Родната Маргарет Тачър пое със 106 гласа МОН

66 народни представители не я подкрепиха, а 31 се въздържаха
Обновена: 3 фев 2016 15:30 | 3 фев 2016 15:16,
307
Родната Маргарет Тачър пое със 106 гласа МОН
Снимка: архив, Булфото

Вицепремиерът без портфейл Меглена Кунева пое Министерството на образованието.

Кандидатурата й мина през парламента след прегласуване, тъй като се оказа, че депутати от ДПС не могли да упражнят правото си на глас.

Още по темата

Така от днес постът на подалия оставка Тодор Танев е в ръцете на Меглена Кунева, след като за нея гласовете си дадоха 106 от общо 203-ма гласували.

66 народни представители не подкрепиха кандидатурата й, а 31 се въздържаха.

Лидерката на ДБГ получи единодушна подкрепа само от депутатите на ГЕРБ. От всичките 84 депутати от партията на Бойко Борисов 80-ма гласуваха "за".

АБВ удържаха на думата си и гласуваха против - 9 от всичките 11 бяха в залата. Вчера, след като хората на Първанов обявиха, че няма да я подкрепят, защото няма експертиза в сферата на образованието, Кунева им отвърна, че и Маргарет Тачър, освен премиер, е била и министър на образованието.

Въпреки обещанието на ПФ да гласува против обаче, двама депутати гласуваха "за" Кунева. Двама бяха пратив, а 13 се въздържаха. Веднага след гласуването Красимир Каракачанов обяви, че двама от депутатите му са се объркали, подкрепяйки Кунева. 

Реформаторите, които издигнаха кандидатурата й, се разцепиха при гласуването и едва 13 дадоха вот за нея, 1 бе против, а 6-има се въздържаха. 8 от БДЦ също я подкрепиха, а трима бяха против.

БСП, ДПС и "Атака" също не дадоха подкрепата си за Меглена Кунева.

Не всички опозиционни депутати обаче участваха в гласуването. Това улесни изборът на новия министър, тъй като свали броя гласове, нужен за избирането й. От БСП липсваха трима депутати - 35 от всичките 38 депутати бяха против. От ДПС в гласуването не участваха 9 депутати - 21 от всичките 30 депутати от ДПС бяха против. От "Атака" вота си не дадоха шестима - против бяха 5-има от всичките 11 депутати. 

Избирането на Меглена Кунева за министър на образованието стана в отсъствието на премиера Бойко Борисов, който не е в България. Кандидатурата й бе представена от вицепремиера Томислав Дончев, а на вота присъства почти целият кабинет. 

Кунева бе избрана след почти двучасови дебати. По време на тях от "Атака" припомниха, че новата министърка се забърка в лобистки скандал, ставайки консултант на банка след излизането си от ЕК.

От БСП пък попитаха защо никой не казва мотивите за освобождаването на досегашния министър.  ДПС предупреди, че ако мнозинството продължава да не е единно, предсрочните избори ще са неминуеми.   

"В залата има едва 16 депутати от ДПС", репликира независимият Георги Кадиев, намеквайки за сделка за избирането на Кунева.

"За мен мярка за морал е да влезеш и излезеш с една и съща партия от НС", отвърна му Четин Казак. 

До избора на Кунева се стигна след като премиерът Бойко Борисов поиска оставката на досегашния титуляр Тодор Танев. Заедно с назначаването на Кунева депутатите гласуваха и неговото оттегляне.

Танев бе свален след скандали около новите учебни планове - отпадането на ключови произведения от учебниците или преместването им в други класове. Допълнително напрежение създаде и идея за означаване на периода на турското робство в учебниците по история с термина съжителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
16
 
6
 
! Отговори
БРАВО НА ГЕРБ! преди 8 години
ПОЗИТАНЦИ И БЕЛАТА ЗЛАТКА ......ПАК ГРИЗНАХА ДРЪВЦЕТОООООООООО.....ХА,ХА,ХААААААААААА...ИЗБОРИ-----НАНАЙ , МАРО......!!ИЗБОРИТЕ СА ----КОГА КАЖЕ, ГЕРБ...!!!!АЙДЕ , СЕГА ...У ЛЕВООООООООООО.....!!!!
107
13
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Тъй като русосифилистиците и атакистите са необразовани и прости ,Кунева ще им предостави безплатно обучение и образование , за да прогледнат, ако е възможно !!!! Ако не могат да заминават за Русия .....
106
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До геоЧе защо русофилите да са побесняли? не знаеш ли, че Пръмова, сменила името си от политическа мимикрия след 1989г. е снаха на член на Централния комитет на Българската комунистическа партия и е ползвала и сега ползва всички облаги от това си роднинство. Нейното издигане за пореден път доказва, че след 1989 г. във властта са най-злостните, невежите и неуспели или провалени за кражби и злоупотреби преди 1989 ***.
105
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Впечатли ме Кадиев, който се опитва да покаже нещата такива каквито са, а именно, че ДПС и Атака присъстват и гласуват против, ама наполовина. Общо 15 души отсъстват, а ако са там кворума става друг и 106 не стигат дори и на Маргаретка! Кадиев първо като реплика на изказване на Четин Казак или Данчо Ментето поиска депутатите им, както и тези на Атака да си заемат местата в залата, а след това поиска прегласуване, защото ,,някой от ДПС и Атака не успели да гласуват.Е, ,,не успяха'' и втория път!
104
0
 
