Комунизъм, антикомунизъм... Реч след реч в НС

Някои направили кариера навремето, пък после станали демократи
2 фев 2016 13:14,
277
Комунизъм, антикомунизъм... Реч след реч в НС
Снимка: БТА, архив

Комунизмът и антикомунизмът отново сблъскаха партиите в парламента. Депутати от различните групи използваха началото на днешното заседание, за да отбележат вчерашния ден за почит на жертвите на комунистическия режим. 

"Народният съд изби учени, военни, депутати, министри, царски съветници и други", припомни депутатът от РБ Димитър Шишков. Той напомни мачкането на инакомислещите, червения терор след 9-ти септември, лагерите Белене, Скравена и други.

Още по темата

Реформаторът попита кой е виновен за избиването на интелигенцията, какъв е точният брой на жертвите, как точно са действали така наречените освободители. 

Депутатът от АБВ Георги Кючуков призова да се отдаде почит на всички жертви, независимо от коя партия са и по времето на кой режим са паднали. "Като се започне от правителството на Стамболов, Стамболийски, атентата "Света Неделя", Народния съд", каза депутатът. 

"Ние смятаме, че трябва да почетем всички жертви, независимо кога са дадени, защото това са хора, които нямат вина", каза Кючуков и призова да не се чертаят нови разделителни линии. 

"Не всички жертви са невинни", репликира го Янаки Стоилов от БСП. Той допълни, че историята не трябва да се забравя, но и че не трябва да се живее само с история. 

"Когато Александър Лилов от тази трибуна каза да затворим страницата на миналото, тогава Желю Желев каза, че трябва първо да я прочетем. И това четене продължава повече от 25 години. Но четенето не трябва да е извинение за страниците, които сега се пишат", каза социалистът. 

Според Стоилов било странно, че днешният антикомунизъм е по-силен, отколкото преди двайсет години. Той обяви, че антикомунизмът днес е опит за създаване на нови биографии на хора, които не са били така съпричастни срещу несправедливостите. 

"Някои от тях удобно пребиваваха под крилото на своите родители и близки, които направиха успешна кариера по време на комунизма, а после побързаха да облекат демократичната мантра, смениха няколко партии и гледат все да са близо до властта. Това са днешните съдници", каза Стоилов. 

Росен Петров от БДЦ призова въпреки трагедиите и жестокостите, днес да се обединим. Станислав Анастасов от ДПС също поиска подобни годишнини да се отбелязват единно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
3
 
3
 
! Отговори
До Гордост форевър ! преди 8 години
Личи си, че дядо ти и на теб ти е ампутирал мозъка.
146
2
 
2
 
! Отговори
до 233 преди 8 години
*** го кажи на десния му евроатлантически внук!
145
2
 
3
 
! Отговори
до 231 преди 8 години
Ами убил е правилните шумкари! Иначе щеше да яде хурката! То това е интересното, че истински палачи биват пощадени, а са избити действително ценни хора. А елиминирането на най неудобните партизани чрез предателство и ,,приятелски куршум'' е факт и се е провеждало за да останат след това провокаторите да управляват след Победата!А такива неудобни партизани които все пак са дожвели до 9 септември са избити след това.Къде е Леваневски, а?
144
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде, бе! Още прелиствате да се осведомите и не сте ми обяснили кой уби Петко Д. Петков и капитан Асен Агов? За майорите Миленов и Кротнев няма да ви питам.За капитан Христо Белев ще питам, ама пак ще мълчите като жертвите на Белия терор!
143
9
 
6
 
! Отговори
Гордост форевър !!! преди 8 години
Аз се гордея със стария лъв-БАЩА ми!На 25 02 2016 г ще навърши 94 години бре!Яде пие и пуши по кутия цигари на ден!През 1943г е успял лично да убие 3 терористи-шумкари вилнеещи в банда из Врачанския балкан бре!Съгласно военновременните действащи закони СОБСТВЕНОРЪЧНО им е отрязал тиквите и е получил по 50 000 лева за шумкарска зелка бре!Наградния фонд впрочем е гласуван от НС-то бре!Красивото в неговия случай е че след като се чупи при брат си във София на 05 09 1944г жалкото ДС не го разкри!!!
142
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И кой да понесе вината бе, фашистчета? Комунистите /кариеристите/ се преместихте в СДС, АБВ и Герб. Несериозно е да утрепем Корнелия Нинова, Антон Кутев и Стефан Данаилов. Последният има някаква вина.Тогава вече е бил роден, а 25 години след Народния съд игра главната роля на комунистически сатрап в На всеки километър! Дори Цецка се възбужда когато е наблизо.....
141
5
 
