Сметки на деня: 66 стигат да изберат Кунева. Тя има 103

В парламента днес се регистрираха едва 131 депутати
3 фев 2016 11:07,
55
Сметки на деня: 66 стигат да изберат Кунева. Тя има 103
Снимка: Архив БТА

66 депутати ще са достатъчни, за да изберат Меглена Кунева за министър на образованието. Това стана ясно в началото на днешното заседание. За старт на работата в парламента се регистрираха 131 депутати. Това означава, че решенията днес ще са легитимни, ако за тях са гласували не по-малко от половината от присъстващите в началото на деня или 66 избраници. 

Толкова ще са достатъчни и на Кунева. Единственото условие е не всички депутати да са в пленарната зала. Според Конституцията за избора на министър е нужно обикновено мнозинство, а то зависи от броя на депутатите в пленарна зала по време на вота. 

Както стана ясно още вчера подкрепата за Кунева в управляващото мнозинство е разколебана. ПФ и АБВ решиха, че няма да я подкрепят, а в РБ едва 13 от 23-имата депутати ще гласуват за нея. БСП, ДПС и "Атака" също няма да я подкрепят.  

Всички в ГЕРБ ще гласуват "за", без шефа на депутатите Цветан Цветанов, който не е в България. Подкрепа ще дадат и 8 избраници от БДЦ от партията на Красимира Ковачка. Трима от БДЦ пък, около Светлин Танчев, ще гласуват против.  Не е ясно как ще гласуват 11-те независими депутати, 6 от които са на Лютви Местан. 

Така Кунева може да разчита на 103 сигурни гласа от 240-те депутати в парламента. 

Изборът на Меглена Кунева за министър на образованието да бъде отложен заради отсъствието на премиера Бойко Борисов. Този призив дойде откъм ДСБ в началото на днешното заседание на Народното събрание. 

Депутатът от РБ, но от опозиционното крило в него, Атанас Атанасов предложи точката с избора на Кунева да бъде извадена от седмичната програма. Той обясни, че не е добър знак отсъствието на премиера в този ключов момент.

Още вчера стана ясно, че днес Борисов заминава на посещение във Великобритания.   "Няма нищо лошо да оставим избора за утре или за петък", каза Атанасов.  

Димитър Делчев от РБ, но от партията на Меглена Кунева, обаче отвърна, че премиерът ясно е показал, че подкрепя кандидатурата за просветен министър.  

"Избор на министър в отсъствието на премиера няма да е прецедент", обясни още Делчев. 
 

Шефката на парламента Цецка Цачева подложи на гласуване искането за отлагане на избора на Кунева. 63 от депутатите бяха "за", а 67 гласуваха против и предложението не мина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че то така ще стане никой от нас не се съмнявал още при вчерашните новини, или греша.
38
1
 
5
 
! Отговори
Веси преди 8 години
Местан пак започна с неговите избори,като не е Кунева друг щее имаме хора да оглавят това министерство,хем не е в ДПС ,хем си подволява да коментира,вплочем ДПС много рехаво са се представили като подкрепа а пък Местан изобщо не ни интересува какво ще каже.От интригант ръзум не ща.
37
1
 
14
 
! Отговори
66 преди 8 години
Значи съвсем намясто ще изберат Кунева с копитцата с дяволското число 66.
36
1
 
14
 
! Отговори
факт преди 8 години
Програмата за образованието е написана преди 3г. от ГЕРБ от бившата зам.-министърка на образованието и сегашна шефка на образователната комисия Милена Дамянова и всичко в образованието се случва заради нея с ясната цел разбиване на РБ и го постгат
35
1
 
14
 
! Отговори
1 преди 8 години
Игри! Тия дето уж са "против", като не гласуват, значи са "за"! За какво бяха милион приказки?
34
2
 
17
 
! Отговори
Ужас! преди 8 години
Румънския главен прокурор днес си е подал оставката заради ескорт от полицейски коли въпреки ,че ЕК го хвали в доклада.....тука самолети хвърчат,хеликоптери,Ек ни казва ,че сме най-големите бандити в Европа и вместо да направят реформа в Съда те ни хвърлят пепел в очите като махнаха министъра на......образованието!!!!! WTF !!!!!! Толкова ли сме прости ,че ги търпим?
33
1
 
10
 
! Отговори
Вик преди 8 години
Каракачано-о-о-о- ов, Вайййй - вой-о-о-о-д-о-оо-о, Къде-е-е-е си-и-и-и-и-и-и-и?
32
2
 
