Две комисии ще оценяват остатъчна трудоспособност

Калфин представи реформата в ТЕЛК пред депутатите
Обновена: 3 фев 2016 20:24 | 3 фев 2016 19:58, Евгения Маринова
22
Две комисии ще оценяват остатъчна трудоспособност
Снимка: архив, БулФото

Две нови комисии – медицинска и социална, ще правят експертиза на работоспособността на хората с увреждания, ще се прилага нов метод, който ще оценява остатъчната трудоспособност на лицето с увреждане, а не намалената.

Прави се разлика между осигурени лица с увреждания в трудоспособна възраст и такива, които не са в трудоспособна възраст. Това са ключовите промени в дългоочакваната реформа на системата за ТЕЛК-те.

Социалният министър Ивайло Калфин представи пред депутатите от комисията по труда и социалната политика идейния проект за реформата, която трябва да замени настоящата система.

Вицепремиерът уточни, че промените са насочени не към фискални цели, а към обективност и прозрачност при разходването на публичния ресурс, както и към социално включване.

Първата комисия ще прави медицинската експертиза и ще е към здравното министерство. Именно тя ще е по модела на СЗО и ще оценява остатъчната функционалност на лицето с увреждане, а не намалената. След становището на медицинската експертиза оценката преминава в ръцете на социалната, която наред с контролните функции ще дава и индивидуализирани решения за социалните придобивки.

Втората комисия ще има за задача да ограничи злоупотребите, доколкото тя ще може да оценява решението на първата комисия и ще индивидуализира препоръките – да каже за конкретното лице с дадено увреждане какво ще следва – тип работа, която да може да работи, допълнителна квалификация и др.

В социалната комисия ще има представители на няколко различни институции – лекар, застраховател, експерт по трудова медицина. Елементът на корупция се свежда до минимум, каза Калфин в отговор на въпрос на Investor.bg. По думите му едва ли някой би корумпирал няколко институции, медицинската експертиза и втората комисия, което според него няма как да стане.

Децата и пенсионерите с увреждания след медицинската експертиза ще се изпращат автоматично в социалната. Хората в трудоспособна възраст обаче ще минават през оценка на работоспособността. Предвижданите засега варианти за тези лица са възможност да се върнат на същото работно място, на което са работили преди намалената работоспособност, възможност за допълнителна квалификация или пък рехабилитация чрез системата на НОИ.

Комисията ще преценява каква трудоспособност има лицето и ща дава препоръка за това каква работа може да върши. Целта е лицето да се социализира и да се върне на пазара на труда, но във всички случаи няма сами да си търсят работа, а ще им се помага, посочи Калфин пред депутатите.

Втората социална комисия ще се намира в НОИ, защото има мрежа от регионални структури, а и е най-логично там да се извършва социалната и трудова експертиза.

По отношение на заварените инвалидни пенсии Калфин обясни, че едва ли ще се налага преразглеждане, ще се разчита на явяване на лицата при преосвидетелстване.

Калфин уточни, че очаква и официални предложения от работодателите какви стимули биха посочили, за да наемат на работа хора с намалена работоспособност. По думите му има достатъчно публичен ресурс, който би могъл да се насочи за това, тъй като сега не се използва ефективно чрез субсидираната заетост.

Вицепремиерът заяви, че сега стартира широко обществено обсъждане и предложената концепция ще стане част от законодателството само след уверение, че това е правилният път.

Още новини по темата четете в Investor. bg


22
Още по темата: МТСПИвайло Калфин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Квази реформи в ТЕЛК преди 2 години
Втората социална комисия по трудоспособността към НОИ се създава със скритата цел , драстично да се намалят разходите на НОИ за инвалидни пенсии и социалните разходи на държавата за инвалидите. Това е нейната основна задача.

