Комунизъм, антикомунизъм... Реч след реч в НС

Някои направили кариера навремето, пък после станали демократи
2 фев 2016 13:14,
277
Комунизъм, антикомунизъм... Реч след реч в НС
Снимка: БТА, архив

Комунизмът и антикомунизмът отново сблъскаха партиите в парламента. Депутати от различните групи използваха началото на днешното заседание, за да отбележат вчерашния ден за почит на жертвите на комунистическия режим. 

"Народният съд изби учени, военни, депутати, министри, царски съветници и други", припомни депутатът от РБ Димитър Шишков. Той напомни мачкането на инакомислещите, червения терор след 9-ти септември, лагерите Белене, Скравена и други.

Още по темата

Реформаторът попита кой е виновен за избиването на интелигенцията, какъв е точният брой на жертвите, как точно са действали така наречените освободители. 

Депутатът от АБВ Георги Кючуков призова да се отдаде почит на всички жертви, независимо от коя партия са и по времето на кой режим са паднали. "Като се започне от правителството на Стамболов, Стамболийски, атентата "Света Неделя", Народния съд", каза депутатът. 

"Ние смятаме, че трябва да почетем всички жертви, независимо кога са дадени, защото това са хора, които нямат вина", каза Кючуков и призова да не се чертаят нови разделителни линии. 

"Не всички жертви са невинни", репликира го Янаки Стоилов от БСП. Той допълни, че историята не трябва да се забравя, но и че не трябва да се живее само с история. 

"Когато Александър Лилов от тази трибуна каза да затворим страницата на миналото, тогава Желю Желев каза, че трябва първо да я прочетем. И това четене продължава повече от 25 години. Но четенето не трябва да е извинение за страниците, които сега се пишат", каза социалистът. 

Според Стоилов било странно, че днешният антикомунизъм е по-силен, отколкото преди двайсет години. Той обяви, че антикомунизмът днес е опит за създаване на нови биографии на хора, които не са били така съпричастни срещу несправедливостите. 

"Някои от тях удобно пребиваваха под крилото на своите родители и близки, които направиха успешна кариера по време на комунизма, а после побързаха да облекат демократичната мантра, смениха няколко партии и гледат все да са близо до властта. Това са днешните съдници", каза Стоилов. 

Росен Петров от БДЦ призова въпреки трагедиите и жестокостите, днес да се обединим. Станислав Анастасов от ДПС също поиска подобни годишнини да се отбелязват единно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
военният министър генерал Иван Вълков издава тайна заповед до началниците на военни гарнизони: "Всички гарнизони и военни единици да влязат във връзка с местните органи на властта за съгласуване средствата на борба срещу комунистите и земеделските дружби. Преди всичко трябва да се ликвидират най-способните и най-смелите носители на тези идеи - интелигенцията. В най-кратък срок да се съставят списъци на тези хора,
166
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз се гордея със стария лъв-БАЩА ми!На 25 02 2016 г ще навърши 94 години бре!Яде пие и пуши по кутия цигари на ден!През 1943г е успял лично да убие 3 терористи-шумкари - спирай с хапчетата. Дядо бе нормален, но откакто го пратиха в Белене и изяде сто оки бой малце изперка. И не е стар лъв, а дръглясал пес.
165
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Shoppна България
164
2
 
4
 
! Отговори
naco преди 8 години
А,сега в какъв РЕЖИМ живеем,г-да ДЕПУТАТИ?!
163
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гадни руски ***.....навсякъде са
162
3
 
3
 
! Отговори
history преди 8 години
в момента има много по-важни неща за хората, от неща от преди 50-60 години и това са техните мизерни доходи и огромния разкош в който живее политическата прослойка, която пък е изхранвана от парите на бедняците, общо взето много неща са както при комунизма, пак един човек и една партия управляват страната при пълно подчиненеи на медиите, проблемите на "гражданите" са останали на заден план и нито един политик има някаква визия за бъдещето на страната си, ако се сещат избщо какво означава това
161
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре! Петко Д. Петков е убит от едно македонче, полицейски агент, да тъне името му в забрава! Застрелян е насред София, но буден студент го спира, струпват се и граждани.Убиецът показва полицейска карта и хората сащисани го оставят.То нагло прави един завой и пак се озовава на мястото на геройството си. Работата се раздухва стига до съд, вестниците шумно пишат, че е осъден на 20 години ... и хич не пишат, че е помилван от Величеството и след 3 месеца се разхожда свободно....Фашаги!
160
2
 
