Родната Маргарет Тачър пое със 106 гласа МОН

66 народни представители не я подкрепиха, а 31 се въздържаха
Обновена: 3 фев 2016 15:30 | 3 фев 2016 15:16,
307
Родната Маргарет Тачър пое със 106 гласа МОН
Снимка: архив, Булфото

Вицепремиерът без портфейл Меглена Кунева пое Министерството на образованието.

Кандидатурата й мина през парламента след прегласуване, тъй като се оказа, че депутати от ДПС не могли да упражнят правото си на глас.

Още по темата

Така от днес постът на подалия оставка Тодор Танев е в ръцете на Меглена Кунева, след като за нея гласовете си дадоха 106 от общо 203-ма гласували.

66 народни представители не подкрепиха кандидатурата й, а 31 се въздържаха.

Лидерката на ДБГ получи единодушна подкрепа само от депутатите на ГЕРБ. От всичките 84 депутати от партията на Бойко Борисов 80-ма гласуваха "за".

АБВ удържаха на думата си и гласуваха против - 9 от всичките 11 бяха в залата. Вчера, след като хората на Първанов обявиха, че няма да я подкрепят, защото няма експертиза в сферата на образованието, Кунева им отвърна, че и Маргарет Тачър, освен премиер, е била и министър на образованието.

Въпреки обещанието на ПФ да гласува против обаче, двама депутати гласуваха "за" Кунева. Двама бяха пратив, а 13 се въздържаха. Веднага след гласуването Красимир Каракачанов обяви, че двама от депутатите му са се объркали, подкрепяйки Кунева. 

Реформаторите, които издигнаха кандидатурата й, се разцепиха при гласуването и едва 13 дадоха вот за нея, 1 бе против, а 6-има се въздържаха. 8 от БДЦ също я подкрепиха, а трима бяха против.

БСП, ДПС и "Атака" също не дадоха подкрепата си за Меглена Кунева.

Не всички опозиционни депутати обаче участваха в гласуването. Това улесни изборът на новия министър, тъй като свали броя гласове, нужен за избирането й. От БСП липсваха трима депутати - 35 от всичките 38 депутати бяха против. От ДПС в гласуването не участваха 9 депутати - 21 от всичките 30 депутати от ДПС бяха против. От "Атака" вота си не дадоха шестима - против бяха 5-има от всичките 11 депутати. 

Избирането на Меглена Кунева за министър на образованието стана в отсъствието на премиера Бойко Борисов, който не е в България. Кандидатурата й бе представена от вицепремиера Томислав Дончев, а на вота присъства почти целият кабинет. 

Кунева бе избрана след почти двучасови дебати. По време на тях от "Атака" припомниха, че новата министърка се забърка в лобистки скандал, ставайки консултант на банка след излизането си от ЕК.

От БСП пък попитаха защо никой не казва мотивите за освобождаването на досегашния министър.  ДПС предупреди, че ако мнозинството продължава да не е единно, предсрочните избори ще са неминуеми.   

"В залата има едва 16 депутати от ДПС", репликира независимият Георги Кадиев, намеквайки за сделка за избирането на Кунева.

"За мен мярка за морал е да влезеш и излезеш с една и съща партия от НС", отвърна му Четин Казак. 

До избора на Кунева се стигна след като премиерът Бойко Борисов поиска оставката на досегашния титуляр Тодор Танев. Заедно с назначаването на Кунева депутатите гласуваха и неговото оттегляне.

Танев бе свален след скандали около новите учебни планове - отпадането на ключови произведения от учебниците или преместването им в други класове. Допълнително напрежение създаде и идея за означаване на периода на турското робство в учебниците по история с термина съжителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
0
 
14
 
! Отговори
Aleks преди 8 години
Ако бяхте прочели малко от биографията на Маргарет Тачър, никога нямаше да наредите тази фурнаджийска лопата до нея..
187
0
 
7
 
! Отговори
:( преди 8 години
Вера К. - моля те спри. Какво е това заглавие?????
186
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мили Боже тази и 2% от характера и възможностите на лейди Тачър да имаше щеше да е цвете.
185
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как може да обиждате така Маргарет Тачър? Това бостанско плашило - Локумева не става и за *** на зеле.
184
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
голям смях , питайте я тая дали знае кой е хан Омуртаг и хан Тервел и бас ловя че ще ги изкара че са европейски революционери , тая продаде енергетиката ни а държава без собствена енергетика е държава под чехъл , тая к..оза вместо да е министър трябва да е персона нон грате в България
183
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко, защо не послуша народа? Не я искаме, а ти направи всичко за да я бутнеш там! Ща страдаш!
182
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Анатема! За предателите на България трижде анатема!
181
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ламтежа е за парите, лелчето, затова се моли на депутатите да го изберат!Човешката алчност е безкрайна като Вселената, а в случая въпросът опира и до болни амбиции!!
180
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква Маргарет Тачър,бееее.Тази смешница не може и на малкия пръст да стъпи на желязната лейди,но това не и пречи да се сравнява с нея.
179
0
 
12
 
! Отговори
Лондон преди 8 години
До Вероника..ние сме стигнали отдавна душко, не отиваме ,там сме вече..от нашата безотговорност и малодушие,не осъзнавайки че за да преживеем или поживеем безпроблемно се самоунижаваме и самоунищожаваме.Един ден наследниците ще ни проклинат...запомни го
178
0
 
20
 
! Отговори
Вероника преди 8 години
О, не, това не може да е държава в Европа!!! В парламента - само далавераджии, вижте ги днес какви шашми правиха по време на гласуването! Тази новоизбраната безсрамница - наглотия, не вижда ли, че хората я ненавиждат, в РБ я ненавиждат, с някакви си 106 гласа я избрали след 2 часа караници! Няма по-голяма гнус от българските политици!!! Тази празнословка, нагаждачка, продажница, бяха я сложили там нещо да се води проформа вицепремиер, а сега - министър в толкова важна сфера?!? Накъде отиваме?
177
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много ви моля стига сте писали а взимайте тоягите и излизайте...или ние или те..дотам сме я докарали..
176
0
 
3
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 8 години
...meko kazano...ne podhodiashto sravnenie !!!...Kuneva i Tachar ..niamat ama absoliutno nishto obshto...kakvi li trevi e pushila avtorkata na tazi statia???
175
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АТАКА има 11 депутата ,6 са гласували против а другите 5 са отишли за гъбиии.
174
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"От трън, та на глог че е по-висок!"
173
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На мен ми е все тая дали Кунева ще бъде министър или не. Видях обаче, че нямаме нужда от 240 депутати и 20 партии.
172
1
 
13
 
! Отговори
гх преди 8 години
до натегачката написала тази боза, моме не сравнявай и не петни името на жената светило в международната политика с тая нагла и глупава овца
171
1
 
20
 
! Отговори
Ганьо преди 8 години
Нито един българин НЕ иска Кунева. Скрий се *** гъско защото ввсе по-вече се приближавате до СОПИТЕ
170
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Началото на падението на кабинета!
169
1
 
18
 
! Отговори
народ преди 8 години
Само *** в народно събрание има