Антисоциалния министър Калфин води ултрадясна монетарна правителствена политика с цел макроикономическо регулиране, считайте намаляване на държавните фискални разходи , за най уязвимите неравностойни социални групи, хората със здравни увреждания.
11
0
 
0
 
! Отговори
Реформа недоносче преди 2 години
Не стига ,че сега чакаме с месеци да минем на една ТЕЛК комисия.
Вместо да увеличите броя и разкриете повече ТЕЛК състави с цел да улесните достъпа до експертиза с една единствена медико социална трудово експертна комисия с представители в нея на медицински експерти ,социални работници , експерти по трудова медицина,представители на агенция по заетостта, представители от НОИ ,вие създавате нова втора експертна комисия за да може отново да ни разкарвате нас болните повторно да се редиме на опашки и да чакаме.
Освен това в тази втора социална комисия по трудоспособността към НОИ ще ни връ
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само две?!? Я направо и трета, дето да решава да живее ли този нагъл човек, дето се е разболял...
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сещам се за въпроса към Радио Ереван: "Как трябва да е облечена булката на сватбата?"
На който Радио Ереван отговаря: "Може да е облечена както си иска на сватбата, при всички случаи вечерта ще бъде е..на".
Та и народът с новите комисии ще е така. Дали са две, три или десет все ще е е....
8
0
 
4
 
! Отговори
АА преди 2 години
А ЗА ТОЗИ КОЙТО НЕ ИСКА ТЕЛК...А ЗАБОЛЯВАНЕТО МУ СЕ ВИЖДА.. ЩЕ ЗАДЪЛЖАТ ЛИ ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ДА ИЗДАВАТ ФАЛШИВИ МЕДИЦИНСКИ ЗА РАБОТА НА, КОИТО ЩЕ ПИШЕ ЗДРАВ????...ИНАЧЕ КОЙ ЩЕ ГО ВЗЕМЕ ТОЯ БОЛЕН ЧОВЕК,ТОЙ ЩЕ Е В БОЛНИЧНИ ..МИСЛЕТЕ..
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
4-ти,преди много години,един пич- Маркс е казал, че най-висшият и последен стадий на капитализма е империализъм.Въпросът е:какво следва?
Аз виждам нещата така:вирусът зика след олимпиадата в Рио ще се разпространи глобално,ще се раждат безмозъчни деца.Американците ще им хакват чип в главата да ги програмира я за копане,я за садене,а елитът ще си гледа живота.А да,инвалидите ще ги рециклираме за биомаса.На финала се сещам за един любим фантастичен филм Лексс,дето машините ще почистят на финала.
6
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много се извинявам на всички инвалиди,НО те не трябва да забравят,че инвалидните пенсии им плащат здравите сънародници,факт!Друг въпрос е що щем в Европейския съюз,но както се казва -калпав народ ,слаба държава.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми то пропаднала държава.....
4
1
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
На втората комисия незрящите ще ги насочват за ватмани,а глухите за пеене.Ако нямаш крак илиръка можеш да копаеш.Това иска да каже КАЛФИН.Най малко 5 комисии.Последната да те праща в гробищата
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, не може само две комисии! Най малко три! Ако се движи и говори - значи е здрав и симулира! Щом не е в инвалидна количка, не се зачита! А най добре ще е, да работят в мините, за да се решава максимално бързо проблема с отпадъка в производството на ресурса. Материални, човешки, все ресурси за преработка, нъл тъй? Да живее победия капитализъм до пълната ликвидация на остатъците от социални придобивки и победа на световния неолиберализъм!
2
1
 
21
 
! Отговори
АБВ преди 2 години
Все пенсионерите виновни.Никой не казва колко умират годишно възрастни и инвалиди,ами колко станали...............Не давайте 3 месеца пенсии и хазната ще е пълна.ТОЯ *** и колегата му МОСКОВ едва ли има кого да мразят повече от инвалидите
1
0
 
34
 
! Отговори
хахахахаха преди 2 години
аве тия инвалиди,щом толкова ви пречат що не ги разстреляте ве?дайте НОРМАЛНИ условия на труд,нормални заплати за работещите,спазване на законите за корупция ,наказване на ромската престъпност...накрая си орежете привилегиите ,и пари ще има в излищък,кво седите като бъбреци в мас?