7
 
! Отговори
Комунист преди 8 години
Да бе, България не е била превзета, Борис III сам заема поза "партер" и разтваря задни бузи за Хитлер, както днешното управление за НАТО.България е влязла в НАТО без референдум - незаконно и без разрешението на народа, затова членството ни в тази терористична организация е незаконно и е дълг на всеки честен българин да се бори срещу това, ако е необходимо и с оръжие, както навремето срещу монархо-фашистите, които сътрудничеха на Хитлер, а сега се кланят на американския сатана.
140
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фашаги, обяснете защо прибраният в лагера Белене земеделски лидер Петър Сърбински натика в тоалетната яма главата на уважавания лагерист и бивш главен Деветоюнски превратажия генерал Иван Вълков с думите: - Ти уби Стамболийски! Е, как е сега в ***?Обяснете защо комунистическата охрана извади генерала от ямата вместо логично да си пуши цигарата? Не е ли това хуманизъм към палач? Ама толкова го репресирали, че живял до 88 години!
139
6
 
5
 
! Отговори
Комунист преди 8 години
до 221 Партизаните пък са се били срещу законна БЪЛГАРСКА власт, полиция и армия.Да, а пък френските колаборационисти са се били срещу "законната" френска държава, която през 1940-1944 г. е управлявана от Виши.За твое сведение, ние и днес сме готови да се бием срещу НАТО, само ни подразнете още малко.Както вече ти казах, нашето дело е право, ние ще победим, а вие ще отговаряте пред Втория Народен съд. Да ви е яка гърбината, американски ***!
138
4
 
10
 
! Отговори
бай Тошо преди 8 години
Върни се, бай Тошо, че без Теб, още по-лошо!
137
2
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 204 преди 8 години
Тези изтезания са извършени от британеца, за да ги припише на българите! Кой българин мери в инчове?
136
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Селяни, само да ви уведомя, че на 1 февруари 1945 г. министър председател на царство България е старият превратажия, сговорист и звенар Кимон Георгиев.Селяни, схващате ли ми безумната мисъл или да започвам с кютек!? агент Недоклатенко, празнува Днес!
135
5
 
8
 
! Отговори
Комунист преди 8 години
до 216 "мръсни *** сте *** и заслужавате мъчителна смъpт"Значи и ти не си по-различен, щом искаш мъчителна смърт, без съд и присъда, за друго човешко същество.Аз искам Втори Народен съд за всички предатели и продажници, които ни съсипаха хубавата държава след 1989 г., а не мъчителна смърт и безразборни разстрели. Нашето дело е право, ние ще победим, а рано или късно вие ще отговаряте за престъпленията си пред Втория Народен съд!
134
4
 
4
 
! Отговори
Комунист преди 8 години
Разликата е, че фашистите разстрелват МИРНО население, БЕЗ СЪД !!! Изправените пред Народния съд са имали възможност да се оправдават, имали са защитници, явили са се на ПУБЛИЧЕН съдебен процес и не всички са били разстреляни, само 2730 разстреляни от 9606 осъдени общо.И Народният съд, за разлика от фашистските изверги не е разстрелвал деца.
133
2
 
3
 
! Отговори
Люгер преди 8 години
Малко са трепали и не когото трябва ! Действително са изтрепали най читавите и сте останали такива като Вас тук и все още! Бог да Ви прости!
132
3
 
4
 
! Отговори
Позитано 20 преди 8 години
45г.комунистическо робство стигат!
131
4
 
3
 
! Отговори
Комунист преди 8 години
Къде се скрихте бе, фашисти??? Нещо да напишете за Ястребино, за Митко Палаузов, ЗА 50 ХИЛЯДИ ИЗБИТИ ПАРТИЗАНИ, ЯТАЦИ, СТАЧКУВАЩИ РАБОТНИЦИ И АНТИФАШИСТИ ?????2
130
1
 
5
 
! Отговори
Ястребино преди 8 години
С тях са разстреляни и 3 от децата им: Надежда - на 12 г., Иван - на 9 г., и Стойне - на 7 г. Иван Димитров Янков, на 55 г., и съпругата му Марийка, на 45 г. - синът им Димитър е партизанин. С тях са разстреляни и дъщерите им близначки Ценка и Цветанка - по на 13 г. Петко Стоичков, на 56 г., и съпругата му Лазарка, на 51 г., чийто син Стойне е партизанин. Разстреляна е и дъщеря им Димитринка, на 11 г. Димитър Богословов, на 48 г., и съпругата му Станка, на 42 г., чиято дъщеря Катя е партизанка.
129
1
 
3
 
! Отговори
Ястребино преди 8 години
В село Ястребино действа втора картечна рота на 19-и пехотен полк от Шумен с командир подпоручик Константин Йорданов, съдейства му полицейският агент Стоян Узунов. Те убиват: Дядо Стойне Станков, на 75 г., и съпругата му Наста, на 70 г., чийто син Иван е в нелегалност. Рангел Дончев, на 57 г., и съпругата му Мара, на 58 г. - дъщеря им Райка е партизанка. Петър Калайджийски, на 50 г., и съпругата му Стоянка, на 48 г., чийто син Рангел е при партизаните, след като избягал от военна служба.
128
3
 
2
 
! Отговори
Комунист преди 8 години
А да се разстрелват 10-12 годишни деца в село Ястребино е нормално, нали? Да се разстреля 10-годишно дете (Митко Палаузов) в местността "Осеникова поляна" (габровския балкан) е нормално, нали? Това пък сте вие, фашистите! Да не изброявам всичките ви зверства, достатъчно добре са документирани.