18
 
! Отговори
22 преди 8 години
заличаването на нацията продължава в пълна сила ! По-силни и по-нагли са от всякога, а ние сме по-захлупени, по-заблудени, по-предали се от всякога ...чао България !
31
1
 
17
 
! Отговори
Гнус ме е! преди 8 години
Това, което ми е непоносимо да чета и слушам, са аритметиките за избора на една компрометирана персона каквато е Кунева за министър на общонароден национален институт, което е образованието.Тези непоносими, цинични, нечистоплътни аритметики само показват как стремежът към "усвояване" на власт, а властта означава усвояване на пари е единсвената цел и осъзната мисия на българските политици и прислужващатите им медии.Хей, политици и журналисти. Знайте, гнус ме е от вашата аритметика на усвояване
30
1
 
9
 
! Отговори
ддф преди 8 години
оффф че тъпо, трябва да ходят на работа за някъв си *** вот ...
29
17
 
5
 
! Отговори
гербер преди 8 години
И да не я искате- тя ще е. Реформите ще се проведат, колкото и да не ви се иска. След като сме първо съседи, второ съюзници на Турция, то не може да се говори че е имало някога турско робство. Да не забравяме и факта, че до 10 години те ще са мнозинство.
28
1
 
9
 
! Отговори
Д. Димитров преди 8 години
До Кога - във фейсбук!
27
1
 
21
 
! Отговори
срам сте преди 8 години
Боко Тикво ще си отидеш от такива министри.Каково разбира тая ,че я назначаваш .Кога беше в образованието .Клатеше Барозо и сега ще дава акъл на учителите .
26
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пръмова ще ви управи .Сега ще видите що е това образование .Още по прости ще излизат децата на България.
25
2
 
15
 
! Отговори
Яна преди 8 години
Откога думата "малоумнци" стана нецензурна и ми я изтрихте от коментара?Откога назоваването на истинската същност стана нецензурна?.......Ако отново я изтриете, ще напиша така - управници без ум и разсъдък.ограничени *** и бездарници....Трийте сега да видим колко е прегоряла и вашата съвест, админи....
24
1
 
41
 
! Отговори
Д. Димитров преди 8 години
Страшна пародия е този парламент......Даже вече не са ми смешни... тъжно ми е като гледам какво става.Госпожа Кунева-Пръмова, мисис Йес сър... ако имаше топки, щях да напиша, че от запада много здраво са я хванали за топките и тя прави всичко което и заповядат.... ама тя като няма топки, не зная за какво я държат и с какво. Госпожата е нищо повече от кариеристка, слагачка и национален предател... за нея хората са нищо, важни са личните и цели или по скоро целите на господарите и! ДО КОГА?
23
1
 
31
 
! Отговори
Яна преди 8 години
Как не се вслушаха веднъж в желанието на народа - 90 % ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НЕ Я ИСКАТ!ЗАЩО ТРЯБВА ПАК ДА СЕ СЪБИРАМЕ И ПУБЛИЧНО ДА ИЗРАЗЯВАМЕ НЕДОВОЛСТВОТО СИ!ЗАЩО СА ТОЛКОВА *** ТИЯ В ПАРЛАМЕНТА И НЕ РАЗБЕРАТ, ЧЕ ИЗЛЕЗЕМ ЛИ СРЕЩУ КУНЕВА, ЩЕ РИТНЕМ И ПРАВИТЕЛСТВОТО!!!
22
1
 
4
 
! Отговори
kolio99 преди 8 години
До Ха хаверно си е ха-ха, кое общество викаш.....
21
1
 
11
 
! Отговори
akut преди 8 години
парламентарни селски номера с които една партия се излага
20
1
 
27
 
! Отговори
НОРМАЛЕН ЧОВЕК преди 8 години
Видно е,че образованието не е важно за депутатите,щом само 131 са се регистрирали и с 66 ще стигнат Кунето да бъде избрана.Парламентът е висша проява на българския манталитет-да се сговорим,а ония пак ще гласуват за нас.Да сте чули да се приеме закон,който да е в полза на гражданите,да са се справили с картелите.Но виж,да приемат,че ще правим нови лични карти,за да се нагушат герберите-всички са за.Надали има друга д-ва в ЕС,която да си сменя толкова често личните карти.Загубен Парламент!