Комунизъм, антикомунизъм... Реч след реч в НС

Някои направили кариера навремето, пък после станали демократи
2 фев 2016 13:14,
277
Комунизъм, антикомунизъм... Реч след реч в НС
Снимка: БТА, архив

Комунизмът и антикомунизмът отново сблъскаха партиите в парламента. Депутати от различните групи използваха началото на днешното заседание, за да отбележат вчерашния ден за почит на жертвите на комунистическия режим. 

"Народният съд изби учени, военни, депутати, министри, царски съветници и други", припомни депутатът от РБ Димитър Шишков. Той напомни мачкането на инакомислещите, червения терор след 9-ти септември, лагерите Белене, Скравена и други.

Още по темата

Реформаторът попита кой е виновен за избиването на интелигенцията, какъв е точният брой на жертвите, как точно са действали така наречените освободители. 

Депутатът от АБВ Георги Кючуков призова да се отдаде почит на всички жертви, независимо от коя партия са и по времето на кой режим са паднали. "Като се започне от правителството на Стамболов, Стамболийски, атентата "Света Неделя", Народния съд", каза депутатът. 

"Ние смятаме, че трябва да почетем всички жертви, независимо кога са дадени, защото това са хора, които нямат вина", каза Кючуков и призова да не се чертаят нови разделителни линии. 

"Не всички жертви са невинни", репликира го Янаки Стоилов от БСП. Той допълни, че историята не трябва да се забравя, но и че не трябва да се живее само с история. 

"Когато Александър Лилов от тази трибуна каза да затворим страницата на миналото, тогава Желю Желев каза, че трябва първо да я прочетем. И това четене продължава повече от 25 години. Но четенето не трябва да е извинение за страниците, които сега се пишат", каза социалистът. 

Според Стоилов било странно, че днешният антикомунизъм е по-силен, отколкото преди двайсет години. Той обяви, че антикомунизмът днес е опит за създаване на нови биографии на хора, които не са били така съпричастни срещу несправедливостите. 

"Някои от тях удобно пребиваваха под крилото на своите родители и близки, които направиха успешна кариера по време на комунизма, а после побързаха да облекат демократичната мантра, смениха няколко партии и гледат все да са близо до властта. Това са днешните съдници", каза Стоилов. 

Росен Петров от БДЦ призова въпреки трагедиите и жестокостите, днес да се обединим. Станислав Анастасов от ДПС също поиска подобни годишнини да се отбелязват единно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
12
 
11
 
! Отговори
ист преди 8 години
Желю Желев написа - комунизма е ляв фашизъм. Фашизма е десен комунизъм.Фашистите избиваха евреите.Комунистите избиваха елита на сънародниците си. Комунизма е варварски строй.
6
5
 
21
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Колко хора в Парламента не са бивши комунисти, комсомолски секретари, ДС кадри или доносници? На колко от останалите родителите им не са били такива? Нима Роско, Боко, Цецо, Цецка и т.н. не са бивши комунисти? За какво е целия този шум, като без старта в БКП, ДКМС и ДС нито един наш виден патриций нямаше да е в политиката или големия бизнес? Лицемери!
5
6
 
16
 
! Отговори
До Одисей преди 8 години
Има , Демократите...
4
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-големите комунисти днес са анти-комунистите !!!Тези хора толкова са лапали преди 89-та, че сега им е неудобно и искат да изтрият тези факти !
3
17
 
13
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
На времето унищожиха или изгониха хората от жилищата им зада се настят те и без никакъв страх от Бога дори спеха в чаршафите на монархофашистите и ядеха от чиниите ич
2
23
 
20
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
Няма по нагли същества от комунистите
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Kakva skuka.