6
 
! Отговори
турчин преди 8 години
Тези продажници са всички комунисти. Те няма срам и достойнство.
159
1
 
4
 
! Отговори
до 238 преди 8 години
Дай и за ,,подвизите'' на Окупационния корпус! Тези дни ми се мярна една фамилия от Самоковско посочена с наличието на добри българи, но не съвсем. Преди години колега от този край ми разказа за човек със същата фамилия ротен командир в Окупационния корпус в Македония. Отишъл на една сватба, убил младоженеца, прибрал и погалил булката и подобни. След години ония дошли тук да го търсят, питали един овчар когато наближили селото му.Овчарят се оказал ,,героят'' и казал, че търсеният е починал.
158
5
 
3
 
! Отговори
следва маккартизъм? преди 8 години
Малко известен факт е, че в в Америка (както най-нахално я наричат гражданите на САЩ присвоявайки си името не на един, а на цели два континента), вече повече от седемдесет години има гонения срещу хора, изповядващи, или набедени, че изповядват, леви идеи. Един от култовите случаи на репресивният американски апарат е великият Чарли Чаплин, който бил набеден от *** американски чиновници за комунист и прогонен от държавата.
157
1
 
3
 
! Отговори
Паметлив преди 8 години
Люта битка между първия ешалон на БКП, втория,третия+агентите на ДС,разпределени в няколко партии.
156
4
 
4
 
! Отговори
тролгеносен преди 8 години
Aman ot червени ***. гнус.
155
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И тея храбри убийци на партизани от 3 та жандармерийска дружина в Бургас към 8 септември се натоварили на влака и задачата била да се съберат с подобни към Асеновград.Стигат след С. Загора и се наложило обратно.Някъде към Карнобат влака спира, обкръжен от партизани.От вагоните стърчат картечници, партизаните се крият.Минава руски капитан, осведомява се, отива на 15 м от вагона и обяснява на бабаитите, че след 5 минути ако не са се предали ще ги избие. Ами, предали се без гък.
154
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След войната във всички страни има реваншизъм къде със съд къде импровизирано. В България както може да се очаква е една от страните където е най силно изразен. Да не забравяме само че след 09. 1944 на власт са били не само комунисти. Естествено 70 години по късно ние още не сме приключили.
153
2
 
3
 
! Отговори
До Гордост форевър ! преди 8 години
Личи си, че баща ти и на теб ти е отрязал главата и я е заменил с мозъчна протеза.
152
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Народният съд е единственият случй да бъде потърсена отговорност на цяла една престъпна класа! От Освобождението до 9 септември са изминали по малко години, отколкото от 9 септември до днес.Хората са помнили кой с какви грабежи, машинации и разбойничества е ставал богаташ, депутат, министър, фашист, как са хвърлили народа в безполезни войни и национални катастрофи, а те през това време опраскваха булките в тила и забогатяваха от спекула. Съд, Народен съд и днес е нужен!
151
2
 
2
 
! Отговори
Гордост форевър !!! преди 8 години
А бре ***-ти кьорав ли си бре??? Много добре съм написал че се гордея с БАЩА си бре!!!За кви внуци ми дращиш???И той се гордее със себе си и е разказвал и показвал разписки от полицейския участък във Враца за тия 150 000 лева на половината квартал във София където живее и не му пука от никой,камо ли от жалките *** бре!!!
150
1
 
2
 
! Отговори
Гордост форевър !!! преди 8 години
А бре ***-ти кьорав ли си бре??? Много добре съм написал че се гордея с БАЩА си бре!!!За кви внуци ми дращиш???И той се гордее със себе си и е разказвал и показвал разписки от полицейския участък във Враца за тия 150 000 лева на половината квартал във София където живее и не му пука от никой,камо ли от жалките *** бре!!!
149
6
 
2
 
! Отговори
българоубиец преди 8 години
Дончо Хаджиев от гр.Шипка взводен командир. На 20.01.1944 год. взводът му убива четирима партизани, отрязва им главите и ги поднася за награди.
148
5
 
2
 
! Отговори
българин убива бълга преди 8 години
Димитър Георгиев Куков подофицер. На 20.01.1944 год. взема дейно участие в разгрома на партизаните, където са убити 13 български партизани. Убива един партизанин, отрязва му главата и така рапортува на началника си майор Ботев.