Родната Маргарет Тачър пое със 106 гласа МОН

66 народни представители не я подкрепиха, а 31 се въздържаха
Обновена: 3 фев 2016 15:30 | 3 фев 2016 15:16,
307
Родната Маргарет Тачър пое със 106 гласа МОН
Снимка: архив, Булфото

Вицепремиерът без портфейл Меглена Кунева пое Министерството на образованието.

Кандидатурата й мина през парламента след прегласуване, тъй като се оказа, че депутати от ДПС не могли да упражнят правото си на глас.

Още по темата

Така от днес постът на подалия оставка Тодор Танев е в ръцете на Меглена Кунева, след като за нея гласовете си дадоха 106 от общо 203-ма гласували.

66 народни представители не подкрепиха кандидатурата й, а 31 се въздържаха.

Лидерката на ДБГ получи единодушна подкрепа само от депутатите на ГЕРБ. От всичките 84 депутати от партията на Бойко Борисов 80-ма гласуваха "за".

АБВ удържаха на думата си и гласуваха против - 9 от всичките 11 бяха в залата. Вчера, след като хората на Първанов обявиха, че няма да я подкрепят, защото няма експертиза в сферата на образованието, Кунева им отвърна, че и Маргарет Тачър, освен премиер, е била и министър на образованието.

Въпреки обещанието на ПФ да гласува против обаче, двама депутати гласуваха "за" Кунева. Двама бяха пратив, а 13 се въздържаха. Веднага след гласуването Красимир Каракачанов обяви, че двама от депутатите му са се объркали, подкрепяйки Кунева. 

Реформаторите, които издигнаха кандидатурата й, се разцепиха при гласуването и едва 13 дадоха вот за нея, 1 бе против, а 6-има се въздържаха. 8 от БДЦ също я подкрепиха, а трима бяха против.

БСП, ДПС и "Атака" също не дадоха подкрепата си за Меглена Кунева.

Не всички опозиционни депутати обаче участваха в гласуването. Това улесни изборът на новия министър, тъй като свали броя гласове, нужен за избирането й. От БСП липсваха трима депутати - 35 от всичките 38 депутати бяха против. От ДПС в гласуването не участваха 9 депутати - 21 от всичките 30 депутати от ДПС бяха против. От "Атака" вота си не дадоха шестима - против бяха 5-има от всичките 11 депутати. 

Избирането на Меглена Кунева за министър на образованието стана в отсъствието на премиера Бойко Борисов, който не е в България. Кандидатурата й бе представена от вицепремиера Томислав Дончев, а на вота присъства почти целият кабинет. 

Кунева бе избрана след почти двучасови дебати. По време на тях от "Атака" припомниха, че новата министърка се забърка в лобистки скандал, ставайки консултант на банка след излизането си от ЕК.

От БСП пък попитаха защо никой не казва мотивите за освобождаването на досегашния министър.  ДПС предупреди, че ако мнозинството продължава да не е единно, предсрочните избори ще са неминуеми.   

"В залата има едва 16 депутати от ДПС", репликира независимият Георги Кадиев, намеквайки за сделка за избирането на Кунева.

"За мен мярка за морал е да влезеш и излезеш с една и съща партия от НС", отвърна му Четин Казак. 

До избора на Кунева се стигна след като премиерът Бойко Борисов поиска оставката на досегашния титуляр Тодор Танев. Заедно с назначаването на Кунева депутатите гласуваха и неговото оттегляне.

Танев бе свален след скандали около новите учебни планове - отпадането на ключови произведения от учебниците или преместването им в други класове. Допълнително напрежение създаде и идея за означаване на периода на турското робство в учебниците по история с термина съжителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И тая какво разбира от педагогика и даскалък? Гербавите комунисти на какво ли не са способни.
7
0
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко, защо не послуша народа? Не я искаме, а ти направи всичко за да я бутнеш там! Ща страдаш!
6
0
 
55
 
! Отговори
зорко око преди 8 години
Заглавието ви кърти, днес.бг! Само не разбрах какво общо има тази кривоуста уро*пия с Маргарет Тачър?Във всеки случай не това, че се опитва да я цитира.
5
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Псевдопатриотчетата пак се въздържали. Заради мазното кокалче какво ли няма да направят.
4
0
 
64
 
! Отговори
ужас преди 8 години
Още една неадекватна лелка ще бърника по българското образование и наука...бедни ми български даскаля, тежко ви!
3
0
 
55
 
! Отговори
Смях преди 8 години
Госпожа Да ! ПОЗОР И ЕФТИНО ПО-РНО!!!
2
0
 
53
 
! Отговори
тц тц тц преди 8 години
Горко И на просветата и науката
1
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проклета да е Меглена Кунева!