Комунизъм, антикомунизъм... Реч след реч в НС

Някои направили кариера навремето, пък после станали демократи
2 фев 2016 13:14,
277
Комунизъм, антикомунизъм... Реч след реч в НС
Снимка: БТА, архив

Комунизмът и антикомунизмът отново сблъскаха партиите в парламента. Депутати от различните групи използваха началото на днешното заседание, за да отбележат вчерашния ден за почит на жертвите на комунистическия режим. 

"Народният съд изби учени, военни, депутати, министри, царски съветници и други", припомни депутатът от РБ Димитър Шишков. Той напомни мачкането на инакомислещите, червения терор след 9-ти септември, лагерите Белене, Скравена и други.

Още по темата

Реформаторът попита кой е виновен за избиването на интелигенцията, какъв е точният брой на жертвите, как точно са действали така наречените освободители. 

Депутатът от АБВ Георги Кючуков призова да се отдаде почит на всички жертви, независимо от коя партия са и по времето на кой режим са паднали. "Като се започне от правителството на Стамболов, Стамболийски, атентата "Света Неделя", Народния съд", каза депутатът. 

"Ние смятаме, че трябва да почетем всички жертви, независимо кога са дадени, защото това са хора, които нямат вина", каза Кючуков и призова да не се чертаят нови разделителни линии. 

"Не всички жертви са невинни", репликира го Янаки Стоилов от БСП. Той допълни, че историята не трябва да се забравя, но и че не трябва да се живее само с история. 

"Когато Александър Лилов от тази трибуна каза да затворим страницата на миналото, тогава Желю Желев каза, че трябва първо да я прочетем. И това четене продължава повече от 25 години. Но четенето не трябва да е извинение за страниците, които сега се пишат", каза социалистът. 

Според Стоилов било странно, че днешният антикомунизъм е по-силен, отколкото преди двайсет години. Той обяви, че антикомунизмът днес е опит за създаване на нови биографии на хора, които не са били така съпричастни срещу несправедливостите. 

"Някои от тях удобно пребиваваха под крилото на своите родители и близки, които направиха успешна кариера по време на комунизма, а после побързаха да облекат демократичната мантра, смениха няколко партии и гледат все да са близо до властта. Това са днешните съдници", каза Стоилов. 

Росен Петров от БДЦ призова въпреки трагедиите и жестокостите, днес да се обединим. Станислав Анастасов от ДПС също поиска подобни годишнини да се отбелязват единно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
3
 
0
 
! Отговори
Комунист преди 8 години
Това е ОБЩИЯТ брой на осъдените колаборационисти, на различни срокове затвор, не са само смъртни присъди, има доживотни, 20 години, 10 години, 5, 3, 2 и даже 1-годшини срокове.Ама ако имаш по-верни данни - цитирай, моля!
126
2
 
4
 
! Отговори
Белене преди 8 години
Другарят Борисов нанесе повече щети на България, отколкото всички останали шарлатани-политици след 1989, взети заедно. Заради него трябва отново да отворят Белене и да го пратят там на заточение. А не да се хили по кабеларките.
125
1
 
5
 
! Отговори
кого ще съдят? преди 8 години
Миналата година се родиха 53 000 бебета, починаха 110 000 българки и българи и емигрираха около 40 000! Кого ще съдят за това? Комунизма или капитализма?
124
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 194то в номинално изражение БВП може и 20 пъти по-висок да го изкарат, ама покупателната способност на СРЕДНАТА ЗАПЛАТА е с 30% по -ниска от тази през 89 г.
123
2
 
0
 
! Отговори
Комунист преди 8 години
Ето точните бройки на осъдените колаборационисти и фашисти в европейските държави, след Втората Световна война:Осъдените в Дания са 15 хиляди, в Унгария 26 хиляди, в Чехословакия 38 хиляди, в Холандия 45 хиляди, в Норвегия 46 хиляди, в Белгия 53 хиляди, във Франция 90 хиляди.В България са осъдени 9606 души, от които са осъдени на смърт 2730 души.За какво пищите бе, фашисти недобити и недостреляни?За нов Европейски райх ли?Специално за вас ще направим Втори Народен съд !!!
122
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До честито! Стигнала, ама другия път.Може, но само н номинално изражение, не и в реално.
121
1
 
2
 
! Отговори
честито! преди 8 години
Честито! През 2015 година, българската икономика е стигнала нивото на българската икономика от 1989 година! Кого ще съдят за това? Комунизма или капитализма?
120
0
 