17
 
! Отговори
Куневиц преди 8 години
Пичове, да сравните Кунева с Тачър говори за брутално непознаване на историята и политиката. Дори и ирония не може да има в случая. Като да сравнявате Астън Мартин с Лада 7-ца :-)
103
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тайно се надявах Азис да поеме МОН :(
102
1
 
23
 
! Отговори
кйхс преди 8 години
Бойко българомразеца отново ни залива с л.айна. Този човек явно е много глупав. Гербави комунисти, това е бойко българомразеца и шайката му наречена герб. Кунева сама ппо себе си с нейната партия има 1 % подкрепа на българския народ. Е, заслужава ли такъв човек, с няколко хиляди души подкрепа да седне в едно от най- критично закъсалото министерство, при все че тази жена, в рамките на правителството на испанския комарджия, закова България здраво на дъното, по отношение на членството ни в ЕС. срам
101
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
целта им е да окрадат 1.3 милиарда лева от еврофондовете отпуснати от ес за образование в бг.спецове по кражбите ще са тая и даниел вълчев
100
7
 
8
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
По- добре "ДЪЛГОВЕ"... КЪМ ЗАПАДА -----ОТКОЛКОТО КЪМ ИЗТОКА И.... ПУТИН!!!КАТО ШЕ "РОБУВАМЕ"----ПОНЕ ДА РОБУВАМЕ НА "богати и умни господари".....ОТКОЛКОТО НА ВЪШЛИВИ МУЖИЦИ.... И БЕДНИ ,КОМУНИСТИ -ЛА..***...РИ.....
99
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не осквернявайте паметта на Тачър.
98
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заглавието е иронично. Никой не я харесва Кунка, но в реформаторите решиха, че трябва да ѝ задоволят личните желания. Сега оттук нататък всички знаем, че РБ са просто шепа случайници, които се набутаха във властта...
97
17
 
3
 
! Отговори
гео преди 8 години
БРАВО ЗА КУНЕВА !!! А РУСОСИФИЛИСТИЦИТЕ, АТАКИСТИТЕ И КОМУНИСТИТЕ ПОБЕСНЯХА ! ВЗИМАЙТЕ ХАПЧЕТА И НЕ СЕ ПРЕТОВАРВАЙТЕ !!!!!
96
1
 
10
 
! Отговори
Гарантирано от ГЕРБ преди 8 години
поредният абсурд хаха .. възможно най-неподходящата кандидатура и беше приета.. сякаш нарочно изпробват търпението ни и плюят на общественото мнение ..ами ще продължаваме да копаем дъното.. ако стоим само по форумите ..
95
0
 
13
 
! Отговори
Така е преди 8 години
Срам за партийните представители в партийното събрание.
94
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Подкрепена напълно като парламентарна група само от Герб, а уж от РБ! Опозиция - БСП! Останалите само дуят перушина и правят нужното за да мине гласуването без проблеми. Аритметиката е ясна - да останем депутати колкото се може по дълго, че и след това.
93
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
:) Време е пак за седянки...Дани Бой идва! Утре като го предложат за зам министър да не се чудете! А учителите и децата, кучета ги яли! Колко мнооого пари има за лапане в образованиетооо, че и директорите ще намажат! Дани е техен човек,няма страшно! Върви народе възродени... към своята гибел вървиш!
92
0
 
9
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
...ОЩЕ 15-МИЛРД.Э.ЗАЕМ.......и МОЖЕ ДА СЕ ГОВОРИ ЗА "дъно".....!ОЩЕ МОЖЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ........НЕМА СТРАШНО!!
91
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво плюете по ДПС сега? Ами магаретата и магариците от ГЕРБ, които нямат собствено мнение по нито един въпрос и гласуват така, както им нареди Вожда?!?! Те я избраха де факто!
90
2
 
15
 
! Отговори
Радио Свиленград преди 8 години
Тази е за затвора.
89
6
 
2
 
! Отговори
НЕМА СТРАШНО ,БЕ преди 8 години
....ЗА *** ----ДЪНОТО Е ДАЛЕЧЕ ...ХА,ХА,ХАААААААААААААШЕ ПОТЪВАТ , ОЩЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ......!!/..докато се затрият съвсем.../