След президентския вот и парламентарен, предвиждат политолози

ГЕРБ има интерес от предсрочни избори при тази нестабилна подкрепа
Обновена: 3 фев 2016 15:24 | 3 фев 2016 14:38,
0
След президентския вот и парламентарен, предвиждат политолози
Снимка: bgonair.bg

След президентските избори - предсрочни парламентарни избори. Това прогнозира политологът Кънчо Стойчев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Според него две са причините защо това няма да се случи преди президентските избори.

"Парламентарни избори може да предизвика само ГЕРБ. Немислимо е, че ГЕРБ за втори път ще се свалят от власт. Едни предсрочни парламентарни избори преди президентските означава служебен кабинет, назначен от този президент и крайно усложняване на самата картина за президентските избори, така че - едва ли", обясни Стойчев.

ГЕРБ имат интерес от предсрочни избори при тази нестабилна парламентарна подкрепа към сегашното правителство, добави политологът Цветозар Томов.

"Чисто формално изглежда ГЕРБ имат интерес. Всички демоскопски сондажи показват, че не биха имали сериозен конкурент при едни избори и вероятно, ако се намали броят на партиите в парламента, биха имали по-широко представена парламентарна група. Това само по себе си не означава, че ГЕРБ биха предизвикали парламентарна и правителствена криза. Мисля, че нещата ще зависят от това до каква степен ще може да се получи нова формула на подкрепа в правителството", поясни Томов.

Реформаторското разцепление

Разцеплението в РБ е невъзвратимо и хората в него не могат да съставляват не просто единен, а един политически субект, смята Томов. Според него това означава, че формулата, по която се рекрутира политическата подкрепа за управляващата коалиция също не работи вече.

Дали ще възникне друга формула? Възможни ли е с плаващи мнозинства да се поддържа подкрепата на кабинета, предстои да видим. Предстои и вотът на недоверие", коментира Томов.

Вотът на недоверие не е инструмент, който задължително винаги води до оставката на правителството, подчерта Стойчев. По думите му в 90% от случаите той не минава, а служи за демократичен инструмент за усилване на натиска и контрола от страна на опозицията. Действа оздравително и е полезен за обществото, добави той.

"В този случай ще бъде доста сериозен лакмус, защото това, което наблюдаваме покрай избора на образователен министър, то ще се пренесе и върху вота на недоверие. Имаме заявка от Кънев, че е в опозиция и всъщност вотът на недоверие ще покаже неговата позиция. Не бих се учудил, ако на вота на недоверие, той гласува "ЗА", заяви Стойчев.

На практика Гражданският съвет на РБ не съществува от доста време, коментира Томов. Той посочи, че България на гражданите също смята, че той е приключил с мандата си. Причината за това е, че самите политически партии, образуващи коалицията имат различно отношение към това има ли граждански съвет или няма.

"Тези непартийни симпатизанти на РБ, които бяха в Гражданския съвет, са в ситуация на изолация и нямат влияние върху решенията на политиците. Това, заради което РБ все пак донякъде успя, беше обединението на избиратели с общо взето с еднакъв профил, които се разпиляваха между различни партии. Ако страната навлезе в ситуация, в която ще има нови парламентарни избори преди изтичането на мандата на този парламент - доста е съмнително този вот да се обедини около която и да е политическа платформа при разпадане на Блока", добави Томов.

Ще стане ли Ирина Бокова генерален секретар на ООН?

Кристалина Георгиева не може да бъде българска кандидатура, защото е напълно неизбираема, заяви Стойчев. Той обясни, че причината не е в качествата й дали заслужава или не, а поради чисто технически факт.

"Госпожа Бокова в момента е в пълен втори мандат в ЮНЕСКО генерален секретар. ЮНЕСКО е втората по значение и може би най-голямата структура в рамките на ООН. Ако госпожа Бокова не е кандидат за генерален секретар на ООН, не е възможно българин, който и да е той, да бъде избран, защото тогава двата най-важни поста в ООН ще се заемат от българи. Тогава да ни дадат НАТО и Световната банка - и да приключи света. Това е невъзможно технически и това го знаят българските политици. Защо шикалкави премиерът Борисов? Там се играят много тънки игри, за да се провали Бокова", поясни политологът.

Вижте още по темата във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари