Най-големият ми противник е "Топлофикация"!

Само за 2015 дружеството е завело 15 000 дела срещу клиенти
2 фев 2016 10:30,
43
Най-големият ми противник е "Топлофикация"!
Снимка: Булфото, ахрив

През 2015 година "Топлофикация-София" е завела 15 000 дела срещу клиенти, съобщи омбудсманът Мая Манолова пред Нова тв. 

Откакто встъпи в длъжност като омбудсман преди 1 година, Манолова е получила 880 жалбите срещу "Топлофикация", енергодружествата, мобилни оператори, кредитни институции. Най-много от тези жалби са срещу "Топлофикация" – 220.

"Първият ми противник е "Топлофикация" със закрепостяването на граждани и буквалното им ограбване с недължими суми", заяви Манолова.

Тя съобщи, че в средата на февруари организира голям форум, на който се надява "Топлофикация" да бъде притисната да се откаже от лошите си практики, както и да се въведат промени в закона по общите условия.

Още по темата

При заведените 15 000 дела става дума за дължима основна сума, която в някой случаи е 2 стотинки и стига до 2 000 лева.

"Абсолютно неприемливо е към тази сума да ти начисляват 300 лева юрисконсултско възнаграждение за твоето призоваване на съд или 350 лева за съдебен изпълнител, когато принудително ти събират задължението.

"Топлофикация" няма практика и задължение преди да предприеме подобни действия да уведоми своите клиенти. Не го прави понеже по този начин се снабдява с едни допълнителни суми от своите клиенти – 15 000 дела по 300 лева", заяви Манолова.

По думите й дружеството не плаща за адвокат, нито на своите юристконсулти.

"На форума ще се опитаме да убедим "Топлофикация" да се откаже от тези пари", заяви Манолова.

"Предупредих ги, че това е истински обществен скандал и трябва да се сложи край на това безобразие. Ако не го направят доброволно, съм подготвила конституционна жалба, която ще внеса – да бъде обявена за противоконституционна възможността едно монополно дружество или държавна институция да събират по съдебен ред разноски, които не са направили", отсече Манолова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както може да се очаква сестра галева защитава крадците на топлинна енергия - защо не се криминализира или както при автомобилите противозаконно отнемане на топлина от инсталацията!
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1500 *300 = 4500000 .Майче хубаво , но кои се отказва от 4.5 милиона.Пари са си.
31
1
 
7
 
! Отговори
??? преди 8 години
Мая Манолова може ли да ми отговори на един *** въпрос?Ако всички измерители за парното в жилищата на една сграда показват нула, а уреда в абонатната показва примерно 100 МВтч, кой ще плати тези 8496 лева, които са дължими за наистина реално ползваното парно? Всичките тези съсобственици може би се жалват на Мая Манолова, че не ползват парно, а всъщност .... 8496 лева.
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не Топлофикация е виновна за високите сметки за парно, а съседите-крадци и мизерните български доходи. Аз съм в нов блок с хоризонтална инсталация, но ... има топломери, които показват нула, а там парното бичи яко. С други думи и хоризонталната инсталация не е спасение от съседите крадци.
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Очевадно, че Майчето не става за тази работа. Тя трябва да се занимава с жертвите от некадърните закони на депутатите и монополистите. Жертвите са бедни и отчаяни гласоподаватели, които отдавна са се убедили, че гласуването няма да промени нищо. Докато Майчето е школувано в партийни школи да громи класовия враг от висока трубуна и да убеждава електората, че черното е бяло и обратното. Обаче жертвите на системата не трябва бъдат убеждавани, а трябва да бъдат спасени.
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Закрепостяване - ами да сменят закона. Както досега всички се подписват за да вържат една сграда за Топлофикация, така и да могат да се откачат. Един ако не е съгласен, Топлофикация да откача цялата сграда, като е редно да й се заплатят направените разходи по закачането и откачането. Иначе закрепостяване явно няма, само че едни искат да се топлят без да плащат, като се натискат да живеят в сграда с парно, но не искат да плащат за това. На това му се вика кражба и защитавайки крадците, Мая Маноло
27
1
 
