Изтеглете кандидатурата на Кунева, зове Първанов

Лидерът на АБВ иска да се търси консенсусна фигура
Обновена: 3 фев 2016 11:21 | 3 фев 2016 11:14, Камелия Цветанова
18
Изтеглете кандидатурата на Кунева, зове Първанов
Снимка: БТА

Да се изтегли кандидатурата на Меглена Кунева за просветен министър и да се търси консенсусна фигура, предложи лидерът на АБВ Георги Първанов, макар че изборът й в парламента е насрочен за днес.

Още по темата

"Ние сме се ангажирали с това управление в името на амбициозната цел да дадем своя принос за едно управление, което да включва ума и таланта на нацията. Не смятам, че ума и таланта на нацията се е концентирал в четиримата министри на определена политическа сила, които да се ангажират с един или друг пост“, упрекна той.

Според Първанов образованието е изправено пред сериозно изпитание, има нужда от реформи и изисква изключителни усилия, воля и характер.

"По-разумният подход е изтеглянето на тази кандидатура и провеждането на сериозни консултации, в това число и търсенето на подкрепа от опозицията, за да има висока степен на съгласие", призова той и призна, че е наясно, че задачата не е лека.

Според него дебатът как да бъдат определени петте века, през които сме били част от Османската империя, е вреден и дори опасен.

"Виждаме един дебат за робство или съжителство, който разделя обществото, който е непатриотичен. Това, което се случва сега, е израз на същата тази линия, която предизвика тъжен спор по т.нар. мит Батак преди няколко години", коментира Първанов.

Той смята, че опитът да се обезличи родолюбието в образованието е вредно.

Според бившият държавен глава е недостойно министри да се крият за експерти, защото могат да ги сменят, ако не са съгласни с тях. "В българската наука има много кадърни хора, но странно защо все едни и същи хора пишат учебниците“, коментира още лидерът на АБВ.

Първанов призна, че не е разбрал истинската причина за отстраняването на Тодор Танев от министерското кресло, нито пък защо се бърза с избора на Кунева.

"Ние не сме имали претенция да участваме при вземане на решение за кандидатура, която е от квотата на РБ, но носим отговорността за това управление и е добре да обсъждаме политиките и качествата, които трябва да има един министър без да назоваваме имена“, коментира още той.

Макар и лидер на партия от управлението, Първанов настоя, че този начин на действие не укрепва стабилността, а по – скоро я ерозира.

"Ние не бяхме информирани за кандидатурата на Кунева, след като идват да ни броят гласовете, когото е взето решението и е насрочена датата за гласуване сигурно е малко късно да задаваме въпроса „Защо?“, но ние го задаваме и питаме и какво е мнението на учителите на академичната общност“, продължи с упреците той.

Според него кандидатурата на Кунева за просветен министър няма висока степен на доверие в обществото и сред професионалната общност.

Въпреки че депутатите от АБВ подкрепиха другите две персонални промени в кабинета и гласува вътрешен министър да стане Румяна Бъчварова, а Екатерина Захариева  - правосъден министър, сега Първанов оцени това като компромис и посочи, че така се създава опасност от предсрочни избори.

"Ние искаме това правителство да си изкара мандата, да изпълним програмата си, но с тези три предложения за министри, може да скъси мандатът, макар че предсрочни избори изцеждат икономиката и нацията“, отбеляза Първанов.

Въпреки критиките обаче стана ясно, че АБВ може да подкрепи предложения на Кунева, ако са приемливи за тях.


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
Нямам обяснение преди 2 години
Това, което ми е странно е защо обигран играч като Първанов иска да спасява Бойко, давайки му добри и правилни съвети в случая - Бога ми, изтеглете кандидатурата на тази омразна за народа Кунева?
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Млък, Гоцеее
11
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 2 години
Е да я изтеглят, ама като само тя е съгласна? Като Марийка:DDD
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Vsichki sa edni i sashti.vijte kak se spravqt romancite.evalla !
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гоце трипера

То имаше 45 години съветска окупация в България и руско-комунистическо робство.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия и техните си не харесват.
7
7
 
3
 
! Отговори
Гоце трипера преди 2 години
Путеноидите много се страхуват от Кунева че ще влезне в учебници 70г. советско "съжителство"
6
0
 
9
 
! Отговори
Шарли Ебльо преди 2 години
Куна чеша вуна...Вуна чеша Куна...
5
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А БОКОВА КОНСЕНСУСНА ФИГУРА ЛИ Е ? АМА КОГАТО Я ИСКАТЕ ВИЕ НЕ ПОСТАВЯТЕ ТОЗИ ВЪПРОС. ТОЗИ НАГЛЕЦ ТРЯБВА ДА ИЗЧЕЗНЕ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЖИВОТ ,ЗАЩОТО НАГЛОСТТА МУ НЯМА ГРАНИЦИ !
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Goze vsemi edin Pat posizia i kaje ne ne kuneva stiga si plaschil boiko i dr komunjagi ot gerb gerb vi ma4jat vs dr partii a vie Ste im slugite podigravat vi se s taja kandid. Na pramova kuneva. Kskto i s dr Ministerki boiko ima loschi savetnizi kak edin Jane schte go savetva resil e Tova
3
4
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 2 години
Прав е Гоцето, някоя мустаката леля с вълнен чорапогащник трябва, дето се казва да владее масите и да хортува със себеподобни. Слагам два лева за Янка такева
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Срамувам се , че гласувах за президента Гоце , а не за Сидеров. Това мекере на САЩ доразсипа България, получи министерски кресла , подкрепяйки Султана , а иначе плюе по БСП. Всички знаят че Гоце и Султана са първи дружки. И този е на яслата на "Америка за България". Защо докарахте американските бази в България ? Поне за едно е прав Гоце, че Куневица дори за *** за зеле не става.
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много правилно г-н Първанов но вие подкрепихте едно антибългарско управление.