Паметниците на културата – в ръцете на общините

Кметовете ще избират експерти, които ще решават съдбата им
4 фев 2016 16:30,
4
Паметниците на културата – в ръцете на общините
Снимка: Булфото, ахрив

Съдбата на сградите - паметници на културата, вече ще се решава от общините, а не от Националния институт за паметниците на културата, както бе досега. Кметовете ще могат да избират експерти, които да преценяват да се извърши ли намеса в ценните обекти. 

Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в закона за културното наследство. 

Засега съдбата на сградите-паметници на културата ще се дава само на общините с териториално деление - София, Варна и Пловдив. Обсъжда се обаче такива правомощия да се дадат и на по-малките общини, разказаха депутати. 

Част от мотивите за промяната е тромавата процедура в момента и желанието за опазване на сградите от разрухата на времето. 

Друга важна промяна е въвеждането на текст в закона, който гласи, че липсата на писмено становище и заверка в законоустановения двумесечен срок ще се счита за мълчаливо съгласие. Проектът, внесен от ГЕРБ, бе подложен на критики в пленарната зала. 

Според реформатора Вили Лилков проектът няма да промени нищо. "Само ще пратим, и то ненужно, в общините една процедура, която и в момента е прекалено усложнена и с нищо няма да помогнем на нейното облекчаване", каза той. 

Независимият Велизар Енчев пък нарече провените в закона "своеобразна форма на приватизация на недвижимото културно историческо наследство" и поиска вносителите да го убедят в обратното. 

Според Красимир Велчев, който е сред вносителите, проектът решава въпрос, нерешен от години.

"Ако го оставим нерешен и си заровим главата в пясъка, тези хора ще страдат, ще се събарят паметници. Ние говорим дали да запазим културното наследство. 10 години водех борба, даже колегите от опозицията ме взеха на подбив, че с това са щели да ме запомнят, че 10 години си говоря като латерна за летище "Божурище" и въпреки това го съсипаха, нали?!", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
П Паунов-Кюстендил преди 8 години
Е сега чакайте погром. Нема вече какво да ме спре да продам банята