4
 
! Отговори
Комунист преди 8 години
Да се поправя - Народният съд осъжда на смърт 2730 монархо-фашисти и още 7000 души на различни срокове затвор. За сравнение от юли до септември 1944 г във Франция са екзекутирани 20 000 колаборационисти, които са сътрудничили с хитлеристкия режим - 20 хиляди в демократична Франция и 2700 у нас, съвсем нормална пропорция, защо не пищят за 20 хил. убити съучастници на Хитлер във Франция нашите демократични пришки, а са се хванали за Народния съд???Чака ви Втори Народен съд, предатели !
119
0
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 85 преди 8 години
Тези зверства е извършил британеца, за да окепази българите.
118
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дядо ми е бил военен пилот тогава, царски офицер, не сме били бедни, ама още помня разказите на баба ми за гладът, беднотията, гумените ***, газените лампи, бълхите, въшките, дюшеците от слама, кирпичените къщи, децата, които са почвали работа 12-13 годишни в "просперираща" тогава България.----------сега пак натам вървим- към газени лампи, цър**вули, оран с волове, бедно,необразовано и оскотяло население.
117
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Точно преди ВСВ е започнала индустриализацията на България.да, индустриално производство на платове, със станове, произведени в Германия- ако на това му викаш индустрия, или на производството на цигари...
116
0
 
5
 
! Отговори
Комунист преди 8 години
През Втората Световна война България дава 50 хил. жертви в борбата срещу фашизма, а осъдените от Народния съд са едва 3 хиляди души, от които смъртно наказание получават едва 1200 (хиляда и двеста) предатели и отявлени монархо-фашисти.За 25 години демокрация България загуби 2 милиона души население. А през всичките войни, които сме водили от Освобождението 1878 г. до днес сме дали едва половин милион жертви за 138 години и 2 милиона за 25 години демокрация. ДЕМОКРАЦИЯТА НИ УБИВА
115
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 174Еми сега новите ни "съюзници" що не ни направят един план Маршал, а само се чудят как да ни загробят с нови заеми, след като под тяхното давление си съсипахме индустрията, енергетиката, отбраната, ликвидирахме селското стопанство? Нали уж много ни обичат, какво са направили за четвърт век за България, освен да ликвидират, грабят и поробват?
114
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 171Дядо ми е бил военен пилот тогава, царски офицер, не сме били бедни, ама още помня разказите на баба ми за гладът, беднотията, гумените ***, газените лампи, бълхите, въшките, дюшеците от слама, кирпичените къщи, децата, които са почвали работа 12-13 годишни в "просперираща" тогава България.
113
1
 
2
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 8 години
ТО КАКВО СТАНА ПРИ ДЕМОКРАДИЗАЦИЯТА.ТУРСКИТЕ ОСМАНЦИ НЕ КЛАЛИ БЪЛГАРИТЕ ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО,НЯМА СЕПТЕМВРИЙСКО ВЪСТАНИЕ СЪС ИЗБИТИ ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ,НЯМА ВТОРА СВ.ВОЙНА С 30000 УБИТИ,ИМА САМО МРЪСНИ КОМУНИСТИ ИЗБИЛИ ЧРЕЗ ОФ ФРОНТА БЪЛГАРИ ФАШАГИ ИЗБИЛИ ХИЛЯДИ ЯТАЦИ И ПАРТИЗАНИ ,КОМУНИСТИ ИЗБИЛИ ПРЕЗ ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС НЕ КОЛКО СИ БЪЛГАРИ ОТ ТУРСКИ ПРОИЗХОД,ИЗОБЩО ПЪЛНА ПОРНОГРАФИЯ.КЪДЕ Е БАН ЧРЕЗ ДОКАЗАТЕЛСТВА ДА ИЗАСНЯТ НА ИСТОРИЯТА КОЕ Е И КОЙ Е КАКЪВ Е ,ЗА КАКВО СЕ БОРИ.СРАМ.
112
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВСВ бяхме победена страна, но въпреки това, благодарение на руснаците станахме развита индустриална държава, със средноевропейски жизнен стандарт.А сега , благодарение на американците, останахме държава без индустрия, със средноафрикански жизнен стандарт, без армия, без образование, здравеопазване, перспектива, бъдеще.А много скоро няма и да ни има на картата.Айде, сега двата пръста нагоре и скачайте, че кой не скача е червен.
111
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 165Сега можеш да перефразираш - който на младини не е бил демократ, е човек без сърце, който на старини е все още демократ, е човек без акъл.
110
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кутия БТ беше точно 40 стотинки, много добре помня, щото баща ми ми даваше точно толкова и ме пращаше до магазина да му купя цигари.Ардата беше по- евтина - дядо ми пушеше Арда.А Слънцето без филтър беше около 10 ст., но смърдеше гадно.
109
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Причините пенсиите да са ниски са точно в соца...Кккувец, 1944 г. пенсионерите в ЦБ са едва 2% - 120 000 души. Царските мекерета, кметове, попове и пр.***. Едва при Вълко Червенков земеделците получават пенсии. Днес има 2 млн.пенсионери.
108
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лъжедемокради се дърлят с лъжекомуисти-милионери - цел на занятието да продължат обира на века. Но май публиката вече ги освирква и с иска парите за билети обратно. Театрото преход - или истинското заглавие "Как да оберем народа счужда помощ" е пред финал, наистина трагически. За калпавите артисти и сценаристи.