НС развърза кучетата: Без каишки, без глоба...

Изненадващо депутатите се отказаха от предвидените наказания
4 фев 2016 12:30,
181
НС развърза кучетата: Без каишки, без глоба...
Снимка: Архив Reuters

Стопаните, които пускат кучетата си свободно навън - без придружител или без каишка няма да се наказват.

Изненадващо и тихомълком парламентът се отказа да въвежда наказания за такива собственици на четирикраки любимци. 

През ноември депутатите въведоха глоби от 50 до 150 лв. за всеки стопанин, който пусне или допусне куче извън мястото му за отглеждане без придружител, както и за този, който пусне или допусне свободно движение на куче в населено място без каишка. 

Наказанието бе гласувано на първо четене с промени в закона за ветеринарно-медицинската дейност.

При гласуване на второ четене днес обаче текстът отпадна. Решението беше взето с 82 гласа "за" и 20 против без никакви дебати. 

Депутатите вдигнаха и глобите за ветеринарни лекари, които не сигнализират навреме за наличие на зарази. Санкцията за това ще е от 1000 до 2000 лева, а при повторно нарушение - от 2000 до 4000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
1
 
2
 
! Отговори
Към 135 преди 8 години
А кой е казал, че аз имам проблем с кучето си? Нямам и никога не съм имала ни най-малък проблем с кучето си! И моето куче търпи всякакви гаври с него, макар че не е длъжно когато излезе на разходка и да го ритат, блъскат, целят и тн! Всеки има правото да избере как да си възпита кучето. Никога няма да забравя онова хлапе, което реши да яхне 10 килограмовото ми беззащитно животинче, а майка му пристигна сума ти и време след това! Давайте, конят вече е демоде- сега яздим кокер шпаньоли. :(
116
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До xxСледващия път детенце ще изяде отровата и пак ще пише същото, нали?!
115
1
 
0
 
! Отговори
Kym #134 преди 8 години
Г-н Собственик, социализирайте си кучето. За целта не трябва да сте собственик и да прилагате насилствени методи за възпитание над кучето си ала'водачът на глутницата, а стопанин. Стопанинът изгражда връзка/добри взаимоотношения с кучето си и след това и без думи кучето го разбира. Аз защо нямам проблем с кучето си, независимо къде е - в парка, на плажа или улицата, сред пискащи, скачащи, възпитани и невъзпитани деца и възрастни, свикнало е да ги разбира всички и им влиза в положението :)
114
2
 
2
 
! Отговори
Собственик на куче преди 8 години
Нека има глоби и закони за несъбрано "производство от кучето", за кучета отглеждани за бой, нека има глоби за неваксинирани и не обезпаразитени любимци, както и такива без чип! Нека! Съгласна съм, има огромен смисъл в това!!! Обаче всяко едно куче има нужда да потича на свобода както и всяко дете! Айде след като оправданията са с децата- научно доказателство има, че мозъкът на кучето е подобен като на 3 годишно човешко дете. Стига сме се делили- просто научете децата, че кучетата не ядат хора!
113
0
 
1
 
! Отговори
Кучкарка преди 8 години
Чудесно! Да пуснем кучетата на депутатите, пред министерства, Президенство и общини. И да видим кой ще оцелее. Малко ме е страх от някои "***" като Корнелия Нинова и онова интелектуално бижу Кунева, които са се доказали със здрава захапка - хванат ли, не пускат. Всеки ден пред Парламента. Общината и Министерствата до победата! Няма да им стигнат противобясните ваксини. Ще си внесат извънредно от Турция :)))
112
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен60% - чрез не добре измити зеленолистни зеленчуци!
111
1
 
1
 
! Отговори
Зорница преди 8 години
Имам 2 санбернара - огромни, но много добри кучета, които са порода - помощници. Имам и дете на 10 месеца, което ежедневно играе с тях, те са социализирани и изключително добродушни въпреки размерите си. (Това го написах, за да се разбере, че не винаги големината е равна на агресивност). Имам въпрос към всички противници на кучетата в града...... Кой трябва да е на каишка, в случеят в който един "дядо" удари кучето с бастуна си зад гърба ми, защото така му харесвало??? А тя само излая...
110
0
 
0
 
! Отговори
VeGan преди 8 години
Вера Александрова, моля Ви. Защо всявате паника и ненужно безпокойство у обикновените хора.Нещо случило се през ноември, ще го разнищваме сега... Хора, ЧЕТЕТЕ. "На второ четене текста ОТПАДНА". Какво е това? "Развързахме" кучетата???Иначе сме готови да изядем другия.Що за нация, що за хора сме???
109
5
 
2
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Не са виновни кутата , а техните стопапи . Като искате да гледате кучета , отивайте по селата ,вземете си овце и кучета да ви помагат. Направете си по още едно дете,като гледам разходите за дете и куче са еднакви . Всички искаме да живеем ,като западно европейци , но да си останим *** , е нЕма как да стане.
108
2
 
