Стоп на... "пациентът като ходеща клинична пътека"!

Според министър Москов системата следва порочна финансова логика
4 фев 2016 11:00,
11
Стоп на... "пациентът като ходеща клинична пътека"!
Снимка: Булфото, ахрив

Правителството ще внесе конкретен проект, който ще промени сегашната система, според която пациентът е "ходеща клинична пътека", обяви здравният министър Петъв Москов пред Нова тв при представянето на здравната карта на България.

Днес министърът ще представи проекта на депутатите от здравната комисия в парламента. Здравната карта е изработена на базата на данни за здравната система в България, събрани през последните 3 години - 2013 г., 2014 г. и 2015 г.

Тя прави основни констатации за това кои части на здравната система са неадекватни. "Подобно събиране на данни не е правено никога досега", коментира д-р Москов.

"Няколко  са основните изводи след изработването на картата. Първият е, че има недостиг на базови специалисти и базови медицински услуги главно в доболничната помощ", коментира здравният министър.

В София липсват 103 педиатри, а за България липсващите педиатри са общо 415. Липсват ендокринолози както и лекари от почти всички вътрешни специалности в педиатрията.

Според Москов в доболничната помощ лекари липсват категорично – както на ниво лични лекари, така и на ниво специалисти. По думите му това означава, че системата на ниво ежедневен досег на хората до нея е катастрофирала.

"Проблемът е в начина на финансиране – сгрешен, брутален, лобистки", заяви Москов.

По думите на здравния министър системата се развива не спрямо нуждите на пациентите, а следва изкривена и порочна финансова логика.

"Очевидно е, че трябва икономически механизъм, чрез който да върнем лекарите. Тоест още с този рамков договор финансирането в доболничната помощ трябва да бъде увеличено. Трябва да има по-голямо количество отпуснати стандарти за личните лекари. В същото време има определени специалности, които поради сгрешени лобистки финансови потоци са раздути", поясни още Петър Москов.

Министърът съобщи, че правителството ще внесе цялостен проект, който ще гарантира , че на всеки пациент се ще има еднакъв обем от финансиране, когато влиза в болницата. Ще се увеличи финансирането в доболничната помощ, ще бъдат отпускани повече направления на личните лекари, за да изпращат пациентите при специалисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
коректност преди 8 години
Направленията за консултации и за лабораторни изследвания са намалени в сравнение с предишни години.Коректното е това да се огласи на обществото -Хората са разумни е ще разберат ,но нека им се каже кратката и ясна истина- само по строги медицински показания ,за да няма разхищения
6
0
 
1
 
! Отговори
пробойни преди 8 години
Семейните лекари са в състояние да се справят със 70% от патологията и с профилактиката.Доброволните фондове да надграждат - по - сериозни изследвания и лечение ,вместо да дублират профилактичните пакети на Общо практикуващите.Да се разширят правомощията на общопрактикуващи и при преценка да насочват и за хоспитализация ,вместо да се търси специалист по профила от ДКЦ или от болничната помощ.
5
0
 
1
 
! Отговори
най - полезното ще е преди 8 години
Ако наистина се обърне внимание на доболничната помощ .Това е първата среща на пациента със системата.най- икономично е и финансово - по 1.37 лв за цял месец ,без значение колко пъти ще се яви на преглед пациента/това е най -високата капитация/С най- осъвременени знания за цялостен преглед на пациента са лекарите с Обща медицина.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За какви пари в повече за личните лекари в новият рамков договор говори това ***. Бюджета на здравната каса за 2016 год е приет. Повече пари за личните лекари не са предвидени.Единственото нещо което става в момента е ,че се намаляват направленията и парите за изследвания. Всичко друго е лъжа и бля,бля.
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Трябва да има по-голямо количество отпуснати стандарти за личните лекари."Точно така, актуалните стандарти те лимитират до толкова, че трябва да се учиш да гледаш на боб. Няма отпуснати средства за никакви изследвания, и после *** вика - джипи-то некомпетентно. Ами то е учило да работи на базата на изследвания, няма кристална топка, няма и пари за изследвания.
2
5
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
инст личен лекар е сгрешена от самото начало в 26 дкц има лекари с 2000 пациентикаква квалифицирана помощ може да се окаже като се има предвид че хората са старине виждат и не чуват подхвърлят ни от едно място на друго няма никаква техникакъде да отидем какво да кажем ще ни обърне ли някой внимание и това в софия а на селокакво е само господ знае
1
9
 
19
 
! Отговори
Раздуване преди 8 години
Най-толямото раздуване досега е в броя министри пишман-доктори. И турски ваксинатори.