Ще избере ли НС Кунева? Кой, колко и защо...

Май вицепремиерката ще се бори сама за подкрепата на депутатите
2 фев 2016 15:37,
74
Ще избере ли НС Кунева? Кой, колко и защо...
Снимка: БТА, архив

Има ли достатъчно депутати, които да изберат Меглена Кунева за министър на образованието? Кой ще я подкрепи, колко гласа ще събере и защо? Това са въпросите, които обикалят кулоарите на парламента днес, а отговорите не са еднозначни.

Още по темата

БСП, ДПС и "Атака" вече твърдо обявиха, че няма да дадат гласове за избирането й за просветен министър. Те са опозиция и това е нормално. Но сред партиите, които подкрепят правителството, също няма единна подкрепа. 

Реформаторският блок, който издигна Кунева, е разцепен по темата. Депутатите от Гражданския съвет вече решиха, че няма да я подкрепят. Сметките показват, че от 23 реформатори в парламента, за Кунева биха гласували едва 13.

Патриотичният фронт също няма единно отношение към избора на Кунева. Депутатите на Красимир Каракачанов и на Валери Симеонов все още не са взели официалното си решение как да гласуват. Предстои това да стане тази вечер. Неофициално обаче много от тях показват, че не биха дали рамо на Кунева. Депутатите от ВМРО дори признават, че имат свое решение да гласуват "въздържал се". 

Междувременно Каракачанов и Симеонов бяха привикани в кабинета на Цецка Цачева. На срещата присъства и самата Кунева. След разговорите вицепремиерката си тръгна безмълвна, избягвайки репортерите. Каракачанов пък обясни, че на разговорите уточнили кога точно ще е гласуването утре. "Знаете позицията ни", каза единствено воеводата на въпроса ще подкрепи ли Кунева.

След като Борисов показа подкрепата си за Кунева, очакванията са депутатите от ГЕРБ да гласуват за избирането й. АБВ все още се колебаят.

Конституцията не изисква минимум 121 гласа за избора на министър, но ако кандидатът не може да събере тази подкрепа предварително, той не може да бъде сигурен дали гласовете против няма да се окажат повече.  

Засега Кунева може да разчита твърдо на 96 сигурни гласа от ГЕРБ и РБ. Не се знае как биха гласували независимите депутати около Лютви Местан. Според кулоарните слухове и подкрепата на БДЦ не е сигурна.  

Междувременно още една сюжетна линия подхрани съмненията дали Кунева ще успее да събере достатъчно подкрепа.

РБ обявиха преди обяд, че премиерът Бойко Борисов ще дойде в парламента, за да представи кандидатурата й пред партиите от мнозинството, както направи това преди избора на Екатерина Захариева за правосъден министър. Малко по-късно обаче стана ясно, че министър-председателят няма да пристигне. Очакванията бяха, че в този случай Кунева ще бъде представена от вицепремиера Томислав Дончев, който бе в НС. И той обаче обясни, че има друга работа. Така Кунева най-вероятно ще се бори сама за доверието на депутатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я да видим сега гуспужатъ к'фо шъ напраи с образъУванията си!Дали ще ги приложи, или ще ги изразходва за кеф...Да видим дали революционерите според Нея ще станат бандити и престъпници, терористи и т.н., дето не са искали да СЪЖИТЕЛСТВАТ с ония плазмодии..Знае ли човек - все пак е наследница на комунисто-престъпници. Кой знае какво се е получило след като е пооправена в Брюксел...А тя вероятно е поискала да се поусъвършенства там ;)
45
2
 
3
 
! Отговори
Пейтриът преди 8 години
Кунева е американски патриот! Жената-демокрация!
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Язе саКАМ да се избере Пръмова, щото а много секси!Като я вида и погвам бабичката!Действа ми като медицински филм!Язе си падам малко по тавивити... да ги глеам как се излагат...
43
0
 
16
 
! Отговори
1 преди 8 години
Мястото на Кунева е в дранголника, защото унищожи 1,2 3 и 4 блок на АЕЦ.Подписа неизгодни договори за влизането на България в ЕС и съсипа Българска индустрия.Колко получи от чужбина за тези предателства?Нека да се провери!
42
1
 
7
 
! Отговори
РОССИЯ преди 8 години
ТАЯ КОЯТО ИСКА ДА ПРЕПИШЕ ИСТОРИЯТА ЧЕ РУСКИТЕ СЕПЕРАТИСТИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ СЪС НАСИЛИЕ ВЗЕХА ЗЕМИТЕ НА ТУРСКИЯТ ПАША.ЧЕ БГ НЕ Е БИЛА ПОД ТУРСКО РОБСТВО А СА БИЛИ СЪЖИТЕЛИ.НА ТАКЪВ ПРЕДАТЕЛ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ДОВЕРИ НИЩО ПРЕДАТЕЛИ ПРОДАДОХТЕ СИ МИНАЛОТО И НАСТОЯШОТО И БЪДИЩЕТО НА БЪЛГАРИТЕ.НА ТАКИВА НАРОДЕН СЪД
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кънева е упорита, дори случайно да я изберат, след това я чака народната любов!
40
0
 
