Общини фалират, Горанов пресмята: Милиони дължат!

Държавата ще може да ги подпомага с безлихвени заеми
30
Общини фалират, Горанов пресмята: Милиони дължат!
Снимка: архив, Булфото

Кметовете вече ще са длъжни да съобщават, ако са довели до фалит местната община. Държавата пък може да ги подпомага с безлихвени заеми и в предприемането на оздравителни мерки, които те ще предлагат.

Това предвиждат промени на Закона за публичните финанси, одобрени днес от правителството, които ще бъдат предложени на парламента.

Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че към момента има много задлъжнели общини и даде пример с Велинград, Видин, Сливен.

Просрочените задължения на общини са около 160 млн. лева, а общите задължения са в доста по-голям размер. От вчера Велинград например е със запорирани сметки и не могат да финансират детските градини, училищата, нищо, съобщи министърът, като допълни, че задлъжнялостта на общината е над 20 млн. лева.

Горанов обаче коментира, че не иска да се търси политическа оценка, защото лошо управление има независимо от цвета на кметовете.

По думите му двайсетина общини ще отговорят на критериите за финансово подпомагане от правителството по този механизъм, макар интерес за това да проявявали всички общини.

Държавата може да отпуска заеми до размера на фискалния резерв, но едва ли ще се стигне до такива екстремни обеми, разясни Горанов.

По думите му законът не предвижда таван на заемите и става дума за оперативни решения между местните власти и правителството.

"За съжаление в общия случай говорим за вече изхарчени пари", призна Горанов и допълни, че с парите ще се гарантира нормалното функциониране на местната общност.

Той посочи, че в момента има общини, които не могат да изпълняват функциите си.

Идеята на механизма обаче не е само да реши проблема им, но когато има такъв, живеещите в съответното населено място да го разберат. Досега кметовете не са били задължени да информират Общинския съвет и местната общност, че такъв проблем съществува. Обикновено такива проблеми излизат на бял свят след местни избори, когато всичко е стигнало до такава степен, че на практика общината е пред фалит, допълни министърът.

Оздравителните планове на общините ще се предлагат от самите тях и може да включват вдигане на местни данъци и такси. Централното правителство ще оценява дали плановете са адекватни на проблема, който съществува и ако се приеме, че са адекватни, ще бъдат подкрепяни, обясни още той.

По думите му към момента предоставените безлихвени заеми на местни власти са около 50 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
14
 
! Отговори
Схемата е следната преди 8 години
Въпроса е колко % ще се върнат от Община Х към Влади кеш :)
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С други думи - всеки сам да се оправя в общината си :) Ще ви дадем заем - ама надали! Горанка, нали мойто момче ти каза, че няма да се бъркаш вече в политиката, защото искаш да искарваш пари в някоя банка. Що така си промени решението?
17
0
 
16
 
! Отговори
бррр преди 8 години
Митката Николов, бургаския кмет да каже с колко е задлжъняла общината след тия безумства и простотии които се правят с години. А това последното с градския транспорт просто ни дозакопа с над .. колко беше 130 милиона ?? Ако греша Митака да ме поправи, ама надали! Уж общината нямала никакви задължения и редовно си погасявала заема а тази година вдига местните данъци и такси .. що ли така крадлив алчен Митко и компания????
16
0
 
20
 
! Отговори
родопчанин преди 8 години
Горанов цитира общини , като Сливен, Велинград ,Видин , а за пиклива община от 7-8 хиляди души , като Неделино нищо не каза, защо бившия кмет бей Бешир остави 12 милиона задължения.Защо не му се потърси сметка на този пишман първенец- крадец.
15
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе тя държавата е фалирала тези говорят за общините. Кораба потънал вий знамето му търсите
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Несе притеснявайте за Доспатска об6тина няма да фалира.Гн Кмета е най големият рушветчия на гн Премиера.Мъкне армагани и печени агнета със по 2/3 коли.Доспатската об6тина щее най добре.Премъкнаха пъстърватата от язовира.Там е дебела работата от едно време сие така.Тая пъстърва ако знае да говори.Такива рошвети никъде и никога неса се мъкнали.Поне да несе хвалят на ляво и на дясно жените им.
13
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още един удобен начин за източване на бюжета и на европари!!! Па убави закони си гласувате!
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кметствата уж фалират, а кметовете си купуват лимузини за стотици хиляди лева?
11
0
 
21
 
! Отговори
реалист преди 8 години
Какво разбират кметовете, които са на изборна позиция?Нищо!Проблемите идват от администрациите и общинските съвети, които също не са специалисти администратори или финансисти.Да не споменаваме корупцията и личното облагодетелстване...
10
0
 
29
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
ВИЕ НАЛИВАЙТЕ ПАРИ В ЗАДНИЦИТЕ НА ТИЯ КМЕТОВЕ И СЪВЕТНИЦИ С ФУНИЯ ----НЕ ИМ ТЪРСЕТЕ СМЕТКА И ОТГОВОРНОСТ---ПА ШЕ ВИДИТЕ КАК ПОСЛЕ ШЕ СЕ.РЕ..ТЕ ГЛАДНИ...ХА,ХА,ХАААААААААА...КВОТО САМ СИ НАПРАВИ ЧОВЕК------ДРУГ НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МУ ГО НАПРАВИ...ХА,ХА,ХААААААААА..ПРОДАВАТЕ СЕ ЗА ---10--20-лв.......А , ПОСЛЕ РЕВЕТЕ , КАТО МАГАРЕТА...ХА,ХА,ХААААААААААХАК , ДА ВИ Е....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
9
0
 
30
 
! Отговори
в преди 8 години
Съгласна съм че голяма вина имат кметовете и трябва да насят персонална отговорност.Общинските съветници и председатели са най големия разход на общините.В малки общини от по 7000 души има по 13 общ.съветника със заплати колкото те си гласуват,а на председателя е процент от кметската заплата.Общ.съветници вземат възнаграждения от по 500лв.за 2 часа работа в месеца,а председателите стигат и до 2000лв.Тези средства са от месните данъци и такси.Колко ли струват за 1г.тези харантутници никой не знае
8
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещо за данък уйкенд няма ли? Напълно неприложим е. Аз лично ще си ползвам пълният данъчен кредит.
7
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на ГЕРБ - само така с тоя *** материал дето ги избира постоянно.И следващият заем да бъде не 16, а 26 млрд. Само така.
6
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аууу, де ги милиардите сега?!? Много бързо свършиха!
5
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бе тя държавата е фалирала и се чудят на какво още да повишат цената, вие за общинити ми говорите!
4
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Питайте Данчо Лечков защо фалира Сливен. Колко пари изкраде, чак си плати да го оправдаят и сега е ни лук ял, ни лук мирисал. Егати мафиота-бизнесмен стана от този проооост футболист. Няма такава пародия. И БФС ще източат с приятелчето си Перукан
3
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Общини фалират, защото вече няма независим контрол.
2
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горанов,НЕ ФАЛИРАТ!!!!ФАЛИРАХА ГИ!!!Как я виждаш община да тегли заеми и да разчита ЕДИНСТВЕНО на местни данъци и такси и едно-две предприятия за шиене на долни ***/някой от тях даже ги нямат тези предприятия/???
1
0
 
49
 
! Отговори
БГ преди 8 години
След като са докарали общини до фалит кметове ,защо Горанов не им забрани да си купуват скъпи автомобилиа ще те теглят заеми пак от нашият джоб. Сбъркана държава!