4
 
! Отговори
потърпевша преди 8 години
преди месец майка ми беше нападната пред къщи докато разхожда кучето ни (винаги на каишка, пинчер, 5кг) от Кане корсо, чиито стопанин го е пуснал и когато кучето вече било върху моят нищо не представляващ пинчер стопанина му каза " А, аз те забравих" (за майка ми). Хванал си кучето след няколко опита и заминал, а моето като труп с парализирани предни лапи, след един месец животинката почина. И какъв закон има в българия като полицията ми казва " Само предупреждение можем да му изпратим" ... ?
107
3
 
4
 
! Отговори
Astarot преди 8 години
Имам средноголямо куче. От вкъщи до поляната му винаги е на повод. За мое спокойствие и за да не шашне някоя по-лабилна леля. На поляната (с размер на футболен терен) си го пускам, но варненска община си ме глобява редовно, щото явно са над законите на държавата...Та, докато не оградят достатъчно места, където да се пускат кучета, нямат моралното (а всъщност и законово) основание да тряскат глоби по 100 лева.
106
1
 
3
 
! Отговори
някой преди 8 години
До: 127 (Anonimna)Ами така е, щото е България.Аз обаче навремето бях в едно малко но хубаво английско градче. И както се разхождах по тротоара и се радвах на чистите улици, въпреки че имаше табели изрично посочващи солени глоби на тези които оставят кучетата им да се изтропват без да почистват, понеже зяпах навсякъде но не и в краката си, с най-голяма изненада настъпих нещо меко!Смятай, какъв съм бил карък щом там попаднах на такова! А какво да кажем за тук - българска работа.
105
0
 
8
 
! Отговори
Анонимна преди 8 години
Искам също да отбележа, че да те влачи кучето ти на 3 метрова каишка не е "разхождам го на каишка". Идеята на каишката е да имаш контрол над животното и да не му позволяваш да притеснява минувачите. Ако някой иска да погали кучето ти или да му се порадва, сам ще дойде при теб. Случва ми се съседи от входа да се притесняват да се качат с кучето в асансьора- тогава ги пускам преди нас и изчаквам следващия.
104
0
 
17
 
! Отговори
Anonimna преди 8 години
Собственик съм на голямо куче от силна порода и съм майка на три малки деца. Кучето ми винаги е на каишка сред хора и по улиците, пускам го само на определените за кучета места и когато сме в планината или в гората. Не го разхождам на детски площадки и в градинки и винаги почиствам след него. Недоумявам как е възможно в 21 век да оставиш *** на кучето си на тротоара, на улицата или на детската площадка.
103
1
 
5
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Дами и господа, направете като мен! Изразих "възхищението" си като им писах на тези *** от парламента. То може хич и да не хване полза, ама поне да знам, че съм им го казала...Пощатат на парламента е: infocenter***parliament.bg
102
7
 
10
 
! Отговори
Паметлив преди 8 години
Еми като няма ред и законност хората ще вземат нещата в свои ръце!Не е скъпо,но е много ефективно,Lanat на Du pont и ....край на проблема!Фенове на кучетата,в цивилизованите страни никой няма да ви позволи това,което правите тука!Даже в повечето не е разрешено отглеждането на некастрирани кучета(в градски условия)!Естествено и саморазправата се преследва строго,но кой ще го прави,след като спокойно може да съсипе недобросъвестен собственик на куче по законов път!
101
6
 
9
 
! Отговори
А как е в Америка? преди 8 години
Значи, повечето федерални закони в САЩ предвиждат ако те хванат, че си разхождаш кучето и не си му сложил каишка наказание от... 6 месеца затвор!Когато бях там една баба я бяха хванали така. Тя твърдеше, че изтървала кучето, то се било изгубило и в момента в който го намерила и за нещастие хоп - ченгета!Еми, връчили и призовка за съда, бабата се разтреперила, молила, ревала, кълняла, но накрая - 6 месеца присъда. Ефективно! Интервюто беше след като си излежа присъдата.
100
2
 
16
 
! Отговори
АА преди 8 години
Заради такива наглеци като теб сб ще има и хора срещу вас.Откъде накъде едно куче ще има повече права от нас?Какво уважение мога да имам към такъв?Няма по-агресвни откачалки от вас.И те уверявам,че не това е начинът.Искаме адекватен закон за кучетата защото не може те да имат права,а ние не.И бъди убеден,че това няма да завърши на добре.
99
2
 
25
 
! Отговори
Х преди 8 години
Само едно ми стана за сетен път ясно, а то е, че в този парламент има само тиквеници и безгръбначни.
98
2
 
18
 
! Отговори
АА преди 8 години
Не съм съгласна с гневен българин.Ние не се разединяваме на обичащи и необичащи кучетата.Не може нито улиците да приличат на смрад,било полезна торта по паветата-ама много умно,нито кучетата им да стряскат хората.Айде стига,трябва едно псе да ухапе,че да има инцидент според тяхната умна теория.На никой не е приятно да се разхожда на спокойствие и мастията на някой си да му излае зад гърба.Нека наглеците да си водят *** както трябва,никой не би имал нищо против тях.