюва този-онзи демократ. Т'ва е!
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кунева казала, че ще представи програмата за образованието издокарана в най-хубавото си еротично бельо пред ГЕРБ, патриотите и АБВ, но не и пред гражданския съвет на РБ.Тази мадам знае велики номера и ще ги омае бързо-бързо.Програма не се пише за ден-два. Ясно е ,че пучът срещу Танев е подготвян отдавна, а жителите на Карлово, Сопот и Калофер са само участници в миманса на тази пиеса, дирижирана от габонската усойница!
13
0
 
20
 
! Отговори
Стефанов преди 8 години
Махнаха Танев с активно мероприятие, защото идват много средства за разпределение в образователното министерство. И кой предлагат да ги разпределя? Кунева ме излъга веднъж и никога повече няма да й гласувам доверие. Нека всеки да решава за себе си.
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е сега някой да каже, че не са от едно котило всичи.
11
0
 
9
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Гаче ли има значение за народонаселението, кой ще е министър и кой не... Медийни истерии на ползу роду.
10
8
 
13
 
! Отговори
истина преди 8 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК,,,. НА СерГей Станишев и негавият мъж Евгени Минчев ... Двамата откраднаха един МИЛИАРД лева от АЕЦ Беляне .. Евгени Минчев закупи замък с прилежащи земи в АНГЛИЯ и стана ЛОРД................
9
0
 
22
 
! Отговори
Пламен Петров преди 8 години
Този "ерудит" не знае това,което знае моя внук,който е 3-ти клас !!!
8
0
 
58
 
! Отговори
se преди 8 години
Цялото уж дясно пространство у нас са деца на комунизма.Всички от Борисов до последния член в дясното са бивши пионери , комсомолци, партийни величия .Семействата им са ги изучили на запад а много от тях по партийна линия бяха облагодетелствани в периода на възпитанието им и обучението им.И хоп сега се правят на демократи.Свободата у нас се възприе като форма да се граби и да се унижава народа ни.Всички във властта носели пионерски и комсомолски връзки - ВЪН!!!Да идват младите след 90 те!!
7
1
 
25
 
! Отговори
Bobi преди 8 години
Честит празник Другарки и другари.
6
1
 
60
 
! Отговори
ined преди 8 години
Не само гражданите ами и селяните не я искаме тая кривоустата за министър.
5
0
 
56
 
! Отговори
Е преди 8 години
Е КАТО НЕ СТАВА НЕ СТАВА..НИТО ВИЗИЯ, НИТО АКЪЛ... ВЪРТЯТ СЕ 25г.ЕДНИ И СЪЩИ МУЦУНИ ОТ АЛЧНИ ПО АЛЧНИ ОЗЛОБЕНИ И ОТМЪСТИТЕЛНИ..РАЗМЕНЯТ СИ МЕСТАТА ,НО ДА СА ТАМ НА ДЪРЖАВНА ХРАНИЛКА .НИЕ ГИ ИЗБРАХМЕ ДА РЕШАВАТ НАШИТЕ СЪДБИ ДА СЕ ПОДИГРАВАТ С БОЛНИТЕ,С ИНВАЛИДИТЕ,ПЕНСИОНЕРИТЕ И ВСИЧКИ НАС.
4
1
 
27
 
! Отговори
Ганчо преди 8 години
Ще я изберат. Тя е следващия бушон в министерството.
3
0
 
32
 
! Отговори
Легитимно или не преди 8 години
важно е да спазят решението си. За една година това правителство нанесе такива поражения, че е крайно време да си ходи.
2
0
 
35
 
! Отговори
$$ преди 8 години
Циркаджии! Колкото и "загрижени" да се правите и да не гласувате за Пръмова като образователен министър,обикновените хора знаем,че всичко е предрешено! Да и е честито на кукувицата...
1
0
 
64
 
! Отговори
Марш ! преди 8 години
Оставим ли се Кунева да ни образова, значи сме стигнали до етапа си на обществено и политическо вегетиране. Назначат ли я за министър, трябва всички да излезем и връчим "отпусното" на всички в нар.събрание и във властта. Стоим ли безучастни, означава, че си заслужаваме съдбата на овцв !