Вотът на недоверие на БСП – следващата седмица

Мотивът – цялостната политика в здравеопазването
Обновена: 2 фев 2016 12:10 | 2 фев 2016 12:10,
9
Вотът на недоверие на БСП – следващата седмица
Снимка: Архив Булфото

Червеният вот на недоверие ще бъде внесен идната седмица. Това съобщи д-р Емил Райнов от БСП в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му от БСП вече са готови с мотивите.

"Тази седмица окончателно потвърждаваме мотивите. В петък на поредния парламентарен контрол ще има дебат за ваксините, за да затворим тази тема, за да не понасяме обвинения, че вотът на недоверие е заради ваксините. Не, вотът на недоверие е за цялостната политика в здравеопазването", поясни той.

Новият национален рамков договор трябва да влезе в сила от 1 април, а Здравната карта ще бъде представена днес, заяви доц. Димитър Шишков от РБ.

Здравната карта ще се обсъжда до 1 април, поясни доц. Шишков. Той посочи, че критики по нея може да има и от РБ.

"Въпросът е дали това ще се случи на 1 април. До този момент ние смятаме активно и съответно да си подкрепяме нашия министър, защото той хвърли много усилия и много смелост. Няма нищо общо с това, което е било с досегашните обещания и това, което се е случвало през последните месеци. Много работа се свърши - къде добра, къде лоша, но все пак е колективна. 1 април е много добра дата. Беше избързано с датата 1 януари", добави доц. Шишков.

Според д-р Райнов от 1 април достъпът на българските граждани до здравеопазване ще бъде по-труден.

"Тестът вече мина още в края на по-миналата година, когато говорейки как ще има Здравна карта, с която ще се ограничат болниците и министърът разписа една камара нови разрешения. Това се случи и миналата година, докато се приемеше Законът за лечението, за Здравната карта, министърът продължи да разписва разрешения на нови болници", заяви д-р Райнов.

На прицела на Здравната карта, ако бъде приета, ще застанат най-малките и общинските болници, които се намират на преден фронт и най-много хора разчитат на тях, отбеляза д-р Райнов. На противоположно мнение е доц. Шишков. Той е категоричен, че малките лечебни заведения няма да бъдат ощетени.

"Когато се прави реформа, тя се прави за нещо по-добро, за по-добър достъп на пациентите. В момента реформата се прави за едно и също нещо. За спазване на финансова дисциплина. Чрез всички тези симулации на реформи се прави именно това нещо - по-малко пари за здравеопазване, за да може финансовата тежест, която държавата трябва да поеме за здравеопазването, да слезе долу директно при пациентите", отвърна д-р Райнов.

Големият проблем е в това как ще се раздели първият от втория пакет и да няма злоупотреби, добави реформаторът.

"За мен най-важното нещо беше да се тръгне още от началото с изработването на личния здравен паспорт, в която пациентът може да контролира болницата, в която отива и да има обратен контрол. Това, ако не го направим, имаме контрол само от държавата, но не и от гражданите като гражданско общество", допълни доц. Шишков.

Вижте още във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Остеоцентър България преди 8 години
Д-р Петър Москов в качеството му на министър на здравеопазването покровителства незаконната криминална експлантация на тъкани органи и клети от мъртъвци без знанието и съгласието на близките на починалия.Осъществява контрол по преработката, търговията и експортирането на над 20 тона годишно трупни тъкани органи и клети за трети страни например за Osteotech,Inc USA..Евроатлантически трансплант алианс.
5
0
 
0
 
! Отговори
Kвази реформа в ТЕЛ преди 8 години
Тази квази реформа в ТЕЛК на Москов с акцент за социално и професонално включване на хората с увреждания , уж за наше добро. НО.Магическата втора социална комисия по трудоспособността към НОИ се създава със скритата цел , драстично да се намалят разходите на НОИ за инвалидни пенсии и социалните разходи на държавата за инвалидите. Това е нейната основна задача ,а не социалната интеграция на инвалидите.Министър Москов води ултрадясна монетарна правителствена политика с цел макроикономическо регулиране, считайте намаляване на държавните разходи , за най уязвимите неравностойни
4
0
 
0
 
! Отговори
N преди 8 години
Много ме дразнят тези *** от БСП,те съсипаха държавата и народа и все иначе имат идеи за реформи и по-добри условия за живот на хората,къде бяхте през последните 25год. управление,нали вие управлявахте защо не се сетихте през всичките тези години или бяхте прекалено заети да крадете и да унищожавате собствения си народ!
3
0
 
2
 
! Отговори
АTAKICT преди 8 години
КУНЕВА ЩЕ ДОВЬРШИ ПРОСВЕТАТА РБ---ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ГЕРБ---ДЬРЖАВАТА===НА ОРЬЖИЕ БЬЛГАРИ НЕ СПЕТЕ
2
0
 
0
 
! Отговори
КОМУНИСТИ преди 8 години
в ПАРЛАМЕНТА НЯМА. Ако имаше ГЕРБ нямаше да са на власт
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крадливите кoмyниcти не дават да им дърпат кокала.