6
 
! Отговори
До 27 преди 8 години
Защо ли си мисля, че лъжеш?Обикновено определянето на сумата за плащане не го прави Топлофикация, а го прави фирмата, която ти си избрал за Топлинен счетоводител, по методика определена от теб. След това, спазвайки закона Топлофикация си иска така определената сума от теб. По-просто казано, ти си казал как да се разпределя дължимата на Топлофикация сума между съсобствениците вързани към една абонатна станция, а сега недоволстваш.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кучките си лаят, а кервана си върви
25
4
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Принципно всеки, който работи против Топлофикация, реално работи против интересите на хората, макар че твърди обратното. Единственото нещо, което в случая не е в ред, е че хората трябва да бъдат уведомявани, първо, че дължат пари и второ, че Топлофикация е започнала дело срещу тях. Топлофикация трябва да уведомява, че дължат пари, а държавата трябва да уведомява, че е заведено дело срещу длъжниците. Това не е в ред в случая, а не че някои искат да живеят на топло в сграда с парно без да плащат.
24
3
 
6
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Проблемът не е Топлофикация, ама така по-лесно се манипулират хората. Проблемът е в мизерните доходи в България, заради които сметките за парно ни изглеждат високи, а те всъщност са ниски. Останалото са дежурните лафове, които макар и да са верни, не ни помагат: съседите крадат на поразия и останалите им плащат сметките, всеки, който живее в сграда с парно, ползва услугата парно, независимо дали има радиатори или няма и т.н.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига с тази топлофикация-софия, това ли е единственият монополист у нас
22
5
 
6
 
! Отговори
До 26 преди 8 години
Ти си недоразумение.Или си от топлофикация.Тя единствена се опълчи срещу безобразията на топлофикация и това вече на някой не му хареса.Ако си от тези,които са на хранилка на самозабравилия се монополист,поведението ти обяснимо.В случай,че си ГРАЖДАНИН,а не ***,би било ненормално да разсъждаваш по този начин.
21
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И на мен най-големия ми противник е Топлофикация.Начислили са ми огромни сметки за помещение,което не е ползвано три години,в което няма радиатори и никога не е имало.ДЪРЖАВЕН РЕКЕТ,който няма кой да осъди.Така тези за коиито гласуваме се превръщат в наши палачи.Народе...
20
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Повечето омбудсмани в ЕС са бивши съдии, само у нас избираме това недоразумение
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мая набара доходоносна службица. Сега зее по монополите, не за да защити гражданите, а с единствената цел да и запушат устата с пачки. Както правеше предшественика и ...дето приличаше на Лърч от семейство Адамс.
18
0
 
3
 
! Отговори
от къде сме тръгнали преди 8 години
Моята максимална цел е, когато след пет години питат хората в България какво е омбудсман, те да кажат, че това е човек, който им помага. Това каза в интервю новоизбраният омбудсман на България Константин Пенчев ...
17
1
 
7
 
! Отговори
деде преди 8 години
До Анонимен 9"Топлофикация е големия враг на целия български народ!"Лелее, че твърдение, прочети 11 , човека ти го е смлял , само да гълташ а след това бягай на село да се топлиш с кравешки ла.на в кюмбето.
16
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Манолова отново доказа, че не знае какво да прави на този висок пост.1) Омбудсманът не е законотворец2) Омбудсманът не е защитник на изборния кодекс дори да е го е писал3) Омбудсманът е адвокат на онеправдания народ, а не е противник на топлофикация или глобалното затопляне4) Омбудсманът не ходи гримиран до ушите, а е уважавана личност в обществотоСега всички осъзнаха, че Константин Пенчев беше истинския омбудсман, а майчето е само за украса
15
2
 
3
 
! Отговори
деде преди 8 години
До Анонимен 17И аз живея в едно фамилна къща, 42.5 квм, с изолация на стени, таван и под, с водно подово отопление и собствен котел. Разхода за месец е средно 40.00 лв. само за гориво и не смятам грижата по обслужване на котела.Стига сте ревали, по-добре вземете молива, листа и сметнете кое ви е изгодно, удобствата и безгрижието се заплащат.
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 11Абсолютише, но каскетите са мързеливи и свикнаха да работят кат партини секретари - т.е. да не правят нищо. Още не са разбрали че безплатния социализъм свърши.