Реформаторите защитиха домашната ракия

Искат отмяна на промените за варене на алкохол, били лобистки
12
Реформаторите защитиха домашната ракия
Снимка: Булфото

Депутати от Реформаторския блок поискаха да отпадне забраната за варене на домашна ракия през първите шест месеца на годината, както и да се върне старото положение - малкият казан да е с обем до 1000 литра.

В края на ноември миналата година парламентът прие промени в Закона за акцизите и данъчните складове, с които удари селските казани като натовари собствениците на малки обекти с вместимост до 500 литра да плащат налог от 550 лева на хектолитър чист алкохол.

Още по темата

Сега обаче реформаторите настояват тези поправки да отпаднат и заради това са внесли проект за изменение в закона. Те смятат, че промените, които парламентът прие, навеждат на мисълта за лобизъм в полза на големите производители.

Реформаторите искат и да отпадне забраната да се вари ракия в селските казани от 1 януари до 30 юни. Според тях това, освен дискриминация, е и угроза за една изконна традиция на българския народ – а именно варенето на домашна ракия.

В мотивите си те посочват още, че освен от плодове, ракия може да се вари от компоти и други варира, което означава, че производството не е ограничено в периода юли – декември.

Зимата е неактивно време на полето и заради това тогава варенето на ракия има социално значение по селата. Забраната за варене на ракия от 1 януари до края на юни е крайно некоректно и недопустимо, смятат още реформаторите.

В края на миналата година и част от Патриотичния фронт се обявиха за отмяна на последните промени в закона, приети от парламента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
9
 
! Отговори
Така е преди 8 години
Ракията не трябва да се защитава , а да се пие. А депутата трябва да се бие.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ракията ще събуди народа!
8
0
 
17
 
! Отговори
помияри преди 8 години
а защо чак сега бе реформатори, защо не нададохте вой тогава, когато го гласувахте, ***
7
8
 
2
 
! Отговори
бг преди 8 години
За такова нещо в САЩ се дава десет години затвор и три милиона долара глоба.
6
15
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
ДЕФОРМИРАНЕТО НА НАРОДА ДА ПРОДЬЛЖИ ---НЕКА НАРОДА СИ ВАРИ РАКИЯ И ПИЕ---ПИЯН НАРОД ЛЕСНО СЕ УПРАВЛЯВА И МАНИПУЛИРА---ТОВА ИСКАТ РБ---РАЗТУРИ БЬЛГАРИЯ
5
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Борисов и РФ са най-голямото проклятие за България! И сега е много актуално написаното от Капитан Петко войвода на черното знаме , което сложи на покрива "Те погребаха България"!
4
3
 
16
 
! Отговори
оставка преди 8 години
Да , предвид всичките глупости и безобразия, които извършиха заедно с Герб срещу народа, редно е да направят някой "реверанс" , за да му замажат очите и да си опростят съвестта!
3
8
 
7
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Браво...... на всеки реформатор по литър якорудка ! Да им е сладко и наздраве !
2
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Реформаторския блок са гаднии популисти. Първо приемат антинароден закон, пък после ужким искали неговата отмяна. Няма прооости да ви вярват. Оставка! Оставка на правителството!
1
30
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Реформаторите са пияндета , електората им са селски пияндета на ракия и вино