8
 
! Отговори
NACO преди 8 години
Че как няма да я "избере"?! Та за това ли беше този ЗОР,цял БЛОК бе "СФОРМИРАН" за НЕЯ,цяла "пожарна команда" наречена РБ!? Където както се вижда НИКОЙ от "колегите" и ТАМ не я ИСКА!? Така хем "колегите" и ще се ОСВОБОДЯТ от НЕЯ,хем ще бъде ИЗБУТАНА от ........./но не и от избиратели/ още НАГОРЕ!? До ,КЪДЕ! Ще видим!
39
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Никола Белишки-министър на образованието !Изберете него,за да няма по-вече гафове с нашата история
38
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
толкова ли няма друга личност,достойна за министър на образованието?.Аз предлагам бившият кмет на Карлово-забравих името му,но помня каква силна реч каза на 3 март.Такива като него истински патриоти и родолюбци трябва да се избират.
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЛУСТРАЦИЯ ТРЯБВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.ТОВА ТРЯБВА ДАЕ ПЪРВАТА ЗАДАЧА НА БГ НАРОДА.НИЩО НЕМОЖЕ ДАСЕ ПОДОБРИ,САМО ЗАКЛЕЙМЯВАМЕ ПО ЯКО ДС И ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ.ДР КУНЕВА СИЕ ЧИСТА ЧЕРВЕНА НОМЕНКЛАТУРА.БОРИСОВ СЪСИПА ЦАРЯ А ГУШНА ЗАМЕСТНИЧКАТА НА ЦАРЯ ДР КУНЕВА.РАЗБЕРЕТЕ НИЩО НЕСЕ ПОЛУЧАВА,КРАДЦИТЕ СА ЕДНИ И СЪЩИ.ЛУСТРАЦИЯ И ТОВАЕ ИСТИНАТА.САМО ЧЕСЕ ПРИКРЕПЯТ,ЕДНИТЕ КЪМ МОСКВА ДРУГИТЕ КЪМ ЗАПАДА.
36
0
 
5
 
! Отговори
Зен преди 8 години
До A GrandmotherКой ли те пита и тебе че коментираш едно и също не знам! Вече разбрахме мнението ти не е необходимо да ни го натрапваш от различни никове!!!
35
3
 
7
 
! Отговори
A Grandmother преди 8 години
CHUMA! Тая е CHUMA! И тая CHUMA Bubonna chuma ли ще определя образованието на внучето ми. Да го побърка ли? Да му изпие мозъка ли? Няма да стане!
34
3
 
8
 
! Отговори
Една баба преди 8 години
Чума! Тая е чума! И тая чума ли ще определя образованието на внучето ми. Да го побърка ли? Да му изпие мозъка ли? Няма да стане!
33
1
 
4
 
! Отговори
Някой си преди 8 години
Много ясно че ще я изберат едва ли има наивник който мисли обратното!
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашите "управленски тела"(институции),съвсем откровено се превърнаха в м***ймунски свърталища.Каквато и м***ймуна да вземеш и присадиш,към което и да е "министерство",все става.При това има един набор отм***ймуни,които пасват за всяко такова.На същия принцип даже беше избрана и м***имуната с псевдоним,"пЛезидент.Спомняте ли си,как Тиквуний Велики,с лед "избора" на пЛезидент,каза,че и *** да бяха предложили и тя щяла да спечели.А знаете ли,защо е така?Защото избирателите са м***ймуняци!!!
31
1
 
8
 
! Отговори
SS преди 8 години
тя e личен "политически приятел" на всички учени и преподаватели във ВУЗ и БАН... Te едва ли са забравили как тази патица в качеството на "преговаряща" с ЕС преди години лиши България от милиарди финансиране по Европ.програми !
30
0
 
18
 
! Отговори
Аси преди 8 години
Бившия министър Танев бе принуден да подаде оставка заради обществено напрежение и недоверие. Г-жа "мога всичко и от всичко разбирам" - Кунева няма не само обществена подкрепа, но и политическа. И все още не иска да се оттегли сама.
29
1
 
17
 
! Отговори
1212 преди 8 години
Тази Куневица е по-гадна и от Пеевски!
28
0
 
22
 
! Отговори
Предположение преди 8 години
Всяка година се избира учител на годината.Толкова ли е трудна да се ибере един от тези заслужили учители , а не калинки дето им търсят работа.
27
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кунева, Кунева, един път стомна за вода, втори път стомна за вода....знаеш приказката, нали? Трябва, щом ще ставаш просветен министър, макар че децата ни сигурно ще учат от първи клас само американски приказки.